Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

SPJ:n yleiseen toimintaan liittyvät keskustelut käydään täällä !

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

vlotti
Viestit: 13
Liittynyt: 08 Marras 2005, 21:27

Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja vlotti » 07 Maalis 2015, 21:29

Suomen Kennelliiton sääntöjen mukaan kunkin rodun jalostuksen ohjausta johtaa asianomainen rotujärjestö. Suomen Pystykorvajärjestö on Kennelliiton jäsen ja sen kuuluu noudattaa Kennelliiton sääntöjä ja määräyksiä. Kennelliitolla on voimassa oleva kaikkia rotuja koskeva jalostusstrategia, jonka mukaan rodussa tulee huolehtia erityisen tarkasti rodun monimuotoisuuden säilymisestä. Suomenpystykorva on maamme kansallisrotu ja sen monimuotoisuuden säilymisestä tulee rotujärjestön ja Kennelliiton kantaa erityistä vastuuta.
Suomen Pystykorvajärjestössä on laadittu tähän vuosikokoukseen hyväksyttäväksi suomenpystykorvan jalostuksen tavoiteohjelmaesitys (JTO) ja rodun PEVISA -ohjelman esitys. Esityksiä ei ole julkaistu tähän päivään mennessä, mutta niitä on esitelty ylimalkaisesti Kuopion jalostuspäivillä 24.1.2015. Kyseisestä esityksestä ei tullut kuulijoille vakuuttavaa kuvaa niistä keinoista, millä rodun monimuotoisuus turvattaisiin, pikemminkin päin vastoin.
Tosiasiana voidaan mainita, että suomenpystykorvan penturekisteröinnit ovat laskeneet alle 600 rekisteröidyn pennun jo toisena vuotena peräkkäin. Julkiseen käyttöön otettu EPI -luku on vaikuttanut sen, että korkeamman luvun omaavat yksilöt (1,3 – 1,8) ovat jääneet lähes kokonaan pois jalostuksesta, vaikka rotujärjestön mielestä ne ovat sallituissa rajoissa. Helposti tulee mieleen kysymys, jalostetaanko nykyisellään koiria vai EPI –lukua? Nykyinen EPI -luvulla pelaaminen johtaa myös siihen, että yksi sairaaksi epäilty koira sulkee kokonaan sen sukulinjan pois jalostuksesta. Onko meillä varaa siihen, että kokonaisia sukulinjoja suljetaan jalostuksen ulkopuolelle, vaikka siellä on taatusti suuri määrä terveitä yksilöitä, joilla vain EPI –luku on korkea? On myöskin huomioitava, että omistajan ilmoitus epileptisestä koirasta on lähes aina ”maallikon” arvio, jolloin sen oikeellisuus voidaan asettaa kyseenalaiseksi.
Toinen kysymys on PEVISA –ohjelman sisällön tarkistus. Ovatko kaikki sairaudet, joita ohjelmalla tutkitaan ja jalostusta rajoitetaan, niin yleisiä ja haitallisia, että niistä on uhka rodun tulevaisuudelle? Tällä kysymyksellä on suuri merkitys kasvattajalle harvaan asutulla seudulla, missä esim. silmiin erikoistuneita eläinlääkäreitä on harvassa. Toinen ja kolmas pentue jätetään teettämättä, koska tutkimuksiin ei haluta lähteä liian etäälle kustannussyistä.
Yllä oleviin seikkoihin vedoten, haluan esittää suomenpystykorvan JTO:n ja PEVISA:n esitysten hylkäämistä tässä kokouksessa. Samalla esitän kokoukselle, että se velvoittaisi järjestön hallinnon valmistelemaan seuraavaan vuosikokoukseen mennessä kattavamman suunnitelman sekä JTO:sta että PEVISA:sta ja käyttämään siinä mukana valtakunnan parhaita asiantuntijoita.
Monimuotoisuuden lisäämiseksi olisi mielestäni tarkasteltava EPI -luvun käyttöä kriittisesti. Olisiko sieltä puolisisarten vaikutus lukuun jätettävä kokonaan huomioimatta? Olisiko terveiden sisarten käyttö sallittava rajoitetusti? Olisiko jopa koko EPI –luku hylättävä pois ohjaamasta jalostusta? Onko silmäsairauksien mukana olo välttämätöntä PEVISA –ohjelmassa? Millä tavalla narttujen omistajia saataisiin kannustettua pentujen teettämiseen? Esimerkiksi näitä asioita voisi pohtia työryhmässä, jossa monimuotoisuuden lisääminen olisi tavoitteena.
Suomen Pystykorvajärjestöön on esitetty perustettavaksi rotujen yhteinen jalostusryhmä jo vuoden 2013 puolella. Nykyinen hallinto on käsitellyt sitä ja toivottavasti seuraava saa sen toteutettua. Tälle ryhmälle olisi luontevaa ottaa hoitaakseen järjestön kaikkien rotujen JTO- ja PEVISA -ohjelmien valmistelu. Sinne on luontevaa kerätä riittävä asiantuntemus. Kun kyseessä ovat kotimaiset rodut, Kennelliitto on velvollinen ja halukas auttamaan tarvittaessa.
Olen koonnut tämän esityksen rakentavassa hengessä omista ja suomenpystykorvia harrastavien ystävieni ajatuksista. Olen pyrkinyt tuomaan avoimesti julki huolemme rotumme tulevaisuudesta ja olemme valmiit tekemään oman osuutemme rakentavassa työssä resurssiemme puitteissa. Aktiivisimmin mukana ovat olleet Tapio Arola, Vesa Lotti ja Uolevi Sirviö.

