Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

SPJ:n yleiseen toimintaan liittyvät keskustelut käydään täällä !

Valvojat: Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8

Vastaa Viestiin
Avatar
heidi
Viestit: 446
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja heidi » 07 Maalis 2018, 10:43

Olisitko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta (suomenpystykorvasta)?

Venäjältä on tuotu vuoden 2006 jälkeen Suomeen muutamia yksittäisiä suomenpystykorvia, joiden vaikutus rodun monimuotoisuuden lisääjinä on vähäisestä määrästä johtuen melko olematon.
Tarkoitus on kokeilla uutta mallia, jolla pyrittäisiin saamaan Suomeen myös aikuisia koiria, joiden ominaisuuksista olisi jo jotakin tietoa. 2-4 koiraa tuotaisiin keskitetysti, jolloin koirat on mahdollista pevisa-tarkastaa jo Venäjän puolella, ennen tuontia. Ensimmäinen ”yhteistyökasvattaja” olisi udmurtialainen Tatiana Farafonova, jolta on aikaisemmin Suomeen tuotuna muutama kasvatti (muun muassa Rosinka FI17208/10, Shemeikka FI22955/15 ja Ryzhyiy Okhotnik Ilma FI45023/16). Rotujärjestö ei tuo koiria, vaan antaa asiantuntija-apua muun muassa tuotujen koirien jalostuskäytössä ja neuvoo sekä tukee tuontiin liittyvissä asioissa koiran uutta omistajaa.

Kennelliitto teetti muutama vuosi sitten monimuotoisuustutkimuksen kotimaisista roduista. Tutkimuksessa oli mukana koiria Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä. Tutkimus osoitti, että käytännössä uutta verta rotuun voidaan saada lähialueilta vain Venäjältä.
Tutkimuksessa oli mukana 20 venäläistä suomenpystykorvaa, jotka edustivat kahtatoista eri haplotyyppi-yhdistelmää. Kuusi ht-yhdistelmää (yhdeksän koiraa) näistä oli sellaisia, joita ei löytynyt tutkituista suomalaisista, ruotsalaisista tai norjalaisista koirista.

Suomen Pystykorvajärjestö teetti muutamalle tutkimuksessa mukana olleelle venäläiselle koiralle MyDogDNA-testin. Myös MyDogDNA –testi osoitti, että venäläisten koirien perimä eroaa suomalaisten koirien perimästä.

Mikäli pilottikokeiluun saadaan mukaan muutama kasvattaja tai kasvatustyöstä vakavasti kiinnostunut harrastaja, on saadun kokemuksen pohjalta tarkoitus tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä myös muiden kasvattajien kanssa. Venäjällä eri kasvattajien linjat poikkeavat toisistaan enemmän kuin meillä keskimäärin ja siksi olisi hyvä saada koiria useammasta kuin yhdestä linjasta.

Tatiana Farafonova on koonnut tarjolla olevista koiristaan tietopaketit. Tarjolla on aikuisia narttuja ja pari nuorta urosta, sekä muutamia pentuja. Listalla on myös uroksia, joita on mahdollista saada Suomeen jalostuslainaan. Narttu on mahdollista ostaa myös astutettuna, jos siitä hyvissä ajoin sovitaan ja mikäli se onnistuu aikataulullisesti. Listan koirista Suomessa on ollut lainassa Klesch, josta syntyi täällä yksi pentue. Koiriin pääsee tutustumaan tuolla: https://drive.google.com/drive/folders/ ... F-0igThGHy

