Jalostusneuvonta

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

kairankulkija
Viestit: 31
Liittynyt: 11 Elo 2004, 21:47
Paikkakunta: lappi

Jalostusneuvonta

Viesti Kirjoittaja kairankulkija » 01 Huhti 2006, 10:36

Kaverini soitteli jalostusryhmän jäsenille, jotta sais urossuosituksen. Ensimmäinen sanoi olevan nyt kiireitä. Kaverini soitti toiselle jalostusryhmän jäsenelle, joka aikoi antaa suosituksen. Nyt on kulunut yli kuusi viikkoa, eikä vieläkään ole urossuositusta kuulunut!
No eipä sillä enää ole kiirettä, koska narttu jouduttiin astututtamaan ilman virallista suositusta.
Onneksi kaveriani auttoi asiansa osaava pystykorvamies Länsi-Lapista. Pohjoisen kaveri oli osannut laskea epi- luvut ja sukusiitos-kertoimet. Kiitokset hänelle!!
Mielestäni kuitenkin olisi hyvä jos astutukset menisivät jalostusneuvojien kautta, mutta kyllä heidänkin pitäisi olla avuliaampia ja aktiivisempia neuvomaan ja ohjaamaan nartun omistajia.

Rauno

Viesti Kirjoittaja Rauno » 01 Huhti 2006, 16:19

Olikohan se jotakin 50%:n kieppeillä jotka käyttää/saa jalostusneuvonnan palveluja. :twisted: Taisit kuulua toiseen puoliskoon %-lukujen suhteen. Maalaisjärjen käyttö on sallittua näissäkin asioissa, onneksi "ette jääneet tuleen makaamaan" vaan toimitte. Virallinen suositus tullenee seuraavaan juoksuun, siis sellaiseen josta olet ajatellut pennutusta! :wink:

Avatar
enp
Viestit: 997
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Pystykorva 5/05 sivu 16

Viesti Kirjoittaja enp » 01 Huhti 2006, 17:28

Jotta vastaavalta voitaisiin välttyä muistutettakoon mieliin niillekin, jotka eivät ole kyseistä lehteä nähneet saati lukeneet:

Suomenpystykorvan jalostusneuvonnasta

Syksyn myötä on koetoiminta pyörähtänyt käyntiin ja se nostaa esiin uusia kiinnostavia koiria. Metsästys- ja koekauden jälkeen herää myös käyttökoirien omistajilla kiinnostus pentujen teettämiseen. On hyvä selvittää uusien tulokkaiden sopivuus omalle koiralle.

Rotujärjestö on panostanut merkittävästi omatoimisen tiedon saamista ylläpitämällä koiratietokantaa osoitteessa http://www.spj.fi:8090/dogi-spjspk/spj/spk.html , josta löytyvät pienellä viiveellä kaikkien suomenpystykorvien rekisteri-, näyttely- ja koetiedot. Siellä voidaan myös suorittaa ns. virtuaaliparitus yhdistelmän sukusiitosasteen toteamiseksi. Suomen Kennelliitto on myös julkistanut oman tietokantansa, jossa voidaan edellä mainittujen asioiden lisäksi tarkastella koirien ja kasvattajien saavutuksia laajemmin. Suomenpystykorvat löytyvät menemällä aloitussivulle http://jalostus.kennelliitto.fi/ ja valitsemalla roduksi suomenpystykorva.

