Pystykorvaisen kotikeittiö

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 11 Maalis 2009, 01:18

Kokkailin taas koiralle sapuskaa, ja tuli mieleeni, että palstalta varmaan löytyy muitakin koiraansa kotiruualla tai koti- ja teollisen ruuan sekoituksella ruokkivia omistajia.

Ihan mielenkiinnosta ja oman sivistystason nostamiseksi tekeekin mieli kuulla, millaisiin ruokavalioihin teillä on päädytty ja mistä syistä ja keskustella ja kysellä erilaisista asioista mielipiteitä.

Meillä koira syö sellaista maltillista maalaisjärkibarffia. On syönyt siitä asti, kun se siirtyi penturuualta aikuisten ruualle, eli aikuisten teollista ruokaa ei taloon ole ostettu säkillistäkään. Koira syö kotiruokaa jotakuinkin samoista syistä kuin me miehen kanssa syödään mahdollisimman paljon suomalaista ruokaa: en halua tukea ruuan kuljettelua ympäri maailmaa. Lisäksi teollisten ruokien valmistusprosessi saastuttaa turhaan. Kotiruoka lähtee siis enemmän emännän ekologis-ekonomisista mieltymyksistä kuin jostain koiran ruuansulatuksen evoluutioteorioista. Maltillisesta maalaisjärkibarfista puhun, koska en orjallisesti noudata kaikkia barfin periaatteita. Koiran ruokaohjelma koostuu kahdesta päivittäisestä ruuasta. Aamulla se saa mössöaterian, joka koostuu 50-50 kasvismössöstä ja jauhetusta lihasta/kalasta/elimistä sekä lisukkeista ja illalla koira saa luuaterian, joka koostuu lihaisesta luusta, jonka koira saa syötyä kokonaan (jos ei kerralla, niin lyhyen ajan kuluessa) ja jostain hapanmaitotuotteesta.

Kasvismössöön (jota siis tänäänkin askartelin) laitan vihreitä, runsaasti lehtivihreää sisältäviä kasviksia, kuten salaattia ja persiljaa, kurkkua, porkkanaa ja vaihdellen jotain hedelmää. Nämä siis ihan hienoksi yleiskoneella soseutettuna ja sekoitettuna. Kasvismössöön laitan myös aina jonkun verran jotain puuroa hiilihydraattilisäksi. Tämä "sotii" barfin perusteita vastaan, mutta eräs (ruokamerkkiä edustava mutta aika maltillinen) asiantuntija sai minut vakuuttuneeksi siitä, että vaikka aikuinen koira ei glukoosin valmistamiseen hiilareita tarvitsekaan, sen valmistaminen rasvasta ja proteiinista kuormittaa koiran elimistöä turhaan. Kun ei tuosta hiilihydraattilisästä haittaakaan tunnu olevan, niin hyvä näin. Muut kasvikset siis ehdottomasti raakana, mutta puuro oikein hyvin haudutettuna. Puuro on aina milloin mitäkin, tällä kertaa se oli tattari-riisipuuroa, viimeksi taisin keitellä jotkut ohranjämät puuroksi. Puuroa sekoitan maksimissaan kolmanneksen mössöstä.

Aamun jauhelihat ovat hirveä/nautaa/possua/lohta/elimiä (munuaista ja maksaa lähinnä, nyt on jotain sellaista saatua, mihin on kai kaikki sian sisukset jauhettu) tilanteen mukaan, kalaa pari kertaa ja elimiä kerran viikossa noin keskimäärin. Nämä, kuten nuo kasvikset ja puuroaineetkin, ostan pääosin ihan paikallisesta S-Marketista, mitä nyt ihmisravinnoksi kelpaamatonta hirveä tulee jonkun verran appiukon kautta. Steriloitu pystärinarttu kuitenkin syö sen verran vähän (maks. n. 200 g päivässä), että jotain Kennelrehun pakkauksia en viitsi säilöä. Ruokakuppiin heitän lisäksi kylmäpuristettua kasvisöljyä (useimmiten rypsi/pellava, marketista) tai lohiöljyä (Kennelrehulta, sellaisina "kuureina" että otan jääkaappiin pulloon jonkun verran ja sitä sitten annan niin kauan kuin sitä riittää, väliin taas noita kasvisöljyjä jne. -- koira alkaa haista kalalle jos kamalan pitkään antaa tuota lohiöljyä, ja monet varmaan tietää, ettei sen lohiöljyn aromi ole kamalan miellyttävä) vajaan ruokalusikallisen ja suunnilleen teelusikallisen merileväjauhetta (Kennelrehulta), lisäksi silloin tällöin (kerran, kaksi viikossa) raa'an kananmunan kuorineen.