Koska kyse on pilottikokeilusta, saatetaan ehtoja vielä hioa kaikille osapuolille sopivammaksi, mutta tässä ajatellut pelisäännöt:
- Uusi omistaja ostaa aikuisen koiran tai pennun hintaan 600 euroa, josta tullimaksun (24%) kanssa kertyy maksettavaa 744 euroa. Hinta sisältää kaikki koiran tuontiin vaadittavat eläinlääkäri-tarkastukset, -todistukset ja export pedigreen.
- Koira/pentu on uuden omistajan oma.
- Aikuiset koirat pyritään pevisa-tarkastamaan (polvet ja silmät) jo Venäjän puolella. Mikäli tämä ei ole mahdollista käytännön syistä, tarkastus tehdään Suomen puolella ensitilassa. Tarkoitus on, ettei pevisa-tarkastuksesta koidu koiran uudelle omistajalle kustannuksia ja jos koira todetaan tarkastuksessa jalostuskelvottomaksi, kauppa raukeaa.
- Uusi omistaja hakee koiransa itse Venäjän puolelta (Pietarista käytännössä) ja vastaa omista matkakuluistaan ja paluumatkalla koiran lipusta. Pevisa-tarkastuksesta johtuen useampi koira pyritään hakemaan kerralla, joten yksin ei tarvitse matkaan lähteä.
- Uusi omistaja huolehtii omalla kustannuksellaan koiransa rekisteröimisestä Suomen Kennelliiton rekisteriin. Tuontikoiran rekisteröinti onnistuu vaivattomasti, kun koirasta on saatu export pedigree.
- Jos ostaa tiineen nartun, on omistuksen siirrosta sovittava mielellään jo ennen astutusta. Silloin syntyvät pennut ovat uuden omistajan kasvatteja. Tiinettä narttua haluavan on oltava ajoissa liikkeellä.
- Tiineen nartun kohdalla uusi omistaja saa kaupata pennut omaan piikkiinsä. Uroksen omistajalle maksetaan pentujen synnyttyä astutusmaksua 10% pentujen hinnasta.
- Aikuisen koiran jalostuskäyttö: Tuontikoiralle asetetaan epi-luvuksi rodun keskiarvo (tällä hetkellä noin 1). Jalostuskäyttöä suunniteltaessa on tärkeää ja toivottavaa, että koiran omistaja tekee yhteistyötä SPJ:n jalostusneuvonnan kanssa. Tarkoitus on myös turvautua Kennelliiton asiantuntija-apuun, jotta tuontikoirat saataisiin mahdollisimman järkevään käyttöön suomalaista populaatiota ajatellen.

Ensimmäisten koirien tuonti on tarkoitus toteuttaa niin pian kuin se käytännössä vain on mahdollista.
Jos kiinnostuit ja haluat tietää lisää, niin ole yhteydessä! Tätä tietoa saa mielellään jakaa!
Heidi Lahtinen, heidi.lahtinen@telemail.fi
p.050 543 0198
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

JoMu
Viestit: 200
Liittynyt: 11 Kesä 2008, 19:14

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja JoMu » 10 Maalis 2018, 18:31

Pientä tarkennusta Heidin juttuun.

Pietarin Punaisten kanssa on yhteistyö ollut jo menossa 3 vuotta ja sieltä löytyy myös Farafonovan koiria. Tarkastettujen ja testeissä NÄHTYJEN koirien joukosta on pari Venäläisiä narttuja astutettu meidän koirilla jalostusneuvonnan ollessa mukana. Farafonovan parhaiden linjojen veret taitaa vaan olla jo Suomessa. Näitä pentuja on muutama tuotu Suomeen ja harvinaisempien linjojen koiria luultavasti astutetaan tänäkin keväänä. Ainakin kaksi puoli Venäläistä viime keväistä pentua on omistajien kertoman mukaan erittäin lupaavia ja tervepäisiä. Venäjällä on muutamia linjoja vahvasti epileptisiä ja näistä on tiedot jalostusneuvonnalla, mitä tiedetään.

