Lintujahti syksyllä 2014?

Tämän otsikon alla keskustellaan kaikista kotimaisilla metsästyspystykorvilla metsästämiseen liittyvistä asioista

Valvojat: Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8

Uimonen
Viestit: 179
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 11 Elo 2014, 22:56

Käykääpä kanssaharrastajat lukemassa MMM:n nettisivulta tuo metsäkanalintujen metsästysaikojen säätelyä koskeva asetuksen esitysluonnos. Kuten esityksen esiin kaivanut valveutunut Artsi totesi: ruma sana!
Aika ahtaalle meinaavat meidät laittaa...
Linkki: http://www.mmm.fi/fi/index/ministerio/lausunnolla2.html
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

Avatar
enp
Viestit: 1053
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja enp » 12 Elo 2014, 09:16

Mielestäni riistakeskuksen julkistama esitys vaikuttaa ylimitoitetulta holhoukselta, varsinkin kun isoa osaa metsästysrajoituksista ollaan tällä kertaa esittämässä etelän yksityimaille. Täällä Lapissa pesintä ei aivan mennyt nappiin mutta tuon luoteislapin rajoitus näyttää jotenkin olevan linjassa laskentatulosten kanssa.

Miksi etelän yksityismaiden seurojen kykyyn rajoittaa jäsenkunnan metsästystä seurakohtaisilla kiintiöillä ei haluta luottaa? Nykyinen päätöksentekoprosessi ja siitä vastuussa olevat tahot antavat mielestäni kuvan siitä, että he eivät pyrikään olemaan tasapuolisia metsästäjäkuntaa kohtaan. Riistakeskuskin näyttää vieraantuneen ainakin pienriistametsästäjistä ja muuttuneen lausunnonantajien perusteella jonkinlaiseksi luonnonsuojelujärjestöksi, joista osalla on lähtökohtaisti voimakas halu rajoittaa tai mieluimmin kieltää metsästys kokonaan.
Asian valmistelu

Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteltu virkatyönä yhteistyössä Suomen riistakeskuksen kanssa esi-tykset maa- ja metsätalousministeriön asetuksiksi metson, teeren, pyyn ja riekon metsästyksen kieltämisestä. Lausuntokierrokselle lähetetty esitys metsästyksen kielloista perustui maa- ja metsätalousministeriön, RKTL:n ja Suomen riistakeskuksen Kestävä metsästys –tiimin asiantuntijoiden yhteiskokouksessa 7.8.2014 tarkasteltuihin 707 riistakolmion tuloksiin sekä Ylä-Lapin riekkojen linjalaskennan alustaviin tuloksiin. Ase-tusluonnoksesta pyydettiin lausuntoja seuraavilta tahoilta: ympäristöministeriö, Riista- ja kalatalouden tut-kimuslaitos (RKTL), Suomen riistakeskus, riistanhoitoyhdistykset, Metsähallitus, Saamelaiskäräjät, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK), Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), Suomen Luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, BirdLife Suomi ry, Suomen Metsästäjäliitto ry, Natur och Miljö r.f., MMM/ruokaosasto.
Silmiinpistävän ristiriitaista päätöksenteossa on jälleen kerran, että riekon metsästys saa Ylä-Lapissa kannan koosta huolimatta rajoituksetta jatkua. Enontekiölläkin on riekkokanta linjalaskentojen mukaan tippunut viime vuodesta kolmannekseen. Ehkä se nähdään jonkinlaisena tunnustuksena riistakeskuksen omalle väelle siitä, että kanakoirilla suoritettu linjalaskenta voisi siellä muutoin loppua. :thumbsdown:
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

HTHT
Viestit: 43
Liittynyt: 08 Heinä 2008, 10:54

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja HTHT » 12 Elo 2014, 10:04

Kyllä huolestuttavalta pystykorvametsästäjälle vaikuttaa. Riekonlaskentaan Lappiin kuljetetaan koirakkoja helikopterilla. Myös jopa nuo maakuntarajat meinaa ainakin minulla mennä sekaisin. Myös tapa keltä lausuntoja pyydetään herättää ihmetystä, mihin jäänyt kennelliitto ja rotujärjestöt. Kantaa ainakin meillä Oulainen säädelleet metsästysseurat vuosikymmeniä. Siitä huolimatta kannanvaihteluita on aina. Myös on tutkittu metsästyksen paineita seuran eri lohkoilla, jossa ei merkitystä lintukannalle.
Kaikenkaikkiaan tässä tuntuu jälleen olevan viranomaisten taholta suuren hässäköinnin maku.
HTHT
Hannu Talvi

peltsi
Viestit: 5
Liittynyt: 01 Touko 2013, 20:15

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja peltsi » 12 Elo 2014, 12:13

Päätöksenteosta aika pitkälle samaa mieltä enpn kanssa.

