Allergia

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
petäjävaara
Viestit: 52
Liittynyt: 21 Tammi 2008, 17:28
Paikkakunta: laukaa

Allergia

Viesti Kirjoittaja petäjävaara » 27 Touko 2009, 22:27

onko kellään kokemuksia että koira olisi allerginen heinille meidän, narttu raapii niskaansa ja on lääkerissä käytetty
ties kuinka monta kertaa ainakin yhden koiran hinnan verran :cry: :cry: .ruoka on pois suljettu,kopissa on kyllä ollut heinät aina .nyt rupes hälytys kellot soimaan kun luin että koira voi allergisoitua heinän homeelle.heinät kyllä on aina olleet ihan normaali näköisiä.olis meinaan saatava tuo koira näyttely kuntoon. muuten on ihan suht toimiva,isäntä sais olla viisaampi ja enemmän malttia.viime syksynä kun oltiin taivalkoskella rapiat yli kolme viikkoa, tuli niska melko hyväksi eikä ollu heiniä oli finleysonin peitto ja haglöfs ,oliskohan syy heinissä toivottavasti ei ole myöhäistä.kiitos suuri jo etukäteen jos on tietoa
allekirjoittaneet petäjävaara ja hakojen ruska.vanha seropi karjalan karhukoira/norjanharmaa on heittänyt aina heinät pihalle kun on sille ne laitettu yritti varmaan sanoa että unohda heinät ukko :D

Pikku.Pyy
Viestit: 344
Liittynyt: 31 Maalis 2005, 07:02

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja Pikku.Pyy » 28 Touko 2009, 05:55

Heinä saattaa hyvinkin sisältää homeita, vaikka aistinvaraisesti ei mitään vikaa olisikaan. Omia kokemuksia heinästä on ensimmäisten ajokoirien osalta, jolloin niitten kopeissa pidettiin heinää. Johtuiko sitten koirista vai turkissa olleesta heinäpölystä, sain aina käsivarsiin ihottumaa koiria rapsuteltuani. Nykyisen ajokin tiloissa ei ole heinää nähtykään eikä tästä koirasta tule minulle oireita. Kannattaisi ehkä heinäallergia-epäilyssä ainakin kokeilla kopin pehmukkeena Rutirex-puulastua. Mistä sitten johtunee se, että koirasi rapsuttelee vain niskaansa?

petäjävaara
Viestit: 52
Liittynyt: 21 Tammi 2008, 17:28
Paikkakunta: laukaa

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja petäjävaara » 28 Touko 2009, 12:17

Niskan sekä rinnan alueelta raapii,sekä ravistelee itseään eli taitaa kutista.koppi saa tänään käsittelyn ja ryti-rexit haen agrimargetista.3 koiralla yhteensä noin 100 neliötä tilaa ja narttu saa olla lähes joka päivä sisällä sekä juosta ranassa ja pihallla vapaana.syksyllä oli hyvä kun oltiin koti kopista pois ja sai mehtää kyllikseen. Mutta nyt ei oikein viitsi juoksuttaa kun on linnun pesintä touhut käynnissä.En tiedä mikä sitten olis, mutta tää heinä juttu pitää tutkia ja ens viikolla otetaan verikokeet että jos jotain selvää tulis tähän tilanteeseen.

petäjävaara
Viestit: 52
Liittynyt: 21 Tammi 2008, 17:28
Paikkakunta: laukaa

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja petäjävaara » 28 Touko 2009, 12:20

eihän tuo koira saa raavittuakaan itseään ihan joka paikasta ,etu jaloillaan vaan kuonoaa .Sieltä raapii mistä se on helpointa

ellutii
Viestit: 270
Liittynyt: 30 Marras 2006, 21:22

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja ellutii » 28 Touko 2009, 21:28

Sinun kannattaisi rajata pois myös mahdolliset ruoka-aineallergiat, eli ensimmäisenä vehnä pois ruokavaliosta (myös herkkupaloista ja puruluista, tms.).
Vehnä on yleisin syy koirien (ruoka)allergioihin. Kannattaa lukea tarkkaan tuoteselosteet ja jos on mainittu, että tuote sisältää viljaa, tarkoittaa se useimmiten vehnää.
Raija Tiilikainen

petäjävaara
Viestit: 52
Liittynyt: 21 Tammi 2008, 17:28
Paikkakunta: laukaa

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja petäjävaara » 28 Touko 2009, 23:33

Koira syö nyt versala-laga lohi -riisi ja aikaisemmin on syönnyt hau-hau lammas-riisi sekä kana-riisi.

petäjävaara
Viestit: 52
Liittynyt: 21 Tammi 2008, 17:28
Paikkakunta: laukaa

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja petäjävaara » 11 Elo 2009, 22:43

KOIRAN NISKA ONGELMAT HISTORIAA LOHI-RIISI BENTO GRONE /PURINA PRO LOHI RIISI SEKÄ NEU KOIRAN MAKKARA RAIKON KENNELISTÄ AUTTOIVAT KOIRA TÄYSIN ISKUSSA .KIITOKSET ARTSILLE VINKISTÄ MISTÄ SAA KUNNON KOIRAN MAKKARAA.