Illan lihainen luu sitten tosiaankin on jotain sellaista luuta, jonka koira tosiaankin saa syötyä kokonaan (ja kaluamisluita se saa sitten ekstrana). Broilerin siipiä olen ostanut Kennelrehulta, sellainen 15 kg laatikko riittää puolisen vuotta, ja appiukon kautta tulee erilaisia hirven luita, joista osa on ihan putkiluita kalvettavaksi, osa rustoa ja osa pieniä luita, esim. kylkiluita, jotka koira pistelee hetkessä. Naudan rustoluita ja lampaan luita olen myös ostanut, joko ihan marketista tai sitten koiran "luontaistuotekaupoista". Jotkut näistä "lihaisista" luista on aika kuivia, mutta toiset sitten taas lihaisempia, eli sekin tasoittuu ajan kanssa. Iltaruualla koira saa sitten myös sopivan lurauksen (puoli desiä, vajaa?) jotain rasvatonta ja vähälaktoosista/laktoositonta hapanmaitotuotetta, useimmiten piimää tai maustamatonta jogurttia (käydään koiran kanssa samoilla purkeilla tässä suhteessa, eli riippuu vähän siitä, mitä on kaapissa).

Ilta- ja aamuruuan määrät menee noin 50-50, eli aamulla koira saa n. 50 g lihaa ja 50 g kasviksia, ja illalla sen n. 100 g luuta. Piimä ja lisät ovat sitten tähän perusmäärään ekstraa. Ja tietysti herkut (toisaalta jos treenataan jotain, missä koiraa palkataan ruualla, esim. MEJÄä, saattaa koiralla korvautua aamuruoka "herkuilla"). Määriä on hiukan vähennetty steriloinnin jälkeen, ja koiran paino on pysynyt n. 11 kg:ssä, minkä se painoi ennen leikkaustakin. Saisihan se varmaan puolisen kiloa painaa vähemmän, mutta enpä tuota läskiksikään varsinaisesti haukkuisi. Fyysisen toiminnan lisääntyessä sitten tietysti enemmän ja rasvaisempaa lihaa, kalsiumlisää (kananmunankuoresta) ja lisää vitamiineja (vitamiinejahan täytyy lisätä myös silloin, kun koira työskentelee paljon nenällään). Jos vatsa käy kovalla, koira saa sitten muutaman kalsiumlisällä tasapainotetun puuroaterian perkkäin, ettei ihan umpeen mene.

Tämä ruokavalio on muodostettu sellaisen perusbarfkaavan mukaan. Tarkkaan en ole laskenut, mitä koira ruokavaliostaan saa, mutta toisaalta tarkkaan laskeminen ei ole kamalan helppoakaan, kun ihan tarkkaan ei kuitenkaan voi tietää, millaisia ravintoaineita esim. noissa luissa kulloinkin on, tai kuinka hyvin koira saa käytettyä hyödykseen esim. kasvisten ravintoaineet. Koira kuitenkin näyttää voivan tällä ruokavaliolla hyvin, ja se on mielestäni aika tärkeä mittari. Tuleviakaan pentuja tai mahdollisia tiineitä narttuja en tule kotiruualla ruokkimaan, minun ideologiani venyy varsin helposti parin ruokasäkin verran koiran hyvinvoinnin takaamiseksi. aikuisen koiran kanssa ei olla ihan niin herkkien asioiden kanssa tekemisissä (ja toisaalta, pysynhän minä itsekin hengissä monipuolisesti syömällä vaikken vitamiineja laskeskelekaan). Kissavanhus meillä syö kuivaruokaa (kun ei suostu muuta syömään), mutta kun niitä kissojakin varmaan vielä pentuja taloon tulee, nekin totutetaan kotiruualle (barfille).