Mutta tuota Ylä-Lapin seisojalaskenta-asiaa haluaisin hieman alusta (2008) saakka mukana olleena selventää. Sama Distans -menetelmä on ollut pitkään ja on edelleenkin käytössä Norjassa ja Ruotsissa. Ja on hyväksi havaittu. Kaikkien kolmen maan tulokset ovat olleet kannan muutosten suhteen samansuuntaiset, lintumäärissä on tietenkin eroja.
Linjoja lasketaan Ylä-Lapissa erilaisilla biotoopeilla noin 500 km. Se vastaa n. 42 riistakolmiota. Laskenta-aikaan riekon poikueet ovat vaikeasti löydettävissä ja sellaisissa maastoissa, että niitä ei juuri kolmiolaskennoissa tavata.
Tämänvuotisten laskentojen ennakkotietojen (75-80 %) linjoista mukana keskimääräinen poikas% oli yli 70 % ja kanta oli vahvistuneut viime vuodesta jonkin verran kylmästä alkukesästä huolimatta. Mainittakoon että Utsjoella pesintä oli onnistunut hyvin ja kanta vahvistunut eniten.

Nämä riekkolaskennat eivät ota meiltä pystäriporukalta mitään pois. Seisojaväki tekee arvokasta vapaaehtoista työtä. Ilman tätä laskentaa myös riekon metsästystä Ylä-Lapissa olisi kolmiotulosten perusteella rajoitettu.

Helikopterin käyttö Käsivarren ylätuntureilla on vähintäänkin perusteltua, jotta yli 30 km päässä tieltä olevat linjat saadaan laskettua.

Pitkiä haukkuja ja hyviä tilanteita pystäriporukalle!
Markku Viitala

HTHT
Viestit: 43
Liittynyt: 08 Heinä 2008, 10:54

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja HTHT » 12 Elo 2014, 12:57

Markku Viitalalle, kyllä kanakoiramiehet tekee arvokasta työtä. Mukava olis saada noita helikoptereita laskemaan muutakin riistaa. Kunpa myöskin muut harrastajat voisivat käyttää apunaan koiria riistanlaskennassa kolmiolaskennoissa. Aikoinaan testattiin maastoja, laskenta miehillä, sattumoisin lintuja, samat maastot perään pystäreillä niin jopa lintuja löytyi. Tämä tapahtui kylläkin elokuun 20 päivän jälkeen. Toki ymmärrettävää että lintujen laskenta tapahtuu riittävän ajoissa.
Hannu Talvi

peltsi
Viestit: 5
Liittynyt: 01 Touko 2013, 20:15

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja peltsi » 12 Elo 2014, 12:58

Vielä sen verran tuohon edelliseen, että kolmioita laskettiin Inarissa 16, Enontekiöllä 10 ja Utsjoella ei yhtään. Ja kolmiothan ovat metsäalueella tietenkin.
Distans -linjat lasketaan koivikkoalueella tai tunturimaastossa. Kolmioitten mukaan Inarin riekkotiheys oli 3,1 yks ja Enontekiön 1,7 yks/neliökm.
Distans keskiarvo Ylä-Lapissa on kuitenkin kaksinumeroinen luku :D
Markku Viitala

Väärti1
Viestit: 9
Liittynyt: 06 Helmi 2008, 14:50
Paikkakunta: Simo

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja Väärti1 » 12 Elo 2014, 13:36

Minkähän koirametsästyslajin edustaja on siellä päättävällä paikalla :D
Jukka Tikkanen

Avatar
enp
Viestit: 1053
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja enp » 12 Elo 2014, 14:11

HTHT kirjoitti:Kyllä huolestuttavalta pystykorvametsästäjälle vaikuttaa. ... . Myös tapa keltä lausuntoja pyydetään herättää ihmetystä, mihin jäänyt kennelliitto ja rotujärjestöt. Kantaa ainakin meillä Oulainen säädelleet metsästysseurat vuosikymmeniä. ...Kaikenkaikkiaan tässä tuntuu jälleen olevan viranomaisten taholta suuren hässäköinnin maku.
Hyviä huomioita Hannulta. Mielestäni on ainakin osittain syytä kyseenalaistaa tuo lausuntojen antajien porukka. Väistämättä tulee nyt sellainen kuva, että päätöksentekoa ohjaa korostetusti suojelu ja metsästäjiä tarvitaan vain tekemään työtä ilmaiseksi. :thumbsdown:

Kanakoiramiehet tekevät laskennoillaan hyvää työtä, sitä ei käy kiistäminen. Esityksiä metsästysajoiksi ei sen sijaan voi kritiikittä katsella. Lokakuisen metsästyksen kieltäminen on kuin kohdennettua myrkkyä juuri kansallisille lintukoiraroduille, jotka kamppailevat muutoinkin laskevien rekisteröintimäärien kanssa. Suomenpystykorva on nimetty maamme kansalliskoiraksi jo vuonna 1979. Vaikka se on ainutlaatuinen, puuhun lintua haukkumaan kykenevä koirarotu maailmassa, niin sillä ei näytä olevan juurikaan arvostusta riistahallinnossa. Valitettavasti konsernin väestäkin kovin moni kulkee ulkomaisen lintukoiran matkassa.

Mielestäni nyt tarvittaisiin myös meiltä pystykorvaisilta konkreettisia tekoja, jotta Suomenpystykorvametsästystä todellakin esitetään Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Jos tämä Metsästäjäliiton esimerkillinen hanke toteutuu avaa se mielestäni uusia mahdollisuuksia keskustella siitä tuleeko puuhun lintua haukkuvat koirarodut ottaa lausuntoprosessissa huomioon.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Kytösavu
Viestit: 1763
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 12 Elo 2014, 14:33

Aivan turhaa ja joutavaa koko linnustusaikojen pompottelu. Lintukannat tulee ja menee, huonompina vuosina pelkkä metsästäjien pienempi määrä riittää säätelemään metsästystä pienempään suuntaan. Eikä jäniksiäkään etsitä mättäiden alta ja mietitä metsästysaikojen pituuksia.
Suomessa kanalintututkimus on toki maailman huippuluokkaa, mutta ei sen takia tarvitse mielistellä vihreille lyhentämällä metsästysaikoja. Kun on vähemmän lntua, metsästetään vähemmän, silloin kun kestää paistetaan sitä linnun lihaa. Pitkät metsästysajat ja harkintaa jahtiin, ei sitä muuta tarvita. Varsinkaan kun metsästysseurat sääntelevät kiintiöillä jahtia.

enp kirjoitti:
" Hyviä huomioita Hannulta. Mielestäni on ainakin osittain syytä kyseenalaistaa tuo lausuntojen antajien porukka. Väistämättä tulee nyt sellainen kuva, että päätöksentekoa ohjaa korostetusti suojelu ja metsästäjiä tarvitaan vain tekemään työtä ilmaiseksi. :thumbsdown: "

Se on juuri näin. Ja kuten Hannu sanoi missä on koirajärjestöt lausunnon antajina? Riistanhoitoyhdistykset ovat pääosin hirvivetoisia organisaatioita, vain aniharvoista löytyy ymmärrystä ja varsinkaan tajua linnunmetsästykselle. Edellä mainituista pystykorvametsästyksen ainutlaatuisuuden ymmärtämisestä puhumattakaan.
Itse en osallistu enää kolmiolaskentoihin, enkä osallistu mihinkään muuhunkaan Riistakeskuksen toimintaan. Metsästän silloin kun parhaalta tuntuu ja juuri niin paljon kuin kanta antaa myöden. En tarvitse siihen Riistakeskuksen pukupoikia neuvomaan. Ja aivan totta kuten edellä sanottu, Riistakeskus on täysin vihreä laitos, nuolevat virkojensa puolesta takalistoja varsinkin suojelupuolelta, joille metso- ja teerikannat ei kuulu sitten pätkän vertaa. Nämä on niiden asioita joita ne koskettavat, ei aivopestyjen yliopistovihreiden idioottien.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1763
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 12 Elo 2014, 14:41

enp kirjoitti:
" Mielestäni nyt tarvittaisiin myös meiltä pystykorvaisilta konkreettisia tekoja, jotta Suomenpystykorvametsästystä todellakin esitetään Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Jos tämä Metsästäjäliiton esimerkillinen hanke toteutuu avaa se mielestäni uusia mahdollisuuksia keskustella siitä tuleeko puuhun lintua haukkuvat koirarodut ottaa lausuntoprosessissa huomioon."