Hely
Viestit: 37
Liittynyt: 20 Huhti 2008, 21:32

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja Hely » 12 Elo 2009, 19:12

Hieno homma että selvisi, minulla kokemusta kahdesta pystärinartusta joilla kana/broilerallergia. Ensimmäinen edesmennyt poti vain suolisto-ongelmia.
Kesti kauan ennen kuin sai vatsan balanssiin kun oireet oli niin epämääräisiä että kesti hetken ennen kuin selvisi mikä on aiheuttaja. Koira kuoli tapaturmaisesti juuri ennen allergiatestien tulosten saamista ja tuloksissa näkyi herkkyys kanaan niinkun oltiin epäilty.
Otin samoista vanhemmista uuden , nykyisen koirani ja lopetin heti kotiin saatuani kana-riisi ruoan jota kasvattaja antoi pennuille. Tämän koiran rapsutus loppui heti. Sittemmin jo ruoka jossa ei muuten ole kanaa mainittu mutta kun tuoteselostetta lukee on rasvoissa tms. siipikarjaa aiheuttaa raapimista ja suolisto oireita. Olen nimittäin ostanut ruokaa lemmikkieläinliikkeestä ja pyytänyt sellaista missä ei ole kanaa, ruokkinut koiraa, havainnut oireet ja on selvinnyt että sisältää kanan rasvaa. Myös ihan näissä eineksissä monissa nakeissa ja lihapullissakin on siipikarjaa. Vaikka sitä ei heti tule ajateltua. Tarkkana saa olla.
Tuntuu että monien on vaikea uskoa että pystykorvillakin on allergioita. Ja esim. metsästyskämpällä käydessä huomaan että joidenkin on vaikea ymmärtää/uskoa kuinka tarkka pitää olla mitä koiralle antaa. He kun antaisivat mielellään makupaloja neidille. Siitä huolimatta on ihan hyvä ja pelittävä koira, metsäkanalinnun sisälmykset joita on saanut eivät taasen ole aiheuttaneet ongelmia.

petäjävaara
Viestit: 52
Liittynyt: 21 Tammi 2008, 17:28
Paikkakunta: laukaa

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja petäjävaara » 12 Elo 2009, 20:42

Joo minäkin päädyin omalta kohdaltani kanaan.nyt on kunnossa raaputus ohi, viellä välillä raapii vähän vanhasta tottumuksesta mutta kai se koira aina vähän itseensä kihnuttaa.makkara on reikon kennelin neuta ja kyllä maistuu suorastaan tappelevat siitä.

Artsi
Viestit: 526
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja Artsi » 12 Elo 2009, 20:49

Lainaus eräästä jutusta:
"Jotkin lisäaineet BHA, BHT, Etoksikiini sekä natriumnitriitti ovat yleisesti käytössä koirien ruokien säilönnässä. Monet ns. erikoisliikeruoat, joita pidetään hyvälaatuisina usein sisältävät kyseisiä aineita. Ne on toisinaan piilotettu sanonnan ”sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja” taakse. Pieni selvitys näistä aineista selvittää, miksi nämä helposti myös allergisoivat koiria, aiheuttavat korva-, silmä ja ihotulehduksia, toiset on yhdistetty koirilla yleistyneeseen syöpään.Seuraava lainaus on elintarvikeviraston sivuilta:
Hapettumisenestoaineet
Hapettumisenestoaineista BHA ja BHT voivat aiheuttaa erilaisia yliherkkyysreaktioita. Alla on lueteltu esimerkkejä lisäaineista, jotka voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaa, suolisto-oireita sekä iho- ja limakalvoärsytystä ja migreeniä.
...Hapettumisenestoaineet
E320 Butyylihydroksianisoli (BHA)
E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT)

Lisäaineet E 320 (butyylihydroksianisoli,BHA) ja E321 butyloitu hydroksitolueeni BHT) ovat synteettisiä hapettumisenestoaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ne on arvioitu mahdollisesti karsinogeeniseksi tai niitä ei ole luokiteltu (WHO:n kansainvälisen syöväntutkimuslaitos IARC), ja niiden epäillään häiritsevän sisäeritysjärjestelmän toimintaa, vaikuttavan immunologiseen järjestelmään ja aiheuttavan hyperaktiivisuutta.


Hapettumisenestoaineita eli antioksidantteja käytetään rasvan säilöntään ja ovat tarpeellisia sillä muutoin koiran ruokia härskiintyisi. Koiranruoissa käytetään kahta perustyyppiä: luonnon antioksidantteja tai synteettisiä antioksidantteja. Edellisiä ovat mm. tokoferolit (E-vitamiinin esiaste), askorbiinihappo, rosmariiniuute, lesitiini ja sitruunahappo. Jälkimmäisistä yleisimpiä ovat kemikaalit, joista käytetään lyhenteitä BHT ja BHA sekä etoksikiini. Synteettisiä antioksidantteja käytetään lähinnä siksi, että ne ovat tehokkaita jo pienissä määrissä ja tulevat siten halvaksi ruoan valmistajalle. Luonnon antioksidanttien etuna taas on niiden vaarattomuus. Antioksidantteja ei tarvitse tuoteselosteessa yksilöidä; riittää kun todetaan valmisteen sisältävän "EU:n hyväksymiä antioksidantteja". Yleensä tämä kuitenkin tarkoittaa em. synteettisiä aineita.

