Koirankoppiin luukut

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

kepu
Viestit: 164
Liittynyt: 16 Elo 2004, 13:19
Viesti:

Koirankoppiin luukut

Viesti Kirjoittaja kepu » 05 Helmi 2007, 10:40

Taas on tulossa kovat pakkaset ja pitäisi keksiä kuinka saa koirankoppiin pysyvät luukut. Koirat kun aina kiskovat ne irti. On kokeiltu enstex-kangas viritelmiä ja viimeksi alta aikayksikön tuhoon tuomittuja villakankaita. On kokeiltu kiinnitystä niin ruuvein kuin kehysrimoilla. Aina lähtevät!

Varsinkin näille suomenpystykorville "verhojen" mahdollisimman nopea poisriipiminen tuntuu olevan oikein sydämen asia. Sekarotuinen pystykorvamme antoi oman oviläppänsä olla kovimpien pakkaspäivien ajan, kun viihtyi silloin kopissa, mutta kelin lauhduttua saivat senkin läpät kyytiä. :shock:

Antakaapa hyviä reseptejä ongelmaan! Nyt on tarkoitus kokeilla paksua ja jäykähköä messumattoa. Ajatuksena on kiinnittää läpät sivuilta, jospa niillä siten olisi vähemmän ärsyttävä vaikutus...?
ira honkonen
www.leimuviita.fi

remu
Viestit: 35
Liittynyt: 30 Joulu 2004, 19:43

Viesti Kirjoittaja remu » 05 Helmi 2007, 12:26

katoppa tuolta jepon sivuilta luukkuja. muutamalla tutulla sellaset ja ei pahat ollenkhan.

vtt
Viestit: 8
Liittynyt: 24 Tammi 2007, 19:22

Koirankoppiin luukut

Viesti Kirjoittaja vtt » 08 Helmi 2007, 00:50

ei pystärin koppiin saa luukkuja laittaa. Yleensäkin kopit ovat liian tiiviitä. Kopin sisälle ei saa muodostua kostea höyryä joka tunkeutuu koiran turkkiin ihan pohjavilloihin saakka. Samalla se menettää eristyskyvyn. Siksi pystykorva repii luukut pois. Muut koirat eivät ymmärrä syy yhteyttä. Kopin pitää olla sopivasti hengittävä, esim. hirsikoppi. Koppi voi olla tiivis jos siinä on lämmitys, mutta ei kait kenenkään pystärillä sellaista ole? Jos lumi ei ole kovaa, oma pystäri menee hankeen kiepille jos kopissa on kostea höyryä.

kepu
Viestit: 164
Liittynyt: 16 Elo 2004, 13:19
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kepu » 08 Helmi 2007, 09:13

En nyt ihan heti allekirjoittaisi tuota, vaikka fiksuja koiria ovatkin...
Itse pidän luukun repimisen syynä lähinnä sitä, että koirat haluavat tarkkailla kopistaankin pihan touhuja ja ainakin nämän minun koirani vierastavat kovasti koppiin menoa, kun siinä on luukut. Toisin sanoen palelevat mieluummin pihalla, kun menevät oudosta oviaukosta sisään.

Ja tuskinpa 30 asteen pakkasella lämmittämättömään koppiin pääsee kovin vesihöyryä muodostamaan, olipa läppä mitä materiaalia tahansa. Mitenkäs tuohon sinun luukuttomaan hirsikoppiin sitten pääsee vesihöyryä muodostumaan???

Meillä pystykorvien koppi on rakennettu puruvaraston sisään siten, että kolmella sivulla ja päällä on eristeenä purua. Pohjakuivikkeena on olkea. Koppi on ulkoseinän myötäinen ja sen verran pitkä, että kaksi koiraa pystyy olemaan sen perukoilla lämpimässä, vaikkei oviaukossa olekaan luukkuja. Tosin päivystäjä (pääsääntöisesti narttu) on aina kuitenkin ovensuulla nukkumassa. Näillä pakkasilla luukut ovat kuitenkin tarpeen, eivätkä nekään riitä, vaan koiria on pakko pitää sisällä.