Suomen Pystykorvajärjestö tarjoaa jäsenistölleen jalostuspalveluina urossuosituksia ja yleistä jalostustietoutta, sekä vastaa jalostustoiminnan ohjauksesta huolehtien tarvittavien tietojen olemisesta kasvattajien ja koiranomistajien saatavissa. Jalostusryhmä ja sen jalostusneuvojat toimivat harrastuspohjalla. Heidän kuuluu saada viettää tämän tehtävän ja muun metsästys- ja koetoiminnan lisäksi kutakuinkin normaalia perhe-elämää. Paras tapa estää heidät tulemasta ylityöllistetyksi on pyytää urossuositukset hyvissä ajoin. Viime tingassa esitettyihin puhelinsoittoihin ei voida edellyttää normaalia suosituspalvelua, vaan ne voivat jäädä kiireen takia toteuttamatta. Tekemällä suosituspyyntö kirjallisesti varmistetaan asian eteneminen. Sopimattomaan aikaan ja paikkaan osunut puhelinsoitto voi unohtua keneltä tahansa. Siksi onkin jo etukäteen hyvä muistuttaa, että vallitsevan käytännön mukaan ja erityisesti tulevan kauden suosituspyynnöt on tehtävä kirjallisena. Ne tulee osoittaa vain yhdelle jalostusneuvojalle, joka on mielellään siltä alueelta, mistä suosituspyyntö tulee. Jalostusneuvojat ylläpitävät suosituksista sähköistä tietokantaa, jotta päällekkäisiä suosituksia ei tehdä. Jalostusneuvojat voivat keskenään päättää, kuka lopulta suosituksen tekee.

Erityisen moitittavana on pidettävä toisen jalostusneuvojan puoleen kääntymistä, jos ensimmäinen ei anna suositusta esim. astutettavaksi aiotun koiran epilepsiataustan takia.

Suosituspyynnön tekeminen aloitetaan täyttämällä ja tulostamalla Pdf-muotoinen suosituspyyntölomake osoitteessa http://www.spj.fi/spk/pdf_kuvat/urossuosituspyynto.pdf jolloin siitä puuttuu enää allekirjoitus tai tulostamalla se käsin täytettäväksi. Lomake on syytä täyttää huolella pitämällä ohjenuorana sitä, että suomenpystykorvan jalostustoimintaa ohjaa suomenpystykorvan jalostuksen tavoiteohjelma (JTO), joka on hyväksytty järjestön vuosikokouksessa v.2004. Samat tiedot voidaan myös kerätä sähköpostilla lähetettäväksi mutta aina ei voida taata, että ne menevät perille.

Kasvattaja on vastuussa kasvateistaan kokonaisvaltaisesti käsittäen siis myös perinnölliset viat ja sairaudet. Hänen on informoitava pennunostajia koiran valintaan liittyvistä ja siihen mahdollisesti vaikuttavista asioista. SPJ tarjoaa jäsenilleen maksutonta pentuvälityspalvelua niille pennuille, jotka syntyvät suosituksista tai muutoin täyttävät vastaavat kriteerit. Lisäksi SPJ antaa neuvontaa kaikille pennunostajille. Pentuneuvoja välittää saamansa tiedot pennusta sen mahdolliselle ostajalle ja pyrkii toisaalta myös löytämään sopivan pennun kullekin koiranostajalle. Pentuneuvojalla ei ole velvoitetta pentujen myynnistä, vaan hän toimii ainoastaan pentutietouden välittäjänä.

enp

ruusuritari

Viesti Kirjoittaja ruusuritari » 03 Huhti 2006, 08:21

Itse haluan kiittää suuresti rotujärjestön jalostusneuvonnalta saamastani avusta, vaikka nartun astuttaminen vuodella eteen päin siirtyikin.

Kannattaisi muistaa, että tämä on meille kaikille harrastustoimintaa ja rotujärjestön toimihenkilöt tekevät hommia töiden, perheen yms. ohella ja vieläpä ilman suuria korvauksia. Jokainen tällä palstalla kai lienee lukutaitoinen, joten kykenee lukemaan jalostusneuvonnan sivuilta annetut ohjeet ja kirjoittamaan tarvittavan urossuosituspyynnön.

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Viesti Kirjoittaja Elkku » 03 Huhti 2006, 10:05

...Ja minä saamaamme ystävällistä apua pentua ostettaessa!

kairankulkija
Viestit: 31
Liittynyt: 11 Elo 2004, 21:47
Paikkakunta: lappi

Viesti Kirjoittaja kairankulkija » 03 Huhti 2006, 21:20

Olen ilmeisesti ymmärtänyt jalostusneuvonnan väärin! Mielestäni kuitenkin tehtävät vastaanottaessaan sitoutuu hoitamaan ne. Jos ei kerkiä, niin mielestäni se pitäisi ohjata toiselle jalostusneuvojalle. Olen kyllä sitä mieltä, että suositus pitäisi antaa, vaikka sitä ei olisi paperilla pyydettykään. Kaikilla ei ole vielä tietokonetta ja kaikilla pystykorvan omistajilla ei ole kokemusta menettelytavoista joita jalostusryhmä on säätänyt. Lapissa on totuttu suurpiirteisyyteen, mutta se mikä sovitaan se myöskin pidetään.
Mikäli neuvontaa ja ohjausta ei saa, niin se kyllä entisestään laskee pystykorvien rekisteröinti määriä ja lisää sairauksia.