Juuri näin. Mitähän vaan tällekin asialle kuuluu. Hallituksen asiana nimetyltä edustajalta lie turha kysellä mitään.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Uimonen
Viestit: 179
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 12 Elo 2014, 21:10

Hyvin pukivat sanoiksi HTHT, enp ja varsinkin Kytösavu tässä lopuksi sen miltä tuntuu, kun ns. voimattomana joutuu seuraamaan väärään suuntautuneen päättäjätahon temppuilua. Jos yhtään enempää v........si, niin voisi kysyä legendaarisen P Väyrysen kysymyksen.

Ilman taistelua ei täällä Kymessä antauduta, ja vaikka käsi hamuaa kirvestä, niin toistaiseksi on Kymenläänin pystykorvakerhon nimissä jo laaditttu mmm:lle oma lausunto asiaan (vaikka ei ole pyydetty), ja sama lausunto on lähtenyt tänään jo ainakin kahdelle kansanedustajalle. Itse sain myös jo rohkaisevan vastauksen.

Kerhomme puheenjohtajan ja lausunnon laatijan puolesta rohkenen kysymättä luvata, että tämä (erittäin asiallinen ja painokas) lausunto on myös muun harrastajaväen käytettävissä. Copyright -oikeudet on laatijalla ja sihteerillämme Arto Sikiöllä.
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

virve
Viestit: 310
Liittynyt: 03 Helmi 2008, 16:19

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja virve » 13 Elo 2014, 13:26

Minä tein riistakolmiolaskennan Riemu fleksissä.
Meidän laskema sivu oli kuivaa kangasmaastoa, jossa yksi pieni kosteikko.
Ainoa eläin tai jälki joka nähtiin oli sillä pienellä kosteikolla iso ukkometso.
Syksyllä ne kankaat on täynnä lintuja syömässä puolukoita, mutta näin kuivalla ja kuumalla (28°c) siellä ei ole eläimmen eläintä.
Minusta niissä laskennoissa pitäisi pystyä jollainlailla katsomaan maaston ja ilmojen vaikutus laskentatulokseen.
Siis meillä on poikueita paljon sekä teerellä, että ennenkaikkea metsolla. Harvasekerta autolla kulkiessa tiellä on lintuja ja kokonaisia poikueita. Että täällä ainakin riistakolmiolaskenta antoi tänävuonna lintujen kannalta aivan virheellisen kuvan. Ne linnut vaan on kosteikoilla ja rantametsissä.

Terveisin Virve
Virve Keravuori

Kytösavu
Viestit: 1763
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 13 Elo 2014, 15:45

Hyvä että Kymen miehet ja naiset pitää huolta oikeuksistaan ja järjellisestä metsästyksestä. Kannattaa ihan oikeasti tehdä oikaisuja, mikäli asiat tuntuu menevän kertakaikkiaan väärin. Kuulin jo että joillain alueilla saattaa esitykseen metsästysajoista tulla tolkkua juuri tuon annetun palautteen kautta, ennen lopullista päätöksentekoa. Nyt töihin vaan ihmiset!

Mitä kuuntelin seuramme toisesta kolmiosta löytyneistä linnuista, niin ei paljoa metsästeltäisi täälläkään. Itse käväisin katsomassa tuttuja paikkoja, saaliina(havaintona) teeripoikue 1+ vähintään 3, pyypoikue 1+ vähintään 6 ja kolme metsoa mustikan syönnissä samalla kankaalla. Kaikki parin sadan metrin säteellä.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Artsi
Viestit: 524
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja Artsi » 14 Elo 2014, 10:15

Lausunto lähtee ministeriöön, ministerille ja Kymen sekä Etelä-Savon kansanedustajille koska samma vaalipiiriä ollaan jatkossa, teksti löytyy täältä ja saa hyödyntää jos on aihetta
Arto Sikiö

sumu
Viestit: 721
Liittynyt: 18 Helmi 2010, 21:43

Re: Lintujahti syksyllä 2014?

Viesti Kirjoittaja sumu » 15 Elo 2014, 09:46

Arvon pystykorvaiset,riistakolmioden laskennassa ei ole tarkoitus löytää joka lintua vaan suorittaa laskenta vuosittain samalla tavalla jolloin tulokset ovat vertailukelpoiset.Kun tuloksien keskiarvoja vertaillaan vuosien välillä nähdään kannan kavun trendi,kerran se tälle vuoden osoittaa laskevaa on sitä syytä uskoa.Vaatii suorastaan putiinimaista kyvykyyttä väittää muuta 8)
Sauli Ojatalo

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Metsästyskeskustelut”