Varmaan muutkin ovat huomanneet lauhan talven negatiivisen ilmiön: koirat eivät ole kasvattaneet yhtä paksua turkkia kuin aiempina talvina? Turkki ehkä ulkoisesti näyttää yhtä muhkealta kuin muulloinkin, mutta olen melko varma, ettei pohjavilla ole yhtä lämmin kuin muutamana edeltävänä talvena. Ja tietenkään koirat eivät ole myös karaistuneet pakkasille leutoina päivinä.

Tuon karvankasvun sopeutumisen säätiloihin näkee muissakin eläimissä. Suomenhevoseni on yleensä tähän aikaan vuodesta kuin pörröinen islanninhevonen. Nyt sekin on kuin kesäkarvassa :?
ira honkonen
www.leimuviita.fi

pindogin
Viestit: 8
Liittynyt: 29 Loka 2006, 18:54
Paikkakunta: Heinävesi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pindogin » 09 Helmi 2007, 18:34

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ, PÄÄTÖS nro 2/EEO/1998

KOIRIEN, KISSOJEN JA MUIDEN PIENIKOKOISTEN SEURA- JA HARRASTUS- ELÄINTEN PIDOLLE ASETETTAVAT ELÄINSUOJELUVAATIMUKSET


3.4. Koirankoppi tai muu sitä vastaava säänsuoja

Tämän luvun koirankoppia koskevia säännöksiä sovelletaan soveltuvin osin myös muuhun sitä vastaavaan säänsuojaan.

Koirankopin on oltava kooltaan, rakenteiltaan ja varustukseltaan koiralle sopiva. Kopin seinien, katon ja lattian on oltava tiiviitä ja tarvittaessa lämpöeristettyjä. Kopin pohjan on oltava irti maanpinnasta. Kopin lämpötilan ja ilmanlaadun on oltava siellä olevalle koiralle sopivia.

Koirankopin kulkuaukon on oltava sellainen, että koiralle ei aiheudu vahingoittumisen vaaraa. Kulkuaukko on tarvittaessa varustettava sopivalla läpällä. Kopin lattia on pidettävä puhtaana ja kuivana. Koiralla on oltava käytössään makuualusta.

Koirankopin katto on muodoltaan loivasti viettävä ja pinnaltaan sellainen, että koira voi vaivattomasti käyttää sitä tähystys- ja lepopaikkana.

Koirankopissa on tuulikaappi Kopin lämpötila on vähintään +5°C koiran ollessa sisällä kopissa.

HUOM ! Muita lemmikkieläimiä koskevat määräykset löydät Kennelneuvonta sivulla olevasta MMM Päätös 2/EEO 1999 linkistä, joka lisätään heti kunhan ministeriö saa päivitettyä sivunsa.

pindogin
Viestit: 8
Liittynyt: 29 Loka 2006, 18:54
Paikkakunta: Heinävesi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pindogin » 09 Helmi 2007, 18:41

Ja loput tuolta: http://wnet.suomi.net/kotisivu/riistapi ... aykset.htm

Meillä harmaat ja pystykorva makoilee sisällä yönsä, päivällä riekkuvat ulkosalla. Koppi tehty vajan sisälle tuulikaapilla varustettuna, ei 'ovea'.
Kopissa kaikki seinät/ katto/ lattia kunnolla eristetty styroksilla ja avattava katto helpottaa mökin siistinä pitoa. Kopperoisen pohjalla kovalla pakkasella paksu patja sekä Ruti- Rex kopin pehmikettä reilusti (on muuten huomattavasti parempi, kuin pehku/ heinä, ei murene ja on riittoisa.. maksoi reilu 20eur paali).
Tarhassa 'ulkona' kaksi kesämökkiä viistokatolla varustettuna, joista on mukava tarkkailla, mitä kukin ulkona touhuilee :D
Ruokaa reilusti ja lämmintä vettä joukkoon. Riittänee hyvin, koska eivät lapita vettä yölläkään kovin.

kepu
Viestit: 164
Liittynyt: 16 Elo 2004, 13:19
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kepu » 10 Helmi 2007, 12:22