On huomattava, että antioksidantteja tulee ruokaan kahdesta lähteestä. Ruoan valmistuksessa käytettyyn rasvaan (esim. tali, kananrasva ym.) on jo sitä valmistavalla tehtaalla lisätty antioksidanttia. Luotettavan kuvan ruoasta antaakin, mikäli tämäkin säilöntäaine on nimetty tuoteselosteessa. Esim. "tokoferoleilla säilötty kananrasva". Mikäli tätä ei ole mainittu, on mahdollista, että rasva on säilötty jollain keinotekoisella kemikaalilla. "


Monet (suurin osa?) valmisruuista sisältävät noita aineita. Esimerkiksi Royal Canin ei nettisivuillaan mainitse noita aineita, mutta säkin kyljessä on pienellä painettuna, sattumaako?? Mikäli koira reagoi noihin lisäaineisiin niin onko se allergiaa vai mitä?
Hieno homma, Petäjävaara, että sait koiran kuntoon ruokaa vaihtamalla!
Arto Sikiö

Hely
Viestit: 37
Liittynyt: 20 Huhti 2008, 21:32

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja Hely » 13 Elo 2009, 16:14

Oli mielenkiintoista lukea noista lisäaineista. Niin ehkäpä allergia on vääräsana, hmm... meidän koira ei kuitenkaan siedä tuotteita joissa on siipikarjaa. Ehkäpä se siis on yliherkkyyttä.
Tosin kokeilin James Wellbeloved lammas-riisiä ja siitäkin tuli (tai ainakin sillä hetkellä päättelin ) oireita. Ja ihmettelinkin kun siinä ei pitänyt olla mitään Ei proteenia eikä rasvaa kanasta. Jos testaa ihan lihalla , kana ei käy muut lihat kylläkin. Tuntuu että noita nappuloita on vaikea saada ilman mitään siipikarjaa, sitten kun vielä rupeaa etsiskelemään sellaista joka ei sisällä noita lisäaineita....tuntuu hankalalta. Artsilta siis kysynkin että onko sinulla tietoa sellaista ruoista jotka eivät sisällä kyseisiä lisäaineita? Olisi mielenkiintoista kokeilla. Minulle ainakin on tärkeää että koira saa oikeanlaista ravintoa ja voi hyvin. Kuitenkaan en tässä vaiheessa olisi halukas kokonaan luopumaan nappuloista. Vaikka syö neiti tällähetkelläkin muutakin kuin nappuloita. Jos ei vaihtoehtoja ole täytyy sitten alkaa miettiä josko alkaisi itse valmistaa koiralle ruoan.

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja Elkku » 13 Elo 2009, 16:28

Tuohon kotiruuan syöttämiseen on muitakin perusteluita kuin vain se, että tietää täsmälleen, mitä koira syö: Ainakin pystyy ostamaan mahdollisimman paljon kotimaista, eli ruokaa ei kuljetella ympäri maailmaa, eikä ruokaa ei ylijalosteta tunnistamattomaksi mössöksi, eli energiaa säästyy työvaiheiden vähentyessä. Kaiken kaikkiaan itse tehdyn ruuan syöttäminen on mun mielestä ekologisesti kestävämpää kuin teollisen.

Tuosta NEUsta on kyllä pakko todeta, että on koiralle maistuvaa tavaraa. Ainakin sen koesatsin perusteella, mitä kaverin kanssa tilattiin kerran. Sittemmin siirryin kokonaan kotiruualle, joka myös on koiran mielestä erinomaisen maittavaa. :wink:

Artsi
Viestit: 526
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: allergia

Viesti Kirjoittaja Artsi » 13 Elo 2009, 18:45

Hely kirjoitti: Artsilta siis kysynkin että onko sinulla tietoa sellaista ruoista jotka eivät sisällä kyseisiä lisäaineita? Olisi mielenkiintoista kokeilla.
Ainakin Canami ja Bentokronen. On varmaan paljon muitakin mutta nuo olen tähän mennessä "löytänyt". Olettaisin että alkuun kun karsii Atlantin takaa tuotavat ruuat pois niin on vähemmän seulottavaa.
Arto Sikiö

petäjävaara
Viestit: 52
Liittynyt: 21 Tammi 2008, 17:28
Paikkakunta: laukaa

Re: Allergia

Viesti Kirjoittaja petäjävaara » 15 Elo 2009, 14:40

purina pro multiplan lohi-riisi on kanssa.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Koiran ruokinta ja hoito”