Tatjana Farafonovaa pidetään Venäjällä sieltä paremman pään kasvattajana, mutta pitää muistaa että hänellä on kymmeniä koiria ja kuitenkin pentutehtailija.
Venäjän Suomen Pystykorvissa on yksi erittäin paha uros matadori joka on pärjännyt näyttelyissä mutta EI OMAA riistaviettiä ja epäillään epileptiseksi. pyydän tämän nimen ja sukutaulun kun siinä taitaa olla englantilaista verta ja sitä kautta pääsette suomalaisiin koiriin.
Pietarin Punaiset jo kysyy (siksi osasin katsoa tätä viestiä) homman tarkoitusperiä. Syynä tuo hinta koska keskimääräinen pystykorvan hinta on Venäjällä 2000 ruplaa (30€). Tietenkin export pedigree rokotuksineen maksaa n. 2000 ruplaa lisää (viime keväänä). Itselle tulevasta koirasta/pennusta ei tarvitse maksaa tullia jos hinta alle 300€ ja silloinhan se hinta dokumenteissa on alle.

Pyydän nyt Pietarin Punaisten johtajalta arviot ja linkit sukutauluihin mainituista koirista ja laitan tänne. Laittoivat terveisiä että 250€ (ei tarvitse maksaa tullia) saa
pentuja tänä keväänä ihan reilusti ja jotkut jopa hyvistä vanhemmista.
Jouni Muurman

JoMu
Viestit: 200
Liittynyt: 11 Kesä 2008, 19:14

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja JoMu » 10 Maalis 2018, 22:13

Tuo madador uros on
ВЕСТ(VEST rkf1674620) http://www.laikirus.ru/Genealoglokal.php
Jouni Muurman

JoMu
Viestit: 200
Liittynyt: 11 Kesä 2008, 19:14

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja JoMu » 10 Maalis 2018, 22:53

Kolme koiraa näyttää toistuvan kaikissa Tatyanan koirien taustoissa ja parhaimmissa triplattu !!
Lisäksi tuo uusi madator Vestkin sieltä löytyy koska onkin Tatyanan oma koira( en tiennyt) !!! Jos jotain uutta halutaan Suomeen niin noista ei löydy !! tatyanan kasvatti narttu kun on jo astutettu Suomalaisella koiralla ja kaksi pentua ( uros ja narttu) on jo Suomessa. Ovat rotu aktiivien omistuksessa joten jos sieltä positiivista löytyy niin kyllä niistä kuullaan !! pennut on kuulemma hyvin lupaavia. Lisäksi Tatyanan kasvatti narttu aiotaan astuttaa aivan eri taustaisella Suomalaisella uroksella ja sieltä tullee 2 pentua myös Suomeen.

Eiköhän kannata edetä hyvin maltillisesti näiden Venäläisten koirien kanssa. Kuten Tatyanan teksteistäkin käy ilmi valkoisen värin oleminen mukana, niin ...... ja mitä muuta. Olen viimeiset 5 vuotta käynyt Pietarin kennel klubin KAIKISSA laikka näyttelyissä. MM 100 vuotis juhlanäyttelyssä olin kutsuvieraana Marina Kuzinan toimiessa ansiokkaana "isäntänä"( yksi Venäjän huomattavimmista gynologeista, Moskovasta). Tuossa näyttelyssä oli muistaakseni 54 pystistä (jopa Valko-Venäjältä asti). Kyllähän siinä selvästi kävi ilmi että Farafonovan kasvatit oli ulkonäöltään selvästi keskimääräistä parempia ( Suomeen tuotujen pentujen emä oli näyttelyn kakkonen). Parhaat koirat tuossa näyttelyssä tuli Karjalasta !! Kyllä ne Tatarintsevin koirat on parhaimman näköisiä, ei siitä pääse yli eikä ympäri, mutta niissäpä onkin yli puolet Suomalaisia koiria lähitaustassa ja Tatarintsevin koirat on metsässä koeteltuja.
Jos tuo VEST rkf1674620 on jo Venäläisille ongelma niin jättäkää sellaiset ainakin pois !!
Jouni Muurman

JoMu
Viestit: 200
Liittynyt: 11 Kesä 2008, 19:14

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja JoMu » 10 Maalis 2018, 23:11

Tarkastin nuo Suomeen tuotujen pentujen taustat. Ei siellä ollutkaan kun toinen puoli Tatyanan koiria tastalla. Esim paljon käytetty Sobol puuttuu ja Taifun vain kerran.
Kyllä sieltä voi pari tarkaan valittua kannattaa tuodakin.