Kun vielä koirat oppisivat lakia lukemaan :wink:

Eihän niitä voi pakottaa koppiin menemään, jos eivät itse tahdo. Nytkin uros istuu, ulvoo ja tärisee ulkona, osa tärinästä voi tietenkin johtua nartun kaipuusta...pääasia kait, että koirille on annettu mahdollisuus valita...

sämpy
Viestit: 28
Liittynyt: 09 Helmi 2007, 18:26

Viesti Kirjoittaja sämpy » 10 Helmi 2007, 20:13

Nimenomaan pakkasella muodostuu koiran hengityksestä höyryä joka kertyy lämmittämättömässä kopissa kopin sisäseiniin ja kastelee kopin, jos siellä ei vaihdu kunnolla ilma. Ja näin käy helposti silloin kun kopin suuluukulle laitetaan rätti tai luukku. Koira ei viihdy siellä kosteassa kopissa ja saattaa alkaa haisemaan ulolle. Toinen syy on se että umpinaisessa kopista ei näe kunnolla ulos ja sehän ei käy vahtikoiralle.

Kun koppi vain on kuiva, lattia irti maasta ja eristetty ja suojaa viimalta niin minun mielestä nuo tuulikaapit, rätit ja lämmittimet on tarpeettomia pystärille. Meidänkin koira nukkuu kaikki yöt kopissa ja vaikka tässä muuan päivä sitten oli yöllä -32, niin aamulla koira näkyi retuuttavan jyrsittävänä olevia päitä ja sorkkia ja leikkivän kuin ei mitään eikä mitenkään osoittanut että pitäisi sisälle päästä. Tuollainen kuiva, tyyni pakkanen ei ole koiralle mitenkään hankala.

kepu
Viestit: 164
Liittynyt: 16 Elo 2004, 13:19
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kepu » 11 Helmi 2007, 15:29

Meidän sekarotuinen pystykorva antoi oman koppinsa läppien olla paikoillaan kovimpien pakkasten ajan, mutta heti kun ilma lauhtui tänä aamuna -10 asteeseen, saivat läpät taas kyytiä :roll:

metsohaukku
Viestit: 199
Liittynyt: 07 Elo 2004, 14:51
Viesti:

Viesti Kirjoittaja metsohaukku » 11 Helmi 2007, 15:56

Meillä koppi kaksiosainen,molemmissa ovissa paksu villti(kaksin kerroin).
Pentuna repi viltit,vanhemmiten jättänyt rauhaan. Nyt kun olivat kovat pakkaset koira nukkuu ulkona kiepissä tyytyväisenä! Eilen nostin kopin katon pois ja tarkastin onko koppiin muodostunut kosteutta,ei ollut! Ilmanvaihto oli pelannut ja kosteus ei syynä siihen että koira nukkuu ulkona,on myös edellis talvina ollut kausia että on nukkunut hangessa! :lol:
Haukkujen helinää..
J P Lehtonen

kepu
Viestit: 164
Liittynyt: 16 Elo 2004, 13:19
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kepu » 11 Helmi 2007, 16:35

Kyllä puhdas ja koskematon hanki olisikin ehdottomasti hyvä ja tavallaan lämminkin paikka koiran nukkua. Meidän koiratarhassa ei vain puhdasta ja tallaamatonta länttiä tätä nykyä ole, kun uros on merkkaillut niin innokkaasti juoksullaan olleen nartun jälkiä :?

Jotenkin minusta tuntuu, etteivät ainakaan omat koirani viihtyisi eteistilalla varustetussa kopissa. Sieltä ei ensinnäkään näe mitä pihassa tapahtuu ja äänetkin varmasti kuuluvat koppiin heikommin...voisiko tuommoista luonnonlasta alkaa ahistaa liian suljetussa paikassa...?