IKa
Viestit: 410
Liittynyt: 12 Elo 2004, 19:37
Paikkakunta: Inari / Uusikaupunki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja IKa » 04 Huhti 2006, 10:43

Yksi ongelma jalostuksenohjauksessa on, että hyvin usein nartun omistajat kysyvät suositusta VASTA SITTEN, kun nartulla jo on juoksu!!! Miksi ihmeessä ei voida ennakoida tilannetta? Onhan nartun juoksunväli noin 5-6kk, keväisin ja syksyisin - suunnilleen. Eli viikon varoitusajalla on kovin hankala mitään tehdä. Tämä tiedoksi kaikille nartun omistajille, joilla on harkinnassa pennut seuraavasta juoksusta. Laittakaa se suosituspyyntö vetämään NYT.

Ukkometso
Viestit: 179
Liittynyt: 24 Tammi 2005, 21:32

Viesti Kirjoittaja Ukkometso » 07 Huhti 2006, 07:08

Meillä on kasvattajia, jotka ennakoivat tekemisensä. Heillä on uros ja jopa varasellainen hyvissä ajoin tiedossa ennen nartun juoksua. Urosten omistajien kanssa asiasta on jo alustavasti sovittu. He kasvattavat terveitä, riistaverisiä koiria ja nauttivat harrastuksestaan. He ottavat opiksi, jos tulee takapakkia, mutta eivät syyttele suotta muita.
Onko tämä jalostusneuvonnan aikaansaannos? Uskallan sanoa, että ei ole.
Mutta jalostusneuvonta on tuottanut näille kasvattajille arvokasta tietoa, jonka nämä kasvattajat ovat osanneet viisaasti käyttää hyväkseen.

Sitten toisessa päässä meillä on kasvattajia, joilla tuntuu olevan aina jotain moittimista ja jalostusneuvontaa syytetään milloin minkäkin seikan vuoksi. Aina tuntuu olevan negatiivinen sävy kommenteissa ja tekemisessä. Terve kritiikki kun on eri asia.
Onkohan tämä jalostusneuvonnan vika? Tuskin. Olisiko pojat/tytöt aika katsoa peiliin?

savolainen

Viesti Kirjoittaja savolainen » 07 Huhti 2006, 22:38

Näyttää jalostusneuvonnan ja jäsenistön kesken olevan jonkinlainen luottamuspula. Sitä luottamusta olisi lähdettävä luomaan sieltä järjestöstä päin, jos sitä halutaan nostaa.
Ensinnäkin jalostusneuvojien pitäisi edes esittäytyä kunnolla. Ei pelkkä puhelinnumero ja sähköpostiosoite SPJ n. sivulla anna kovinkaan luotettavaa kuvaa jalostusneuvojasta. Osalla ei edes kuvaa.
Kun joku uusi kasvattaja lähtee etsimään apua jalostukseen, niin pitäisi jalostusneuvojasta pystyä luomaan jonkinlainen mielikuva. Jos jalostusneuvojat edes esittäytyisi kunnolla, antaisi heti toisenlaisen kuvan ko. henkilöstä.
Jokainen jalostusneuvoja voisi aluksi antaa tietonsa esimerkiksi tällä palstalla, vaikka puheenjohtajasta alkaen. Nämä tiedot voisi sitten lisätä jalostusneuvojien esittelysivulle.
Tietoihin voisi laittaa esim seuraavat tiedot:
-Nimi
-Ammatti
-Tehtävät SPJ ssä.
-Koulutus jalostusneuvojan tehtävään.
-Oma kokemus kasvattajana ja saavutukset siinä. Valiot yms. meriitit kasvattajana.
Jos edes tämmöiset tiedot olisi näkyvissä, niin tämä antaisi jo heti toisenlaisen kuvan neuvojasta.
Jos siellä omissa kasvateissa näkyy valioita ja eri kilpailujen voittajia, niin tämmöinen vanhempikin jäärä saattaa uskoa, että taitaa tuo kaveri olla asioista perillä.
Sitten semmoinen kysymys, kun en oikein ole perillä näistä asioista.
Kuinka jalostusneuvojaksi päästään? Minkälaisen koulutuksen se vaatii?
Kuinka paljon tarvitaan omaa kokemusta kasvattajana?