Tässä linkki Venäläisten koirien sukutaulujen hakukoneeseen: http://www.laikirus.ru/search.php

Huom!! Tuo EI ole mikään virallinen sukutaulujen hakukone vaan yksityisten harrastajien ylläpitämä ja vain kaikki sinne ilmoitetut koirat on omistajien sinne ilmoittamat.
Jouni Muurman

Avatar
heidi
Viestit: 446
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja heidi » 11 Maalis 2018, 04:03

Reissusta tultua näin vasta äsken kommenttisi. Ottamatta vielä kantaa mihinkään muuhun, olisin kovin kiinnostunut siitä tiedosta, mistä "Tatianan kasvatista" on tuotu Suomeen uros ja narttu? Jos tällä lainauksella sitä tarkoitit:
JoMu kirjoitti: tatyanan kasvatti narttu kun on jo astutettu Suomalaisella koiralla ja kaksi pentua ( uros ja narttu) on jo Suomessa.
Katsoin tässä tuonnit vuodesta 2014 lähtien ja niissä ainoat Tatianan kasvatit olivat minun Shemeikkani ja yksi Kajaaniin tuotu narttu. Yhdenkään muun venäläisen tuontikoiran emä ei ollut Tatianan kasvatti. Vai ovatko nämä tuonnit edelleen rekisteröimättä Suomen Kennelliittoon?
JoMu kirjoitti:Venäjän Suomen Pystykorvissa on yksi erittäin paha uros matadori joka on pärjännyt näyttelyissä mutta EI OMAA riistaviettiä ja epäillään epileptiseksi. pyydän tämän nimen ja sukutaulun kun siinä taitaa olla englantilaista verta ja sitä kautta pääsette suomalaisiin koiriin.
Koska myöhemmässä viestissäsi nimesit tämän matadorin Vestiksi, niin näin paksu väite vaatii myös kommentin: Vest ei omaa englantilaista verta. Jos Vest olisi epileptinen, niin eikö se tiukkaan linjattuna olisi periyttänyt vaivan suurimpaan osaan jälkeläisiään? Tiukassa linja- ja sukusiitoksessahan niin hyvät kuin huonot väistyvästi periytyvät ominaisuudet nousevat pintaan. Itselläni oleva Vestin tytär on erinomaisen riistaviettinen. Tatiana Farafonova arvostaa erittäin korkealle koiriensa riistaverisyyden, joten olisi vähintäänkin kummallista, että hän katsoisi riistaverettömän (kuten väität) uroksen linjaamisen arvoiseksi.

Jos luit tekstini avausviestissä, huomasit, että olisi tärkeää saada Suomeen koiria Venäjältä eri linjoista ja eri kasvattajilta. Tässä hankkeessa on päätavoitteena saada Suomeen AIKUISIA koiria, jotka pevisa-tarkastetaan ennen Suomeen tuontia. Käytännön syistä on helpompaa toimia yhden kasvattajan kanssa kerrallaan, mutta toiveena ja tavoitteena on jatkaa vuoden, kahden kuluttua yhteistyötä jonkun muun kasvattajan kanssa. Tatiana Farafonovan kanssa aloitamme, koska itselläni on hänen kasvateistaan hyviä kokemuksia paitsi itse koirista niin myös siitä, että kaikki tuontiin ja rekisteröintiin liittyvät toimet on hoidettu asianmukaisesti.

