Pystykorvaisen kotikeittiö

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 14 Huhti 2009, 15:22

Plaque off on käsittääkseni lähinnö merilevää? Ainakin tämän linkin tietojen perusteella noin voisi päätellä. En sitten teidä, onko siinä jotain muutakin ihmeellistä, mutta meillä tuota merilevää annetaan koiralle ihan vitamiinilisänä. Sen pätevyydestä hammaskiveen en osaa sanoa mitään, kun en tiedä, olisiko tuolla hammaskiveä muutenkaan.

Jos -pikinokka- luit tuon minun ensimmäisen viestini, niin huomasit, että ei munkaan koira (tai tulevat koirat ja kissat) syö teollista muonaa. Tuon raudan suhteen mulla oli nimenomaan se pointti, että vaikka mun koira syö 99-prosenttisesti "tuoretta" (=pakastettua) ruokaa, niin ei senkään ruuassa juurikaan ole puhdasta rautaa.

Joskaan mulla ei kyllä ole teollisesta ruuasta varsinaisesti pahaakaan (ks. ensimmäinen viesti) sanottavaa -- tietysti täytyy huomioida se, ettei kaikki teollinen ruoka ole laadukasta, kuten ei kaikki kotiruokakaan. Kaikki ruuat ei sovi kaikille koirille, esim. yhden tutun labukka sonti ihan järkyttävästi, kun se syötti sille kasvattajan suosittelemaa Hillsiä, bonuksena rähmivät silmät ja vaikkuuntuvat korvat. Ruokamerkki vaihtui, ja niin katosi ongelmat. Toisaalta taas yhden toisen tutun koirat syö Hillsiä ja voivat erinomaisesti. Koirat on yksilöitä, eikä "laadukkuus" ole tae sopivuudesta. Toisaalta en kyllä äkkiseltään menisi väittämään sitäkään, että Pedigreet yms. on ihan yhtä hyviä kuin nämä "laadukkaat" teolliset ruuat.

Maksan ongelma on sen suuri A-vitamiinipitoisuus. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kertyy erityisesti maksaan. A-vitamiinia on vaikeaa saada liian vähän, mutta kohtalaisen helppo saada liikaa. Kaikki varmaan muistaa jokus 80-luvun lopulla kohun. Ainakin meillä silloin koulussa lopetettiin esim. maksan käyttö ruuassa. Rasvattomaan maitoonkin on lisätty A- ja D-vitamiineja (juurikin siksi, että rasvaliukoisina ne poistuvat maidosta rasvan mukana), mutta nykyään lisätään vain D-vitamiinia, kun A:ta yleensä saa riittävästi, jos dieetti ei ole kovin yksipuolinen ja rasvaa tiukasti rajoittava (lue: rasvattomalla dieetillä olevat laihduttajat saa betakaroteenia värikkäistä kasviksista, yksipuolisemmin syövät laiskurit puolestaan saavat A-vitamiinia runsaasta rasvasta, noin karrikoidusti). Raskametallejakin maksassa helposti on (koti- ja tuotantoeläimien maksoissa yleensä vähemmän kuin villien, varsinkin kun ylenpalttista A-vitamiinilisän antamista rajoitettiin silloin 1900-luvun lopussa), mutta koirien kohdallahan niitä ei niin paljoa ehdi kertymään kuin esim. ihmisten, jotka elävät paljon pitempään. Mutta siis joo, ihmisillekään ei suositella maksaa (paljaaltaan, siis esim. pihveinä tai kastikkeena) kuin noin kerran kuussa syötäväksi. Maksalaatikossa ja maksamakkarassahan on vähemmän maksaa (400 g maksalaatikkoa kattaa parin viikon A-vitamiinitarpeen, 100 g maksapihviä koko kuukauden). A-vitamiinin saanti on käsittääkseni tyypillistä niin, että ajoittain sitä saa ihan överisti ja toisinaan taas mitättömästi, mutta pidemmällä aikavälillä saanti tasoittuu ja A-vitamiinihan tosiaan jää elimistöön kun se on sitä rasvaliukoista (vrt. vesiliukoiset vitamiinit joita ei saa liikaa koska ylimääräinen poistuu elimistöstä virtsan mukana). Ja saanti siis riippuu siitä, mitä syö. Betakaroteenista (kasviksista) ei voi saada yliannostusta A-vitamiinia, koska elimistö säätelee tarkasti sen valmistusta. A-vitamiinin liika-annostus juurikin aiheuttaa sitä kutinaa ja hilseilyä. Oma koira saa sitä sisäelinmössöä (tän hetken mössöstä en edes tiedä, mitkä kaikki elimet sinne on jauhettu... mutta maksalle se haisee -- ja kun siellä on esim. sydänkin varmaan, niin sehän ei edes ole elin vaan lihas) noin kerran viikossa.