Luut tietysti on koiran mielestä ihan superherkkua. Se kyllä tietää, mitä arkkupakastimesta iltasella kaivellaan. :lol: Broileriin se pystyy suhtautumaan asiallisesti, mutta muut luut helposti pistää pienen koiran pään hämmennykseen, joka ilmenee hepulina... Hieman ehkä yllättäen koiralle maistuu erinomaisesti myös kasvismössö, eikä esim. lihaa ja kasviksia tarvitse sekoittaa, että kaikki tulisi syötyä. Tai no, yllättävää ja yllättävää, koska tähän mennessä koira on hyvällä halulla pistellyt poskeen kutakuinkin kaiken ruokaan viittaavan, mihin sille on antanut luvan (ja osan vähän luvattakin). Tänäänkin se nuoli puhtaaksi ämpärin, johon tein muutaman kuukauden satsin tuota kasvismössöä. Maksan/elimien kanssa me on jouduttu käymään viivytystaistelua, kun se ei oikein meinannut maistua (ja se onkin sitten ainoa ruoka tähän mennessä, joka ei ole maistunut). Nykyään koira kyllä kiillottaa kuppinsa maksankin jäljiltä, kunhan aamulla ei heti ensimmäiseksi anna ruokaa, että ehtii ruokahalu hiukan herätä, sekoittaa maksan hyvin kasviksiin, ja kuorruttaa sen öljyllä.

Mahdollisimman paljon olen yrittänyt käyttää kotimaisia kasviksia ja muita raaka-aineita ihan ensimmäisissä kappaleissa mainituista syistä. Tietysti talviaikaan on tuo kotimaisten hedelmien tarjonta aika heikkoa. Mietiskelinkin tuossa, että kohta pääsee keräämään voikukkaa ja nokkosta, ja omassa puutarhassa voisi kasvattaa pakkaseen myös lehtisalaattia yms. sekä kerätä syksyllä pihapuista omenat soseeksi pakkaseen talven varalle. Tuosta nokkosesta vain jäin miettimään, että sopiikohan se koiran ruokavalioon. Ilmeisesti sopii kyllä, kun se ei sisällä oksaalihappoja (kuten pinaatti, joka ei sovi koiralle), ja kunhan sen kerää nuorena ja heikolta kasvupaikalta, ettei se sisällä kamalasti nitraattia. Mutta siis kesää odotellessa, että pääsee luonnon luomun pariin.

Täällä vielä näyte tuosta luonnon luomusta ja koiran kultivoituneesta makuaistista. :wink:

virve
Viestit: 310
Liittynyt: 03 Helmi 2008, 16:19

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja virve » 11 Maalis 2009, 17:56

Meillä syödään myös sellaista maalaisjärjellä höystettyä barfia.
Mutta mukana kuljetetaan aina myös nappuloita. Syy on se, että kylässä ollessa en kehtaa syöttää koiria verisillä luilla ja rustoilla, siksi pidän niitä nappuloita ruokavaliossa kaiken aikaa mukana.

Puurona meillä on usein kauraryynejä. Ne kun kypsyvät nopeata ja ovat varsin edullisia.

Pikaruokana on kanankoivet, joista pestään mausteliemet pois ja sitten syötetään koirille.
Samoin pikaruokaan kuuluu keitetyt kananmunat kokonaisina ja kermaviilipurkki.

Vähän aikaa sitten oltiin kyläilemässä niin kotiin tultaessa koirat rupesi syömään minun viherkasveja. Ilmeisesti koirille on tullut tarve jo niille kasviksille, jos niitä ei vähään aikaan saada.

Ei meilläkään tämä ruokinta ole minkään suuren ideologian syy vaan halpuus (syksyisen hirvijahdin roitteet) ja helppous on ennemminkin ne syyt miksi meillä näin syödään.

Terveisin Virve
Virve Keravuori

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 11 Maalis 2009, 23:06

virve kirjoitti:Pikaruokana on kanankoivet, joista pestään mausteliemet pois
Hui! Eikö ne ole kamaln suolaisia? :? Meillä ainakin nimittäin marinadit pestään (silloin harvoin, kun marinoituja tuotteita syödään) lihoista pois ihan ihmisillekin ja kyllä ne silti kokolailla maukkaita on ainakin omaan suuhun. Ei sillä, kyllä meidän koissu nuolee lautasen chilinkin jäljiltä välillä, mutta noin pidemmän päälle? Ainakin meidän lähimarketista saa maustamattomiakin koipia (jotka palvelee hätäapuna, jos Kennelrehun autolle pääsemisen suunnittelee väärin -- maustamattomia siipiä ei muuten saanut edes tilattua kun lihamestarilta kysyin, eivät näet kuulu valikoimaan).