Kajaanissa 18.2.2015

Pertti Korhonen



Jos haluatte keskustella asiasta tai haluatte myötävaikuttaa asian etenemiseen, voitte olla yhteydessä suoraan meihin.

Yhteystiedot: Pertti Korhonen p.0400680395, Tapio Arola p.0500919324, Uolevi Sirviö p.0442968530, Vesa Lotti p.0400893826

Vuosikokous käsittelee asiaa ja jokainen järjestön jäsen voi äänestämällä vaikuttaa asian käsittelyyn.

Vesa Lotti Kouvola
Vesa Lotti

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 08 Maalis 2015, 13:34

Ikävä kyllä tässä muodossa esitystä ei voi kannattaa.
Pevisan osalta olen luvannut tehdä kaikkeni, ettei sitä muuteta silmätarkastusten osalta. Mutta tähän kohtaan ei olisi pitänyt sotkea epi-lukuja ja muuta epäoleellista rotujen yhteisistä jalostusryhmistä. Se nyt vaan on niin, että kun aletaan tehdä jotain kokonaisvaltaisia indeksejä, niin tärkeitä osa-alueita hämärtyy.
Vaikka olenkin epilepsia riskin ilmaisemisen kehittämisen kannalla, tiedän ettei suoraan puolisisar merkkien poisottaminen ole järkevää. Koko epi-luku lukuarvona menettää merkityksensä. Vääriä koiria tulee mukaan jalostukseen. Meillä olisi riittävästi koiria jalostettavana, jos niitä vain käytettäisiin.
Epi-luvun pitäisi perustua suoraan sairaiden jälkeläisten määrään olemassa olevien jälkeläisten suhteena.
Toinen sopii paremmin toiselle kuin toinen, ja niin edelleen. Tässä muodossa esitys aiheuttaisi paljon pahaa, jos epi-luvut poistetaan. Kun nytkään ihmiset ei ymmärrä asiaa mikä on paha ja mikä ei, niin asian ilmaisemiseen olevan mittarin poistaminen aiheuttaa vielä enemmän vääriä johtopäätökiä, pelkkiä kirjainmerkkejä vahtaamalla. Aiheuttaa vähemmän astutuksia. Ei jatkoon.