Tsori, innostuin taas Googlettelemaan lisääkin...

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 14 Huhti 2009, 15:29

...Joo, huomasitte varmaan tekin, että puhuin raskasmetalleista ja A-vitamiinista sekaisin innostuksissani. :oops: Mutta siis joo, riistassa on enemmän raskasmetalleja kuin tuotantoeläimissä (ja raskasmetalleja on enemmän maksassa kuin lihassa). Ja A-vitamiinin lisäystä vähennettiin 1900-luvun lopussa, mutta ei se kyllä raskasmetalleihin liity mitenkään. Mikä lie katkos mulla tuli päässä kun kirjoittelin, harmi ettei pääse muokkaamaan... :shock:

Millamaariak
Viestit: 8
Liittynyt: 25 Kesä 2008, 14:39
Paikkakunta: Hml

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Millamaariak » 17 Huhti 2009, 11:36

Meillä syötetään myös raakaruokaa 11kk:lle urokselle. Niki on jo jonkin aikaa painanut 15kg ja päivän ruokamäärä on n 450g, eli 3% painosta. Muokkasin vähän aikaa sitten ruokalistan uuteen uskoon, mutta se täytynee muokata taas uudelleen, koska Niki on lopettanut aamuruuan syömisen kokonaan! Ruokalistaa ei noudateta orjallisesti, esim kasvissose saattaa jäädä antamatta, jos sitä ei ole muistanut ottaa sulamaan. Ruokalistassa tuo "lihaa" tarkoittaa sillä hetkellä sulassa olevaa ruokaa eli sikaa, broileria, sydäntä, kalkkunaa, lohta, kanankauloja, heppaa, nautaa, poroa, sisäelintä, sikanautaa, siipiä, hirveä tms. Näitä otetaan vaihdellen sulaan.

MA
aamu lihaa + kananmuna 150g
ilta lihaa + merilevää + kasvista 300g

TI
aamu lihaa + öljyä 150g
ilta lihaa + karpaloa + kasvista 300g

KE
aamu lihaa + lohiöljyä 150g
ilta lihaa + merilevää + kasvista 300g

TO
aamu lihaa + viiliä/piimää/lakt.maitoa 150g
ilta lihaa + karpaloa + kasvista 300g

PE
aamu lihaa 150g
ilta lihaa + ruusunmarjaa + kananmuna 300g

LA
aamu lihaa + öljyä 150g
ilta lihaa + viiliä/piimää/lakt.maitoa + kasvista 300g

SU
aamu lihaa 150g
ilta lihaa +lohiöljyä 300g


Nikille ollaan huomattu parhaaksi antaa kauloja/siipiä vain 2xviikossa, plus sitten pihalla olevat ajanvietekaluttavat mm poron selkärankapalat, hirven koparat, naudan luut. Lisäksi se saa silloin tällöin kananmunan kuorijauhetta. Kasvismössöä laitetaan n 2 rkl/annos. Kasvismössöön laitan aina parsakaalta, kesäkurpitsaa, porkkanaa, kurkkua, kukkakaalta, jotain salaattia, persiljaa ja valkosipulia, sit lisäksi vaihdellen omenaa tai muuta hedelmää ja musta- ja punaviinimarjaa tai muita marjoja.

Pikaruokana käytetään Oscarin kasvis-lihapullia, turvotettua kuivalihaa, naudan rasvaa, maustamattomia broilerinkoipia tai muuta "ihmisten lihaa" esim naudan palalihaa.