Rauno

Viesti Kirjoittaja Rauno » 08 Huhti 2006, 10:44

Savolainen kyseli kuinka jalostusneuvojaksi päästään. Oon kuullunna että pitää kuulua johonkin piiriin ja se piiri on pieni, en tiijä tarkottivatko kinkeripiiriä vai mitä...? ja sinne ei joka pojalla olekkaan pääsyä, en verran tiukat on pääsyvaatimukset, toisaalta sen kyllä ymmärtää koska työ on vastuullista. Vastata kaikista suomenmaan koirista...
Ei kait tuollaiset huhut jostakin piireistä voi pitää paikkaansa?
Senni oon kuullu koulutuksesta että se aloitetaan hyvissä ajoin ennen pestin alkua, ethän voi hypätä remmiin 'kylmiltään'! Valinnan instituuttiin suorittavat em. piirin jäsenet. Instituuttia missä tutkinto suoritetaan en tiedä.
Vastatkaa te jotka tiedätte, kiinnostaa!

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 08 Huhti 2006, 13:22

Tunnen jalostusneuvojista ENP:n, Korpelan ja uuden miehen Koppelomäen..esittely voisi tosiaan olla paikallaan, mutta kun tunnen miehet, tiedän heidät persoonaltaan vaatimattomiksi ja tuskin he itsestään haluavat pitää meteliä.

Senkin tiedän, että joka ukko näistä on täydellä sydämellä hommassa mukana, ja ovat myös tekijämiehiä koirineen metsässä oli sitten haukussa lintu tai näätä eli he eivät ole lähellekään eilisen teeren poikia neuvoessa muita, kun asiaa on harrastettu jo vuosikymmeniä.

Ainoa asia mikä heistä saa aina arvostelun aikaan on se, kun he perehtyneinä asioihin toteavat, että nyt pennuttaminen pitäisi jättää väliin tältä koiralta selviin riskeihin perustuen. Usein ne pennut kuitenkin tehdään, koska se oma kylläkin erinomainen tuloksiltaan, mutta riskikoira on omistajan mielestä ainutlaatuinen ja korvaamaton jalostuksen kannalta. Päätöksen asioiden tärkeysjärjestyksestä voivat kaikki tehdä seuratessa nykyäänkin sukusiitosasteita ja taustoja tutkimalla, joihin ei voi saada jalostusneuvojien suositusta nykysääntöjen mukaan.

Joka ukko ja akka pystyy "jalostamaan" erinomaisia mettäkoiria, mutta tänäpäivänä terveiden haukkuvien koirien saamisen ainut edellytys kulkee jalsotusneuvonnan kautta. Muutamaan solmuun "urani" aikana hyvien mettäkoirien kanssa kulkeneena törmänneenä tiedän asian olevan näin.

IhraEsa

Viesti Kirjoittaja IhraEsa » 08 Huhti 2006, 19:08

savolainen kirjoitti:Näyttää jalostusneuvonnan ja jäsenistön kesken olevan jonkinlainen luottamuspula.
Ja millähän perusteella? Keskustelupalstan perusteella? Naapurin kummin kaiman tuttu kertoi? Minä ainakin luotan jalostusneuvojiin. Niin luottaa moni muukin minun tuntema pystykorvamies ja -nainen. :shock: Kytösavun kommentti on asiaa.