Vinkkinä järjestäjille, että siirtäkää illalista. Nyt menee vaikeaksi.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja heidi » 08 Maalis 2015, 13:38

vlotti kirjoitti:Suomen Pystykorvajärjestössä on laadittu tähän vuosikokoukseen hyväksyttäväksi suomenpystykorvan jalostuksen tavoiteohjelmaesitys (JTO) ja rodun PEVISA -ohjelman esitys. Esityksiä ei ole julkaistu tähän päivään mennessä, mutta niitä on esitelty ylimalkaisesti Kuopion jalostuspäivillä 24.1.2015.
Esitys suomenpystykorvan uudeksi PEVISA-ohjelmaksi on julkaistu kokonaisuudessaan helmikuun Pystykorva-lehdessä, joka on ilmestynyt viikolla 9. Laajuuden vuoksi koko JTO:ta ei voitu lehdessä esitellä, mutta esitys on ollut nähtävillä järjestön nettisivuilla jo parin viikon ajan: http://www.spj.fi/binary/file/-/id/121/fid/3343/ samoin kuin Pevisa-esityskin: http://www.spj.fi/binary/file/-/id/121/fid/3344/

Pertin esitys on päivätty 18.2., joten sinänsä toteamus, ettei esityksiä ole julkaistu "tähän päivään" mennessä pitää paikkansa, mutta riittävän hyvissä ajoin ennen kokousta niihin on ollut ja on mahdollista tutustua kuitenkin.

Olen hyvin huolestuneena seurannut keskustelua, jossa suomenpystykorvan rekisteröintimääriä pyritään nostamaan terveysriskejä vähättelemällä. Pidemmän päälle se ei ole viisasta. Sekä pohjanpystykorvan että karjalankarhukoiran silmät on tarkastettava ennen ensimmäistä astutusta ja lausunto on voimassa 36 kuukautta. Pohjanpystykorvan pevisa-ehdot ovat huomattavasti tiukemmat kuin tämä suomenpystykorvan uusikaan esitys ja silti rekisteröintimäärät ovat räjähdysmäisessä kasvussa. Karjalankarhukoirien harrastajista huomattava osa asuu Pohjois-Suomessa, mutta ainakaan keskustelupalstaa seuraamalla ei synny kuvaa, että silmien tarkastuttaminen olisi jalostuskoiran omistajalle sen suurempi ongelma.
vlotti kirjoitti:Tällä kysymyksellä on suuri merkitys kasvattajalle harvaan asutulla seudulla, missä esim. silmiin erikoistuneita eläinlääkäreitä on harvassa. Toinen ja kolmas pentue jätetään teettämättä, koska tutkimuksiin ei haluta lähteä liian etäälle kustannussyistä.
Suomenpystykorvan silmien ja polvien tarkastuttaminen maksaa eläinlääkäristä riippuen satasen kahta puolta, tuossa yhden lääkärin joukkotarkastushinnasto: http://www.sarkanen.fi/pevisa-tarkastukset Suomenpystykorvan pennun hinta taitaa vaihdella noin 700 eurosta reiluun tonniin. Jos ensimmäisestä pentuueesta säästää vaikkapa puolikkaan pennun hinnan, niin sillä kustantaa tarkastuksen helposti. Myös uroksen omistaja saa tarkastukseen sijoittamansa rahan takaisin jo ensimmäisessä astutuksessa.
Nartun pennuttaminen on suuri ilo, mutta samalla siinä on oma vaivansa ja vastuunsa. Kuluja aiheutuu terveystarkastusten ohella koe- ja näyttelykäynneistä, astutusreissusta (ellei sitten kustannussyistä valita kaikkein lähintä samanrotuista) ja normaaleista, hyvästä koiranpidosta aiheutuneista menoista. Kaikki nämä kustannukset ovat kuitenkin sangen kohtuullisia ja tulevat kuitatuiksi siinä vaiheessa kun pennut saatetaan maailmalle.