Maksa on inhokkiruoka myös Niksulla. Vaikka sitä on kuinka sekoitettu muuhun ruokaan vähän kerrallaan, niin ruoka on jääny syömättä! Kerran sit kokeilin semmosta, että kiehautin noin desin verran vettä ja kippasin maksamössön sinne. Minuutin verran sekoittelua kattila poissa liedeltä ja maksavelli kuppiin jonkun lihan kaveriksi. Vain tuolleen oon saanu Nikin syömään maksaa.

Me ei käytetä mitään viljoja Nikin ruokavaliossa eikä anneta ihmisten ruuanjämiäkään suolan ja muiden mausteiden takia. No itseasiassa Niki kyllä imuroi kaikki ruuan- ja leivänmurut lattioilta, kun se pääsee sisällä käymään, mutta sitä ei olla edes estelty. Sokeriset herkut on ehdoton ei ja muut ihmiset ei saa antaa Nikille mitään herkkuja ilman meidän lupaa.

Tämmöinen ruokavalio on meidän pikinokalla! Näillä eväillä Niki pysyy hyvässä kunnossa, sillä ei ole mitään allergioita eikä kutinoita, turkki kiiltää ja virtaa riittää! :D

Ja barfiin päädyttiin ihan sen takia, että se on luonnonmukaista ruokaa ja siksi meidän koiralle parasta. Pentunappulaa annettiin vain kolmena ekana päivänä, kun pentunen oli meillä. Sit neljäntenä siirryttiin kerralla raakaan, tottakai sillä varauksella, että oltais palattu nappulaan, jos jotain ongelmia olis tullu. Barfihan on siitä hyvä ruokintamuoto, että siinä ei ole mitään ehdottomia totuuksia ja malleja, vaan jokainen voi (ja pitääkin!) soveltaa sen omalle koiralleen sopivaksi. Esim Billinghurstin mallikin on vain yksi muiden joukossa, barfihan on paljon vanhempi "keksintö" kuin tämän eläinlääkäri kehittelemä malli.
Nappularuokaan ei tulla palaamaan, paitsi siinä tapauksessa, että Nikille ei jostain syystä voisi mitään raakaa ruokaa enää syöttää. En silti missään nimessä tuomitse ihmisiä, jotka syöttävät koirilleen nappulaa! Jokainen tavallaan ja koiran hyvinvointihan se on tärkeintä! :D

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 17 Huhti 2009, 14:58

Joo, näinhän se, on ettei ehdottomia totuuksia ole. :D Teillä onkin tosi lihaisa tuo ruokavalio, kun vertaa oman koiran ruokavalioon.

Millamaariak
Viestit: 8
Liittynyt: 25 Kesä 2008, 14:39
Paikkakunta: Hml

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Millamaariak » 17 Huhti 2009, 16:41

:) niin on melko lihaisa menu! Olen muutaman kerran kokeillut lisätä luun määrää, mutta kakkakikkareissa on ollu sitten melko paljon sulamatonta luuta ja sen kakan vääntäminenki on näyttäny aika vaikeelle. Joten näillä eväillä sit mennään. Ja tosiaan, Nikillä on pikkuhäkissä aina muutama jyrsintäluu ja nyt lumien sulettua niitä luita löytyy ympäri pihaa! :mrgreen:

Minkä ikäinen sun pystärityttö on? Ja minkä verran se painaa (vai lukikohan se paino jossain.. 11kg?)? Tuntuu hurjan vähältä tuo 200g/päivä ruokaa, kun Niki syö 450g, mutta onhan näillä koirilla tietenki isosti eroa, että ei ne oikeen ole vertailukelposia. Heh, no musta tuntuu myös hirmu isolta määrältä lappaa tuo koko 450g yhteen kipolliseen illalla, ku ei tuo enää suostu syömään aamulla eikä päivällä mitään. Ja toisaalta taas tuo 450g/pv on melkoisen vähän. Mutta eikös nää suopit ole tosi pieniruokaisia, niin olen vast'ikään kuullu.

Mites oot nuo omput tehny pakkaseen? Ihan soseeksi vaan ilman muita aineita vai? Meilläki ois pari omppupuuta, mutta nyt on tullu parina kesänä aika huonoja omenoita. Tiiä sitten haittaisko se mitään, jos niissä pari madonreikää oiski, kunhan leikkaa huonot kohdat pois ja muutenki putsaa.

