TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Tämän otsikon alla keskustellaan karjalankarhukoiriin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8

Vastaa Viestiin
eskoh
Viestit: 1598
Liittynyt: 13 Huhti 2008, 21:09

TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja eskoh » 06 Tammi 2012, 22:51

olen pitemmän aikaa sivusta seurannut miten alan harrastajat, me karhukoiramiehet kinastellaan naapurijärjestön taulukoista ja prosenteista. joka ei vie karhukoiraa eteenpäin millään osaalueella. päin vastoin heikkohermoisimmilla alkaa usko rotuumme hiipumaan ja yllyttävät vaihtamaan rotua kuten itse ovat jo tehneet. tästää nauttii vain veljesjärjestöjen koirattomat nettijalostajat.

vanha sanonta kuuluu kuka koiran hännän nostaa ellei koira itse.

tässä olisi yksi esimerkki millaseen työskentelyyn karhukoira pystyy.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Esko Halme

hannutii
Viestit: 598
Liittynyt: 08 Tammi 2007, 13:59
Paikkakunta: Ylikiiminki

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja hannutii » 06 Tammi 2012, 23:17

Kovat työt on koira tehnyt. Kyllä meiltä kovia karhukoiria löytyy paljonkin. Niitä löytyy niin nettijalostajien kuin kokeneempienkin pennuttajien tarhasta. Ja on hyvä, että sekin puoli tuodaan esille. Hyvä on myös tuoda se puoli esille, että tällaiset sitkeät yksilöt osaavat myös hirvenkäsittelyn, kuten näistäkin eskon kuvista näkyy. Minua on näisssä keskusteluissa häirinnyt se, kun osalla on jostakin syystä semmonen pään nousema, että sitkaus olisi suoraan pois hirvenkäsittelytaidoista. Tässä eskon esimerkissä taas näemme, että löytöpaikalla on haukuttu, mutta haukkua on tullut vielä iltapäivällä pitkien karkkojen jälkeen! :thumbsup:
Näitä meillä tulisi vaan saada lisää. Sitten kun ollaan siinä tilanteessa, että suuri osa vuosittaisista pentueista tuottaa 7-8/10 suhteella tämmöistä jälkeä niin ollaan hyvällä mallilla. Siinä vaiheessa voi jo taulukot ja tilastot kuten myös vertailun veljesjärjestön tällä hetkellä edellä oleviin (laajalla rintamalla) koiriin unohtaa. Ainakin niin kauaksi kuin taantuma taas iskee. Se vaan tuppaa olemaan niin, että jos vaan aina katotaan asioita positiivisessa valossa eikä yritetä korjata epäkohtia, niin taantuma se iskee. Terve itsekritiikki on paras keino menestykseen.
Hannu Tiirola
Kuva

karhu_koira

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja karhu_koira » 06 Tammi 2012, 23:49

Aina kai sitä arvostetaan kovia töitä tekeviä koiria, olipa ne koirat kenen omistuksessa tahansa. On olemassa kumminkin sellaisiakin koiria, jotka ovat sitkaita, mutta eivät välttämättä hyviä käsittelijöitä. Tosin jos koira on sitkas niin eihän se todellakaan poissulje sitä, että se olisi myös hyvä käsittelijä. Hyvä koira on sitkas, hyvä käsittelijä, tottelevainen ja kaikinpuolin viisas. Sen lisäksi se haukkuu Tuutikin kauhistukseksi myös kokeissa sen 100 tai hieman vajaa pojoa. Aika ontuva oli se Tuutikin eräässä viestiketjussa kirjoittama toteamus, että hyvä koira ei voi kokeissa huipputulosta haukkua. Ei tsiisus mitä puppua :D Olen toki itse kumminkin sitä mieltä, että kova koekoira ei silti välttämättä ole kova pyyntikoira.

Eskolle kysymys tuohon karttaan liittyen: puuttuuko joku palanen karttaa tuosta, vai millä laskurilla tuo ODO 62,5km on saatu? Itse piirtelin karttaohjelmalla karkeasti saman reitin, ja tulokseksi sain kumminkin vain 12,4 km?