Itse asiassa koirien käytettävissä olisi tämmöinen tuulikaappikoppi opiskelupaikallani. Vielä eivät ole kelit siellä ollessamme olleet niin pahat, että koirat olisivat nokkaansa kopissa edes käyttäneet. Vai liekö se sitten vihjaileva kommentti kopin rakentajille, kun se on oppilastyönä tuunattu :roll:
ira honkonen
www.leimuviita.fi

vtt
Viestit: 8
Liittynyt: 24 Tammi 2007, 19:22

Koirankoppiin luukut

Viesti Kirjoittaja vtt » 12 Helmi 2007, 00:26

Minulla oli alussa nykyisellä pystärillä tuommoinen eteismalli, mutta koira kävi sisimmillä osalla vain -piip-. Piti polttaa koppi sitten pois, kun meni niin saastaiseksi. Ihmettelinkin ennen pienenä poikana kun tein pystykorvalle kopin jossa oli eteinen ja luukku kaikilla mausteilla, mutta luukun koira repi heti pois ja ei nukkunut perällä ikinä. Vaikka pakkasta oli yli -40 astetta koira nukkui eristämättömässä eteisessä. Sitten kuulin tuon höyry jutun ja aloin ymmärtää koiran tarpeita. En tiedä sitten miten toimis jos kopissa olis yläreunassa ilmanvaihtoputki. Meniskö se pakkasella tukkoon vai aiheuttaisiko se koiralle vetoa ja olis siten haitaksi?

sämpy
Viestit: 28
Liittynyt: 09 Helmi 2007, 18:26

Viesti Kirjoittaja sämpy » 13 Helmi 2007, 14:24

Kyllähän sinne koirankoppiin varmaan voi ilmanvaihtoputkenkin laittaa kunhan huolehtii, ettei sitä kautta käy liiaksi veto eli laittaa vaikka jonkun säleikön eteen ja etenkin se kannattaa huolehtia että iv-putkesta ei valu vesi koppiin kun lauhalla ilmalla putkessa oleva huurre sulaa. Oma ratkaisu oli paljon yksinkertaisempi eli ei rättiä suuluukulle ja katon ja seinän eristeitten välissä pienet tuuletusraot. Ja koira makoilee ihan päivälläkin kopissaan nyt talvella, tosin pää on suulukun kynnyksellä että ympäristön tapahtumat ei jää huomioimatta.

Lempo
Viestit: 5
Liittynyt: 13 Helmi 2007, 16:07

Viesti Kirjoittaja Lempo » 13 Helmi 2007, 17:12

Hei pystykorvan omistajat!
Oman koirani kopissa on läpinäkyvästä telttaikkunamuovista (vahvaa, mutta joustavaa) tehty "läppäikkö". Eli kehikossa on lomittain noin 10 cm leveitä liuskoja. Koira pääsee mukavasti niiden välistä koppiin ja takaisin, eikä ole repinyt tätä viritystä ollenkaan. Koirani on Keeshond, jolla on kaksinkertainen turkki,joten tarkenee eri lailla kun pystykorvat, mutta joka inhoaa kosteaa ja sadetta ja vaakasuoraan satavaa lunta. Tää viritys on toiminut tosi hyvin.

Terveisin Kessuihminen
(jonka laumassa on toivottavasti pian myös suomenpystykorva 8) )

Lempo
Viestit: 5
Liittynyt: 13 Helmi 2007, 16:07

Viesti Kirjoittaja Lempo » 13 Helmi 2007, 17:20

Lempo kirjoitti:Hei pystykorvan omistajat!
Oman koirani kopissa on läpinäkyvästä telttaikkunamuovista (vahvaa, mutta joustavaa) tehty "läppäikkö". Eli rimojen välissä on lomittain ylhäältäpäin roikkumassa noin 10 cm leveitä liuskoja. Koira pääsee mukavasti niiden välistä koppiin ja takaisin, eikä ole repinyt tätä viritystä ollenkaan. Eikä viritys myöskään koiraa. Koirani on Keeshond, jolla on kaksinkertainen turkki,joten tarkenee eri lailla kun pystykorvat, mutta joka inhoaa kosteaa ja sadetta ja vaakasuoraan satavaa lunta, jolloinka kaipaa koppia. Tää viritys on toiminut tosi hyvin.

Terveisin Kessuihminen
(jonka laumassa on toivottavasti pian myös suomenpystykorva 8) )

Vastaa Viestiin