Meidän koira ei käy kylässä juurikaan muualla kuin mummulassa (siis äidilläni), ja sielläkin harvoin niin, että syö reissulla. Mutta siivet tuo likka syö siivosti kupista (tai korkeintaan kupin vierestä keittiön lattialta ja nuolee jälkensä hyvin puhtaiksi), että siinä mielessä tuo barf on ihan kohtuullisen turvallista vierasruokaakin. Ja mä ajattelen niin, että voihan sitä sitten painella pelkällä mössölläkin, kunhan sitä tasapainottaa kalsiumin suhteen, se on ainakin siistiä kupista syötävää. Lisäksi olen ajatellut, että koiran pakin voi aina tarpeen tullen totuttaa hetkeksi takaisin nappulaan, jos on joku sellainen reissu tulossa, että täytyy ruokailla siivosti tai on vaikka säilyvyysongelmia, esim. jos lähtisi vaikka joskus vaeltamaan. Onneksi koiran mummu on sen verran rouhea naisimmeinen, että sen keittiön lattialla saa syödä myös isompia luita (mun pikkusiskoa sen sijaan ällöttää se rouske, mikä nössö :wink: ). Suurin ongelma mummulla on koiran ruokailun suhteen se, että jotta koira ymmärtää, että se saa luvan syödä, täytyy "ole hyvä" -sanojen kanssa tehdä tosi spesifi käsiliike. Koira on pari kertaa ollut yöhoidossa mummulassa ja silloin on useammankin kerran viitottu tuota ole hyvää. :lol: Mutta siis ei sillä, etteikö ne nappulat olisi ihan ok, itse en vaan ole katsonut tarpeelliseksi.

Puuroa haudutan näin talvisaikaan leivinuunissa, joka lämpiää sopivasti, kun takan puolta lämmittää. Laittaa riittävästi nestettä, niin ei haittaa, vaikka unohtuisi yöksi. :oops: Tulee siis puurot ihan vahingossa hauduteltua hyvin. Ajatuksena mulla tuossa hauduttamisessa on, että ne kasvisolujen vahvat soluseinämät hajoaa ja ravintoaineet tulee hyvin hyödynnettäviksi. Sama kuin kasvisten soseuttamisessa ja pakastamisessa, siis.

Minen käsitä, miten noin pieni koira saa kohtuullisen isot putkiluutkin pilkottua niin, että saa syötyä sen ytimen rasvat kokonaan?

tk
Viestit: 194
Liittynyt: 25 Loka 2004, 14:09

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja tk » 12 Maalis 2009, 09:50

Mitähän sapuskaa se tuo barf mahtaa olla?

Meidän koiralla on jatkuvasti kupissa Nutran nappuloita, lisäksi tarjotaan aamuin illoin muuta ruokaa. Kotiruuan jämiä, maksista, jauhelihaa yms., tosin useimmiten jättää syömättä. Tarhassa saa sitten järsiä hirvenroippeita ja lenkillä hevonpaskaa.
Tapio Keskinen

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 12 Maalis 2009, 13:23

No kun luet vaikka tuon mun ekan viestin kokonaan, niin saat käsityksen sellaisesta ei-niin-kauhean-tiukkapipoisesta barfista. BARF-nimitys tulee sanoista biologically appropriate raw food (tai toisinaan se käsitetään akronyymiksi sanoista bones and raw food). Googlettamalla löytyy netistä tosi paljon tietoa erinäisten barfaajien kotisivuilta, ja esim. Ian Billinghurstin kirjallisuuteen voi perehtyä. Barfilla siis pyritään jäljittelemään "luonnovaraisen koiran" ruokavaliota, mutta meillä tosiaan siihen ei liity mitään tuollaista ideologiaa, vaan sen avulla pyrin monipuoliseen, ravitsevaan ruokavalioon, joka kohtaa mun käsityksen turhan saastuttamisen välttämisestä.