Viimenen ruutu kartasta:

Kuva

Marko L
Viestit: 287
Liittynyt: 22 Marras 2010, 13:11

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja Marko L » 07 Tammi 2012, 10:59

össi kirjoitti:Karhukoira puoli männy ihan hyvin etteen päin. Mutta vilä tuosta karhukoirasta sellanen juttu että onko siellä puolla sellaisia koiria jotka ovat tulleet Kva alle vuosikkaana?

Ei taida vielä olla, toivottavasti joskus tulee. Eihän karhukoirilla ole vielä kauan saanut haukuttaa ykkösiäkään yhdellä koekaudella jotta sais valioksi. Ei jämyissäkään ole kuin 2 koiraa jotka ovat haukkuneet ykköset kasaan alle vuosikkaaana, kirkkokaarron eesau ja pihlajaharjun ologa molemmat saivat ykköset läjään 10kk4päivää :wink:
Marko Lukkarinen

Tohtori
Viestit: 41
Liittynyt: 27 Helmi 2011, 11:26

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja Tohtori » 08 Tammi 2012, 12:10

Tässä erään koiran työskentelystä kuvaus. Seurasin 1.10.2011 Sallassa läheltä ja välillä kauempaa. En saanut valiettavasti UP:n kuvia tähän.
Tapahtuma ajottuu kellossa välille ennen seitsemää irti aamulla ja kiinni 19.52.
Haku: Ensin Lapioselässä tien itäpuolelta irti ja reilu tunti haetaan tyhjää. Tuuli alkaa olla epäedullinen ja vaihdetaan autolla ja tien länsipuolelle auotolta irti. Naarasmulli on noin 300 metrin päässä taimikossa (ei näy), kuuluu muutama lähtökajahdus ja sitten mennään aluksi poroaidan varteen ja siitä etelään ja tien yli hyvälle puolen. Siinä vaiheessa piipparitutkan varassa, kun kenttiä ei ole. Autolla perään ja tulee jossakin vaiheessa gepsin ruutuun. Pysähtyy noin 7 km:n jälkeen ja alkaa soida.
Mies siinä vaiheessa on reilussa kilometrissä tiellä ja kuulee myös, että melko pian tulee toinen koira mukaan orkesteriin. Odottelua ja pohdintaa vajaa tunti, että montakaa hiipijää haukulle tulee. Varovainen lähestyminen ja matkaa enään 200 metriä, kun toinen koira alkaa inistä paikallaan ja haukku siirtyy aloittajalla 200 metriä.
Pian näkyy toisen koiran omistaja pitävän harmaata kuusen juuressa pannasta kiinni ja lähtee peräytymään taakse. Ilmeisesti ei nähnyt, koira näkyi olevan tottelevainen, kun antoi haukulta kiinni.

Sitten vaan haukulle 70 metriin ja kymmenen minuuttia katselua puskaan, hirven hahmo näkyy ja koira oikein hyvin, mutta liian tiheää ampua. Pyörivä tuuli saa liikkeelle. Nopea pyrähdys läheisen pikku suon reunaan, jossa näen jo hyvin hirven reilulta satasen matkalta. Koira haukkuu hirven takana, joten ampuminen ei onnistu. Vajaa minuutti siinä ja metsän suojaan perä kääntäen ja nyt laji ja laatu tiedossa eli naarasmulli. Karkkoa 1.5 km ja uusi haukku. Hiippailen varovasti hirvikoematkalle ja alan odotaa. Kahden ison kuusen takana haukkuu ja väylät molemmille sivuille auki, jos sIirtyy. Koira näkyy ja hirvestä turpa parhaimmillaan, muttei sitten muuta. Tuuli pettää taas ja lähtee suoraan pois. Ovelasti kiertää taakse, vaikka yritän kiertää itse mukana. Saa miEhestä täysin varman hajun ja lähtee menemään noin 3 km koira mukanaan. Siirtyvää välillä ja sitten pysähtyy valtion puolella. Lisenssit loppuu rajalle ja hälytän Veskun apuun. Odottelua 3 tuntia ja koira vetää paikalLaan. Hirvi ilmeisesti makaa, koska piste pysyy samassa koko ajan. Veskun tultua jätän aseeni autoon ja lähemme yhdessä hiippailemaan reilun 2 km:n matkaa haukulle. Viimeinen 400 metriä Vesku menee yksin, muttei jälleen kestä, vaan lähtee. Liikkuvaa haukkua ja pysähtyy vajaa 3 km:n päässä. Hiippaillaan hiki otsalla perässä ja Vesku yrittää taas; ei luonaa, on niin arka jo ja vaatteet tuntuu kahisevan liikaa ? Siirtyy noin kilometrin ja antaa sitten Tunturaisen kohdalla haukkua taas. Kello alkaa olla jo yli 16. Alkaa siirtyä. Lopuksi alkaa kaartaa omille maille takaisin. Autolla sopivaan paikkaan eteen , minne tutka antaa oletetun paikan tulosta.