Anatoli
Viestit: 227
Liittynyt: 20 Joulu 2004, 18:15
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Anatoli » 08 Huhti 2006, 19:59

Kuinka moni jalostusneuvontaa parjaavista uskaltaa omalla nimellään esiintyä ja vakuuttaa vielä samalla pystyvänsä parempiin tuloksiin. Taitaa useimmilla olla niin, ettei jalostusneuvonnan tuloksia ole vielä päästy edes kokeilemaan kun ollaan jo arvostelemassa. Jalostusneuvonnalla on ilmeisen kiistattomasti päästy esim. terveyspuolella eteenpäin. Mikäli 800 rekisteröityä pentua kohti tehdään n. 100 urossuositusta, joihin kasvattaja voi vaikuttaa toivomuksillaan ja vielä valita suositelluista ei pitäisi olla valittamista.

Perehtymällä esim. pevisa vaatimuksiin ja käyttämällä "virtuaaliparitusta" kennelliiton koiratietokannassa voi aika hyvin haarukoida omalle koiralleen soveltuvia uroksia. Esim. pyytäessäni omalle nartulleni urossuosituksia toimin kyseisellä tavalla ja kaikki esittämäni vaihtoehdot olivat läpäisseet jalostusneuvojan seulan. Tästä voi kehitellä jonkinlaista "ajanvietettä" hiljaisille hetkille, jolloin nartun kiiman lähetessä sopiva sulho on etsittynä ja jalostusneuvonnan hyväksymä.

Ongelmia taatusti saa ja valituksen aihetta mikäli jättää asiat viime tippaan ja tyrkyttää hyväsyntää yhdistelmälle, joka "nyt sattuu olemaan sopivasti tuossa hollilla, tuttu naapurin sesse".

Ukkometso
Viestit: 179
Liittynyt: 24 Tammi 2005, 21:32

Viesti Kirjoittaja Ukkometso » 08 Huhti 2006, 20:11

Asiaa tuli niin Kytösavulta, IhraEsalta kuin Anatolilta.

En jaksa kyllä uskoa mihinkään luottamuspulaan. Kyllähän kärkevää tekstiä ja välillä ylilyövääkin kyseenalaistamista tulee vain muutamilta nimimerkeiltä. Toki kentällä on paljon porukkaa, joka ei keskusteluun osallistu, mutta sama juttu varmasti sielläkin. Muutama tyytymätön, joka pitää huolen, että melua syntyy riittävästi. Tämä sama tilannehan on kaikessa tekemisessä, jossa porukkaa on paljon. Aina löytyy tyytymättömiä.

Itse olen saanut niin hyvää palvelua jalostusneuvonnasta, että ei valittamisen sanaa. Viittaan samalla aiempiin kommenteihini muiden otsikoiden alla.

Kokemusta jalostusryhmästä löytyy varmasti riittävästi ja kokemuksen voimaa ei koskaan ole syytä aliarvioida, mutta tieto ja kyky käyttää tietoa, on mielestäni nykytilanteessa vieläkin oleellisempaa. Kytösavu kuvasi tilannetta hyvin. Mielestäni tiedon käytössä ja ulkopuolisten asiantuntijoiden hyödyntämisessä nykyinen jalostusryhmämme on erittäin vahva.
Nyt ryhmälle tulisi saada työrauha, jotta ryhmä voi keskittyä yksin oleelliseen. Jalostusryhmä toimii viimeisimmän, parhaan tiedon valossa, mikä heillä on. Voima on tiedossa ja osaamisessa käyttää tieto oikein tavalla, jota rodun tulevaisuus edellyttää.

Mielestäni Kytösavun kommenteista paistaa läpi kokenut ja osaava koiramies. Aiemmista ongelmista on otettu oppia ja nyt tehdään työtä terveen ja riistaverisen pystykorvan eteen. Kytösavullahan olisi ollut kaikki eväät alkaa kyseenalaistamaan nykyistä EPI-lukua, mutta kaveri valitsi toisen, rodun parasta hakevan lähestymistavan. Itse en niin välittäisi henkilöidä, mutta tarjosit Kytösavu niin positiivisen esimerkin, etten voinut jättää käyttämättä.

Koetataan nyt saada positiivinen sävy myös jalostuskeskusteluun. Kyse on vain asenteista.

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 09 Huhti 2006, 11:23

Yhteen jalostusneuvojista pystyy tutustumaan kotisivujen kautta etusivun linkkien kautta... Varstan kennel kohdalta.

Vastaa Viestiin