Ihan perus-perusbarfakaavahan on >50 % lihaisia luita (sellaisia siis, joissa on lihaa kiinni ja jotka koira saa syötyä kokonaan, esim. kylkirimpsut ja broilerin siivet), ja loppu puoliksi kasvissosetta (monipuolisesti erilaisista raaoista, koirille soveltuvista kasviksista, parhaita sellaiset, joissa paljon lehtivihreää) ja liha/kalaa/elimiä. Jokainen sitten hakee koiralleen sopivan balanssin tuosta peruskaavasta. Toiset syöttää 70 prossaakin luita, meillä sopivaksi on katsottu tuo puolet. Ja tosiaan toi puuro ei missään tapauksessa kuulu tiukkapipobarfiin, mutta tuolta ekasta viestistä löytyy perustelut mun koiran puuroruokinnalle.

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 12 Maalis 2009, 13:27

tk kirjoitti:lenkillä hevonpaskaa.
:lol:

Tähän liittyen vielä, kyllähän tuo omakin sesse täydentää ruokavaliotaan juurikin erilaisilla ulosteilla ja raadoilla sun muulla, mitä löytää maastosta. :wink:

Hevonpeestä muuten joskus juttelin eläinlääkärin kanssa, ja se oli vaan sitä mieltä, että kun hevoset nykyään hyvin hoidetaan ja madotetaan, niin ei siinä ole mitään koiralle haitallista, saapahan hyvin sulavassa muodossa olevia viljajäämiä. :D

Voisin muuten hyvin kuvitella, että tuo sinun koirasi syö tarpeekseen niitä nappuloita, kun niitä kerran tarjolla on eikä sitten enää innostu muusta ruuasta, kun ei tarvetta ole. Itse olen halunnut aina pitää "säännölliset" ruoka-ajat, koska ne on sopiva tapa kiristää ja lahjoa koiraa.

villepa
Viestit: 164
Liittynyt: 03 Heinä 2008, 21:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja villepa » 14 Maalis 2009, 19:12

Meillä ei sen kummempia barffeja syyä, mutta ei pelkästään kaupan nappuloitakaan.

Keittelen yleensä riisiä kattilallisen jääkaappiin josta teen sitten kattauksen rinsessalle.
Tuo riisi onkin nirppanokalle lähes välttämätön jos meinaa että ruoka kelpaa.

Teen normaalisti sellasen sotkun jossa on riisiä ja nappuloita suurinpiirteen 1:3.
annokseen heitän lisäksi pikku nokareen jauhelihaa ja lorauksen ruokaöljyä.
Joskus vielä lisäksi kermaviiliä ruokalusikallisen(enempää ei kestä laittaa tai jää annos taas syömättä)

Muuna ravintona saa rustoluita sännöllisen epäsäännöllisesti.

Onko kukaan koskaan kokeillu mitään palauttavia eväitä kovan mettäpäivän jälkeen?
Lueskelin tuossa koiran ruokinnasta ja varsinki tuolla veto- ja vinttikoirapuolella kuuluu olevan kovastikin käytössä nämä palauttavat juomat. Miksei niistä olis hyötyä mettäpäivän jälkeen pystärillekin?
Varsinkin hiilihydraattien saantia heti kovan rasituksen jälkeen pidetään tärkeänä jotta palautuminen nopeutuu. Onko kokemuksia?
V ille P artanen

-pikinokka-
Viestit: 12
Liittynyt: 14 Maalis 2009, 21:10

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja -pikinokka- » 14 Maalis 2009, 21:21

meillä koirulit syövät myös "kotiruokaa" raakaa lihaa, parsakaalta, tyrnijauhetta, kylmäpuristettua rypsäriä ja hieman tattaria siihen, aiotaan alkaa syöttämään vieläkin monipuolisemmin, kuunnellen homeopaatin toiselle koirallemme antamia yksityiskohtaisia ohjeita :D meillä koirat oksensivat sappea syödessään raksuja, vaikka laadukkaitakin olivat! Niissä on kuulemma se ilmoitettu rauta vaan ruostetta!!! se on sallittua pistää pussin kylkeen sellaista...samoin jotakin "myrkkyä"/"torjunta-ainetta" on vielä luvallista käyttää Suomessa mitä ei sitten keski-euroopassa ole luvallista...(en muista sen nimeä mutta...) :evil: ihannetilanne ois tietenkin se, että voisi pääosin kasvattaa ja tuottaa ja valmistaa aina itse koiralleen ruuat, tietää mitä se sisältää ja mistä tulee! :wink:
"ei khai she hole mikhään" - tuumasi lappalainen, kun häntä pyydettiin poro tunnistamaan