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 18 Huhti 2009, 17:16

Joo, suunnilleen yksitoista kiloa, karvan yli. Meidän tyttö on steriloitu eli sekin vaikuttaa. Eikä se kaikkein kovimmalla liikunnalla ole varmasti ollenkaan. Eihän tuo 100 g ja 100 g kamalasti ole (puoli desiä kasviksia ja pari rkl lihaa tai yksi broilerin siipi), mutta vuosi sitten punnasin koiran eläinlääkärillä kun se steriloitiin, ja nyt tänä keväänä käytiin rokotuksilla niin punnasin taas, ja parisataa grammaa oli painossa eroa. Eli ihan riittävästi sitten kuitenkin. Ja saahan se kaikenlaista ekstraa, herkkuja ja koulutusnameja.

Kalvamisluut pitää hampaat varmasti kunnossa osaltaan ihan yhtä hyvin kuin kokonaan syötävät luut. Tärkeää on muistaa tasapainottaa Ca:P-suhdetta vaikka sillä kananmunankuorella (aika usein näkee, että 1 tl hienoksi jauhettua kuorta tasapainottaa 1 kg:n lihaa). Kyllä mekin välillä pidetään muutaman päivän paussia luiden antamisesta, kun alkaa kakkiminen menemään ponnisteluksi.

Ihan soseeksi oon kasvikset yleiskoneella ajanut ja pakastanut. Yllättävän hyvänä pysyy juuri esim. lehtisalaatti ja omena pakkasessa, tai siis ei se kerran pakastettu kasvismössö juurikaan eroa tuoreesta.

Millamaariak
Viestit: 8
Liittynyt: 25 Kesä 2008, 14:39
Paikkakunta: Hml

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Millamaariak » 18 Huhti 2009, 21:00

Juu, siis kyllä minäki jauhan nuo kasvikset ja pakastan. Mut ymmärsin, että sä pakastat pelkkää omenaakin talven varalle, vai ymmärsinkö väärin? :oops:

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Elkku » 19 Huhti 2009, 04:07

Et, mutta mulla ei järki juokse nyt yhtään. 8) Aloin meinaan vastatessani miettiä, että jos kerran aion kesällä kuitenkin säilöä hedelmiä ja erilaisia kasviksia mitä puutarhasta saa, ja ostorehutkin ovat kesällä halvempia, niin miksi sitten en tekisi suoraan mössöä pakkaseen joihinkin isoimpiin astioihin, joista voisi sitten "pala" kerrallaan jakaa päiväannoksiin. Siis että miksi pakastaisin ensin irtososeita ja sulattaisin ne, sekoittaisin ja pakastaisin päiväannoksina.

Mutta ei mulla siis ole vielä mitään käsitystä esim. pelkän omenan pakastamisesta- Mutta kun se säilyy mössössä, niin onhan sen hyvin rasioituna säilyttävä paljaaltaankin. Vai? Kokeilemallahan sen sitten näkee...

Millamaariak
Viestit: 8
Liittynyt: 25 Kesä 2008, 14:39
Paikkakunta: Hml

Re: Pystykorvaisen kotikeittiö

Viesti Kirjoittaja Millamaariak » 19 Huhti 2009, 15:28

Hyvä pointti sulla, samalla vaivallahan sitä tekee koko kasvismössön kuin että pakastais pelkästään yhtä raaka-ainetta! Ajattelin muka fiksusti, että omput talteen koiralle ja sit talvella vaan lisää kasvismössöön! :roll: No menishän se liian vaikeeksi! Kyllä on tosiaan tainnu aivot valua vauvaan mulla (la 1.5.).

Kuinka usein annat maksaa? Luin nuo sun viestit uudelleen, mutta en ainakaan hoksannut olitko tuosta asiasta kirjoittanut.
Nokkosta ainakin tämä kasvattaja käyttää kasvismössöön. Hällä on muutenki ihan järkeviä ruokintajuttuja sivuillaan. Tuos on linkki, jos et oo jo tutustunu:
http://www.zayoras.com/main.php?id=39

Vastaa Viestiin