Tuulen alle passiin. Odottelua 10 minuuttia. Tulee alle 200 metriin ja koira alkaa haukkua tien vieressä. Kaverit avaa siinä vaiheessa lähellä auton oven ja sitten taas mennään! Suora pomppu takaisin. Koira perään. Siiten vain odotellaan ja pimeys alkaa laskea. Koira tulee ja kytketään 19.52. Kyllä näiden karhukoirien kanssa pääsee kokemaan nautinnollisia hetkiä...
Keijo Pitkämäki/Rahkanevan Murri

sulppi
Viestit: 218
Liittynyt: 15 Touko 2005, 16:17

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja sulppi » 08 Tammi 2012, 20:23

Eskoh kirjoitti alussa:
me karhukoiramiehet kinastellaan naapurijärjestön taulukoista ja prosenteista. joka ei vie karhukoiraa eteenpäin millään osaalueella. päin vastoin heikkohermoisimmilla alkaa usko rotuumme hiipumaan ja yllyttävät vaihtamaan rotua.

Taulukot ja prosentit kertoo kyllä tilanteen ns. missä mennään, ei niissä pitäis olla mitään kinasteltavaa, tavoiteltavaa kylläkin, että saatais karhukoiran haukkuvuus lähelle kahta valtarotua. Itse en ole huomannut kenenkään yllyttäneen vaihtamaan rotua ja voihan karhukoiraa kehittää rotuna vaikka omistaisi muitakin rotuja, näin jotkut tekeekin. Yksi vinkki kasvattajille vois olla, että käytetään jalostukseen vain narttuja jotka tekee kokeissa 300min ns. normaaleilla hirvillä, sillä se varmaan veis rotua parhaiten eteenpäin, eikä unohdeta terveyttäkään. Tähän pyrin itse jatkossa. :oops: 8)
Heikki Länsimäki

kärppä81
Viestit: 150
Liittynyt: 27 Loka 2009, 17:59
Paikkakunta: kivitaipale

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja kärppä81 » 08 Tammi 2012, 21:46

minäkin seurasin tässä yks päivä jopa tavoiteltavaa karhukoiran työskentelyä...
hakemaan: 8.10 löytö: 8.46 toiselta lenkiltä 1.9km haukkua löytöpaikalla: 120min ensimmäinen karkko+AT: 0,9km uusintahaukku: 76min. toinen karkko+AT2 0,3km UH: 5min kolmas karkko+AT3: 0,7 uh 26min. neljäs karkko+AT4 2,0km haukkua 6min. 5karkko hirvet järveen. koira ui syysmyrskyssä valittaen perässä. koiran kulkema matka noin 7km työskentelyaika:300min saavutetut karkkomatkat: 3.9km ja AT: 5kpl...

ei ainakaan tuo koiruus uimista pelänny :wink:

Kuva
metsästäjä ilman koiraa on kuin mies ilman munia...

Mika Kämäräinen

kimmokel
Viestit: 87
Liittynyt: 31 Loka 2010, 13:53

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja kimmokel » 09 Tammi 2012, 13:16

Näitä juttuja on mukava lukea, kun on kartat ja kaikki, niin ei välttämättä oo niitä esson baarin juttuja :lol:
Kimmo Keltamäki

Nelonen
Viestit: 56
Liittynyt: 23 Loka 2006, 11:06
Paikkakunta: Oulu

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja Nelonen » 09 Tammi 2012, 14:14

Hyvä topicci karttoineen, hyviä työskentelyjä. Lisää vain työskentelyjä. Toivottavasti pysytään asiassa, näyttää välillä lipsuvan.