Hely
Viestit: 37
Liittynyt: 20 Huhti 2008, 21:32

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Hely » 16 Maalis 2009, 21:01

Ruokinnasta sen verran että meillä 11kk oleva neiti on ollut aina kovatyttö syömään.
Minkä takia olen nappulat pussin ohjeenmukaisesti mitannut ja kun annan lihaa, kalaa,
raejuustoa tms. vähennän nappuloiden määrää. Luita meilläkin järsitään,yleensä naudanluuta.
Kysyisinkin varsinkin narttukoirien omistajilta koiranne painosta ja vaihteleeko ruokahalu esim.
juoksuajan lähestyessä. Meillä neiti on ollut n.kuukauden huono syömään vaikka yleensä ruokamaistuu liiankin hyvin.
Sairas koira ei mielestäni ole, ei vaan huvita syödä. Juoksua ei vielä ole ollut joten ajattelin voisiko ruokahalun muutos viitata
alkaviin juoksuihin?
Rotumääritelmässä nartun paino oli 7-10 kg. Meidän tyttö painaa 9.2 kg. Mielestäni ulkonäöllisesti ei vielä liian paksu,
mutta lihotakkaan ei saisi. Painokaan ei ole mielstäni mennyt alaspäin vaikka on ollut haluton syömään?
Olisi mukava kuulla teidän narttujen painoista ja ruokahalun muutoksista.

-pikinokka-
Viestit: 12
Liittynyt: 14 Maalis 2009, 21:10

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja -pikinokka- » 19 Maalis 2009, 20:54

Oisko epäiltävissä lievä valeraskaus? Silloinhan noita ruokahalun muutoksia esiintyy...
"ei khai she hole mikhään" - tuumasi lappalainen, kun häntä pyydettiin poro tunnistamaan

-pikinokka-
Viestit: 12
Liittynyt: 14 Maalis 2009, 21:10

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja -pikinokka- » 19 Maalis 2009, 20:54

Ai niin, mutta noin nuori tyttönen sulla...ehkä ei vielä...mitä muut epäilisivät?
"ei khai she hole mikhään" - tuumasi lappalainen, kun häntä pyydettiin poro tunnistamaan

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 25 Maalis 2009, 18:31

^^Mä en osaa tuohon ruokahaluttomuuteen sanoa kauheesti mitään järkevää, mutta.

Oma koira on ollut aina kova syömään. Tai siis ruoka on kelvannut, kun sitä on ollut rajolla. Pentuna (koira siis söi vielä kuivaruokaa) se tuli ruokahaluttomaksi aina niihin aikoihin, kun pussin kyljen mukaan oli aika vähentää ruokintakertoja. Kun sitten poisti yhden ruokintakerran, ruoka maittoi taas, vaikkei ruuan määrä vähentynytkäään vaan koira sai enemmän ruokaa kerralla.

Toinen asia, mikä tuon koiran ruokahalut vie, on Axilur, ja se tekee saman myös kissalle. Harmillista, kun se olisi niin kätevä antaa ruuan mukana.

Nirsoudesta sen verran, että koiraakin on mahdollista opettaa laajemmalle ruokavaliolle. En muista, kerroinko tässä ketjussa, mutta jonnekin olen jo tilittänyt miedän kuinka-koira-saadaan-syömään-raakaa-maksaa-operaatiosta. Koirasta, joka hädin tuskin haistoi kuppiaan, kun siellä oli maksaa, on tullut koira, joka kiillottaa kuppinsa joka kerta. Avainsanana on ollut "hyvä ruokahalu", eli maksa-aamuina ruokaa ei tipukaan heti aamusta vaan vähän myöhemmin, esim. kunnon lenkin päälle. Vähitellen koira on siedätetty maksan makuun. Aluksi sitä sekoitettiin lihan ja muun mössön joukkoon vain vähän ja mössöön lisättiin reilusti lohiöljyä, joka on koiran mielestä tosi nam. Vähitellen maksan määrää lisättiin, ja nykyään tosiaan maksa maittaa, kunhan koiralla on oikeasti nälkä (muutaman tunnin viive aamuruuassa riittää) ja elinmössö on sekoitettu huolellisesti kasviksiin (lihaa ei enää tarvita eikä ole väliä, onko öljy lohesta vai rypsistä). Turha varmaan mainita, että koiralle tarjottiin aina maksaruokaa (toki tehtiin tuore mössö vanhan tilalle) jokaisena ruoka-aikana niin kauan, että se söi edes jonkin verran -- ja seuraavalla kerralla sai sitten taas muuta. Ja jos ei syönyt maksaruokaa, jäi ruokailu välistä. ei aikuinen koira päivän tai parin syömättömyyteen kuole.