Sanonpa vielä senkin, etten toivo kenenkään hankkivan mitään koiraa koskaan vain sillä perusteella, että "kun sai niin halvalla". Ei Suomesta. Ei Venäjältä.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

JoMu
Viestit: 200
Liittynyt: 11 Kesä 2008, 19:14

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja JoMu » 13 Maalis 2018, 01:02

Kuten sanoin Vest on Venäläisten mielestä ongelma. Mulle ihan sama ! Viime kesäiset pennut ei käsittääkseni näy vielä. Tiedät sen koska olit ollut Kariin yhteydessä.
Laitoin tuonne tuon linkin ja jokainen voi helposti siitä hakea Vestin ja katsoa jälkeläismäärän. Huom! tuossa linkissä EI näy sitten kaikki, mutta on kuitenkin paras.

Kommentoin tarkemmin parin viikon kuluttua. Menen Pietariin Heidän Punaisten kutsuma 24.3 laika näyttelyyn( samassa yhteydessä metsästys ja kalastus messut johon Suomestakin kuljetus/Kymen piiri SML) ja 25.3 Looir:n karhu ja villisika kokeisiin Syvärin suunnille. Kerronpa sitten tarkemmin mitä tietävät Pietarilaiset noista koirista vähän tarkemmin. Looir:n kokeet sen verran pohjoisessa että Tatarintsev:kin kuulemma tulossa joten varsin laajan kuvan luultavasti saan pystiksien käyttäjien suulla.
Jos jotain kiinnostaa niin 30.3 on Pietarissa myös "Military Hunting Dog show". Yleensä iso näyttely mutta luultavasti V-E laikkoja eniten.

"Tiukassa linja- ja sukusiitoksessahan niin hyvät kuin huonot väistyvästi periytyvät ominaisuudet nousevat pintaan. Itselläni oleva Vestin tytär on erinomaisen riistaviettinen." -- onko jalostuskoiraksi tiukasti sukusiitetyistä ??? En nyt viitsi laittaa enempää. Sen verran voin sanoa että varsin suuren mielenkiinnon myynti kirjoituksesi on Venäjällä aiheuttanut. Näköjään seuraavat hyvinkin tarkkaan tätä sivustoa.
Haen jostain sen Tatyanan viime vuotisen lehdessä julkaistun "jalostus" ohjeen kun en sanatarkkaan muista. Saa sitten jokainen lukea itse.

Kytösavu
Viestit: 1763
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 13 Maalis 2018, 09:28

1. On hyvä käsitellä asiaa laajasti, useammasta näkökulmasta.
2. Mikä on Jouni taustasi, miten olet näin perillä venäläisten koirista, ja kuljet siellä kutsuttuna henkilönä?

3. Mitä ongelmia venäläisten mielestä VEST rkf1674620 tuo?
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1763
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 13 Maalis 2018, 14:38

Et sinä mitään viikon päästä kommentoi vaan kommentoit nyt heti. Jos alat julkisesti panetella jonkun muun asioita, seuraat palstaa ja kommentoit heti kysyttäessä.
Muuten tuollaisista miehistä ja jutuista menee pohja ja alkaa tehdä mieli potkia persauksille.
Avoin keskustelu on hyvästä, p...anjauhanta ei ole.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Valvoja
Viestit: 57
Liittynyt: 02 Elo 2004, 19:29

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja Valvoja » 19 Maalis 2018, 19:56

Tervehdys,

Pidetään keskustelu asiallisena tästä aiheesta, varmaankaan kukaan Suomalainenkaan kasvattaja ei haluaisi tälläisia arvailuja tai viittauksia kasvateistaan, joten kunnioitetaan rajojen ulkopuolellakin tapahtuvaa rotujemme kasvatustyötä, epäasialliset ja arvailuihin perustavat kommentit tullaan poistamaan.
palaute@pystykorva.info

Vastuuhenkilö SPJ:n keskustelupalstan valvonnassa.

JoMu
Viestit: 200
Liittynyt: 11 Kesä 2008, 19:14

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja JoMu » 21 Maalis 2018, 00:27

Kytösavulle!