Minulle tärkeimmät käyttöominaisuudet Karhukoirilla ovat:
- On hyvin ohjattavavissa pienelläkin metsästysalueella. Esim. hankalanmallinen 2000 Ha hirvialue.
- On hyvä pyyntikoira isossa tiettömässä kairassa. Etsii aina isännän, pitkänkin työskentelyn jälkeen.
- Vesistöt ei este.
- Hirven/Karhun haukkutyöskentely, käsittelee hyvin. Ei huonokaan mies saa ajavaksi.
- Tervepäisyys
Edellämainitut ovat vain osa syistä miksi minulla on Karhukoiria. Se käsitys, että Karhukoira olisi ihmisvihainen, on aika sitkeä? Itse tiedän eriroduista eniten Karhukoiria, enkä yhtään ihmisvihaista. Muista roduista tiedän usammankin vihaisen koiran(eniten harmaista). Enkä tarkoita tällä kaatotilanteita.
Ken latuja kulkee, on latujen vanki. Vapautta vain on umpihanki.
Jussibee

Kojamo
Viestit: 1777
Liittynyt: 05 Elo 2004, 22:59
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja Kojamo » 09 Tammi 2012, 18:14

kärppä81 kirjoitti:minäkin seurasin tässä yks päivä jopa tavoiteltavaa karhukoiran työskentelyä...
hakemaan: 8.10 löytö: 8.46 toiselta lenkiltä 1.9km haukkua löytöpaikalla: 120min ensimmäinen karkko+AT: 0,9km uusintahaukku: 76min. toinen karkko+AT2 0,3km UH: 5min kolmas karkko+AT3: 0,7 uh 26min. neljäs karkko+AT4 2,0km haukkua 6min. 5karkko hirvet järveen. koira ui syysmyrskyssä valittaen perässä. koiran kulkema matka noin 7km työskentelyaika:300min saavutetut karkkomatkat: 3.9km ja AT: 5kpl...

ei ainakaan tuo koiruus uimista pelänny :wink:

Kuva
Leikkeet on varmaan UP:n tulosteita. Tarkottaako tuo punainen viiva että koira haukkuu?
Minkä ikäinen koira on tuon tehnyt?
Simo Sova

Tuutikki

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 09 Tammi 2012, 22:13

Ainakin omassa UP ohjelmassa haukut näkyy punaisena viivana. Koira on tehnyt hyvät työt ja ne on todennettavissa vuosienkin jälkeen. Tuossa 5.lokakuuta 2010 tapahtumia katsellaan ilmeisesti.

JariTapani
Viestit: 348
Liittynyt: 04 Elo 2011, 16:15
Paikkakunta: Ivalo

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja JariTapani » 09 Tammi 2012, 23:21

Tässä erään nimeltämainitsemattoman karhukoiran hirvityöskentely. Työskentelyä 3,5h.

Kuva

Paksu viiva kuvaa haukkua
-Jari Sarre- Jos metsään haluat mennä nyt niin todella yllätyt.

Kojamo
Viestit: 1777
Liittynyt: 05 Elo 2004, 22:59
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja Kojamo » 10 Tammi 2012, 07:52

Kiitos valaisusta Irma. Selvittää koiran töitä lisää.
Simo Sova

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja teekoo » 10 Tammi 2012, 08:18

Järvi tuosta kohdin 800m leveä. Ei tosiaankaan vettä pelkää. Koirakaan ei välttämättä ui suoraan. Joskus UP ei anna paikkaa koiran uidessa, pikkasen pistää silloin pelin jännäksi. Pannasta kuuluu hauskaa pulinaa kun siihen soittaa.
Tommi Kontunen

pihkatasku
Viestit: 265
Liittynyt: 26 Marras 2011, 12:31

Re: TOSI ASIAA KARHUKOIRAMME KÄYTTÖ OMINAISUUKSISTA

Viesti Kirjoittaja pihkatasku » 10 Tammi 2012, 14:24

onko näin?
On totta että hyvän nartun kun astuttaa millä vain niin jonkimoisia kinnasvärkkiä tuloo parempia tai huonompia, mutta ei sovi järkehen että eikö uroksella olisi ja on merkitystä. Minä kun hommaan nartun ja saan sen kvaksi niin ei mun tartte kysyä keltää kumpiko omista uroksista on etusialla. Tiättäkö kato? kaikki teköö niin ku hyväksi näköö täälä teherähän parhaaksi. 8)
Mika Pihlaja

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Koirasta ja koirankarvoista”