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 25 Maalis 2009, 18:53

Elkku kirjoitti:Tai siis ruoka on kelvannut, kun sitä on ollut rajolla.
Eh, siis meillä on tapana kuitenkin pitää ruokaa tarjolla eikä rajolla. :lol:

Piti vielä lisäämäni, että tämä ketju ei ollut missään tapauksessa tarkoitettu yksinomaan tietynlaista kotiruokaa (esim. barf) syövien koirien omistajille, vaan kaikenlaisten suuntauksien edustajat ovat tervetulleita ja olisikin kiva kuulla lisää erilaisista ruokavalioista. Aina voi oppia jotain uutta. :wink:

Ja vielä. Mun käsittääkseni puhdasta rautaa on luonnossa kovin vähän, koska se reagoi hapen kanssa muodostaen oksideja eli ruostuu. Tai siis että "ruosteesta" pelkistetään rautaa esim. teräkseen ja sitten taas teräksen sisältämä rauta pyrkii hapettumaan ruosteeksi. Voisin kuvitella, ettei mun koirani ruokavaliossakaan paljoa ole puhdasta rautaa. Sen verran alkoi asia kiinnostamaan, että pikaisella kuukletuksella löysin Helsingin avoimen yliopiston sivuilta tiedon, että rauta imeytyy Fe3+ -muodossa, eli siinä muodossa, mikä esiintyy rauta(III)oksidissa joka on yksi monista raudan happiyhdisteistä. Että lieneekö tuo niin kamalaa, jos se rauta on ruuassa "ruosteena"?

-pikinokka-
Viestit: 12
Liittynyt: 14 Maalis 2009, 21:10

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja -pikinokka- » 13 Huhti 2009, 17:28

Kiitos Elkku tiedoista! Olen niin kriittisesti suhtautunut valmisruokien vitamiini- ja rautapitoisuuksiin, etten ole sitten omille koirilleni enää pariin vuoteen syöttänyt, kun pahoinkin ovat niistä voineet. Mutta toden totta, jos syöttää laadukasta valmisruokaa vaikkapa yhdessä kotiruuan kanssa, varmasti on pätevä vaihtoehto! Meidän piskit eivät vaan niitä pääruokana syö (ei kyllä toisenakaan).
"ei khai she hole mikhään" - tuumasi lappalainen, kun häntä pyydettiin poro tunnistamaan

-pikinokka-
Viestit: 12
Liittynyt: 14 Maalis 2009, 21:10

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja -pikinokka- » 13 Huhti 2009, 17:41

Ai niin, kannattaa muistaa maksan kohdalla tietty varovaisuus! Kerran pari viikossa kuulemma riittää vallan hyvin, sillä se alkaa liian isoina annoksina ja joka päivä syötettynä aiheuttamaan iho-oireita, kuten rapsuttelua jne. :) Varmaan usea sen tietääkin, mutta laitan vain varmuuden vuoksi vielä sen tänne.

Onko toisilla kokemuksia Plaque off-nimisestä valmisteesta, joka ehkäisee hammaskiven muodostumista ja muutenkin ylläpitää suun hygieniaa? Itselläni hyviä kokemuksia omien koirieni kanssa, se todellakin ehkäisee ja poistaa jo alkanutta hammaskiveä sekä poistaa pahan hajuista hengen hajua (tietty ku ne hammaskököt ei siel haise) :D aluksi tietenkin suhtauduin tuotteeseen epäillen, mutta kun se alkoikin viikkojen kuluessa todella tehota, voin vain suositella! 8)
"ei khai she hole mikhään" - tuumasi lappalainen, kun häntä pyydettiin poro tunnistamaan

Vastaa Viestiin