1. Kerro kuka Suomalainen, KAIKKIEN tuntema henkilö on kiistatta ENITEN vaikuttanut Venäläisien pystykorvien nykytilaan ? Tämä vain tällainen yleissivistyksen tarkistus. Nimittäin EI löydy sellaista koiraa koko Toverin maasta missä hänen käden jälkensä ei näkyisi !!
2. Olen se TOINEN Suomalainen henkilö joka on saanut oikeuden viettää pari päivää P:n elukkatieteellisen museon arkistossa.Tämä tilanne 2012.
3. Toverin tärkeimmillä laikka sivustoilla on suorat linkit tälle sivustolle kielikoneineen. Siksi tällainen sanavalinta. 8.3 oli sähköpostissani jo 8 kyselyä koirien mainoksesta tuolta naapurista. Ei siellä Messuilla 24.3 muusta taatusti puhutakkaan !!
4. Vest:llä on JO 49 pentuetta 208 jälkeläistä ja yli 600 toisen polven jälkeläistä eikä loppua näy!! Toverien pystis populaatio on pienempi kuin meillä niin kerropa Kytösavu mihin me Vestin verta tarvitaan lisää vielä meillekin??? Vestillä on 59 diplomin saanutta jälkeläistä joista kuitenkin ainakin 8 sellaisen expertin myöntämiä joilla ei siihen ole oikeutta. Eli karkeasti 25% jälkeläisistä toimii jollain riistalle.
5. P:n alueen koirien taustat hyvin pitkälle tiedetään, sen sijaan M:n alueen koirien taustat menee isolta osin rotuunnotto koiriin ja siksi jälkeläisissä hyvin isoja eroja ulkonäössä ja toiminnassa (länsi-laikkaa). No sehän voi olla vain hyväksikin rodulle pitkässä juoksussa, mutta varautukaa sitten mustaan ja valkoiseen väriin.
6. Rotujärjestölle toimitettu T:F:n laaja artikkeli 9 vuoden takaan jossa Hän todistaa kuinka rajulla sukusiitoksella ja pentujen karsinnalla saadaan 3:ssa sukupolvessa perinnöllisistä sairauksista vapaat koirat !! Heidikin tähän sukusiitokseen viittasi .
7. Kerrotko Kytösavu missä, milloin ja miksi pidettiin Suomen ensimmäiset "metsästys koirien lajien kartoitus " hyvien metsästyskoirien kehittämiseksi??
Jouni Muurman

Kytösavu
Viestit: 1763
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Oletko kiinnostunut venäläisestä jalostuskoirasta?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 21 Maalis 2018, 09:17

1. Taitaa olla Ilmajoelta lähtöisin oleva Sodankylän suntio Aljo kennelin Matti Kuivila, joka vaihteli aljolaisia suomenpystykorviaan länsisiperianlaikoihin.

2. Onnea. Edelleenkin jäi epäselväksi miksi, minkä tekojen ja ansioiden vuoksi.

4. Ok. Matadorit eli iikaa jälkeläisiä omaavat urokset ovat aina haitaksi rodulle. Meillä lie siitä hyvät ja huonot näytöt suomenpystykorvan historiassa. Pelkäsin että sieltä löytyy sairauksia, niistä et maininnut. 25% on korkea palkitsemisaste käyttökokeissa jälkeläisissä. Toki venäläiset käyttökokeet ei ain avakuuta, tarhassa olevalla riistalla kokeiltaessa koiran omatoiminen haku ja into löytääriista jää epäselväksi, sekä työskentelyn sitkeys, jota meillä arvostetaan.

5. Moskovan alueen koirat vaikuttavat facebookin ja nettisivujen perusteella seurakoirilta, metsästääkö niillä kukaan.

7. Taisi olla Pietarissa 30.3.1888, jossa esitettiin 11 koiraa. Siellä toki puhuttiin lappalaisesta haukkuvasta koirasta, jotka polveutuivat ainakin osaksi nykyisen itsenäisen Suomen valtakunnan alueelta. Lähde Suomenpystykorva 100 vuotta - Tiististä kansalliskoiraksi. Simolinna, Sarparanta, Karvonen, Joenpolvi.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleiset rotujärjestön keskustelut”