Koko rotua ajatellen on tärkeää tietää, onko nuorena silmätarkastettu jalostuskoira terve vielä vanhempanakin. Sama koskee epilepsiariskiä. Jalostusneuvonnalta saa apua sen selvittämiseen, onko keskiarvon ylittävä epiluku ajatellussa yhdistelmässä suurempi vai pienempi riski. Lopullisen parituspäätöksen tekevät kuitenkin kasvattaja ja uroksen omistaja, ei rotujärjestö tai kennelliitto.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

Jaatinen
Viestit: 8
Liittynyt: 10 Syys 2006, 14:48
Paikkakunta: Savukoski

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja Jaatinen » 08 Maalis 2015, 15:12

KANNANOTTO SUOMENPYSTYKORVIEN JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMAESITYKSEN JA PEVISA-OHJELMA -ESITYKSEN HYVÄKSYMISEN PUOLESTA

1. ROVASEUDUN PYSTYKORVAKERHO RY:STÄ

Rovaseudun Pystykorvakerho ry. on perustettu vuonna 1996, ja se on Suomen Kennelliiton sekä Suomen Pystykorvajärjestön jäsenyhdistys. Yhdistys on järjestänyt mm. vuoden 2006 Haukkuottelun Savukoskella sekä oli yksi vuoden 2014 Talvipäivien järjestäjistä. Yhdistyksen jäsenmäärä on yli 200 henkilöä.

Yhdistyksen tavoitteena on turvata linnunmetsästysmahdollisuudet kotimaisilla, puuhun lintua haukkuvilla koirilla Lapissa, sekä jakaa neuvoja perinteisestä metsästystavasta ja tekniikasta pystykorvaisilla koirilla. Tärkeä osa toimintaamme on myös nuorisotyö ja luontoa kunnioittavan Lappilaisen eränkäynnin opettaminen uusille metsästäjäpolville. Toiminnastamme lisää Internet- sivuillamme (http://www.rovapystis.net).

Rovaseudun pystykorvakerho ry:n tarkoituksena on myös edistää puhdasrotuisten, lintua haukkuvien pystykorvien kasvatusta, jalostusta ja siihen liittyvää harrastustoimintaa. Yhdistys toteuttaa päämääriään järjestämällä linnunhaukkukokeita, näyttelyitä, kursseja, valistus- ja esitelmätilaisuuksia, antamalla opastusta ja neuvoja jäsenilleen sekä tilaamalla ja levittämällä alan kirjallisuutta.

2. JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMAESITYS (JTO) JA SUOMENPYSTYKORVARODUN PEVISA -OHJELMA -ESITYS

Suomen Pystykorvajärjestön hallitus on esittänyt Suomen Pystykorvajärjestön vuosikokoukselle hyväksyttäväksi suomenpystykorvan jalostuksen tavoiteohjelmaesityksen ja rodun PEVISA -ohjelma -esityksen.

Pevisa-esitys on ollut jäsenistön luettavana Pystykorva -lehdessä nro 1/2015 ja tavoiteohjelmaesityksen on voinut tulostaa tai lukea rotujärjestön Internet etusivulta. Esitykset ovat mielestämme hyvin valmisteltu ja tässä valmistelussa on käytetty hyväksi rodun eläinlääketieteen asiantuntijoita. Esitykset antavat eväitä terveempään ja monimuotoisempaan puuhun lintua haukkuvien koirien jalostukseen sekä vievät rotua asiaankuuluvasti eteenpäin.

3. KANNANOTTO JA TUKI HALLITUKSEN ESITYKSILLE

Rovaseudun Pystykorvakerho ry. kannattaa JTO ja PEVISA esityksien hyväksymistä ja suosittaa jäsenistöään ja yhteistyökumppaneitaan aktiivisesti vaikuttamaan niiden hyväksymiseen 21.3.2015 Joensuussa. Haluamme kehittää rotujärjestöä sekä rotua yhteistyössä eteenpäin, EI taaksepäin.

Rovaseudun Pystykorvakerho ry:n hallituksen puolesta

Jarmo Ahtinen, puheenjohtaja

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 08 Maalis 2015, 18:16

Sen verran Heidille opiksi,että muutkin kun keskiarvon ylittävät epiluvut voivat olla riskejä.
Pohjanpystykorvia on turha verrata suomenpystykorviin pevisassa käynti mahdollisuuden kanssa. Niitä taitaa olla saman verran kesäpäivillään,kun vuodessa tulee pentuja. Ppk on hyvin hallinnassa tiedonkulun suhteen, suomenpystykorvat on meiltä kateissa reilusti enemmän kuin tallella. Karhukoirien rekisteröintimäärät on laskussa koko ajan. Ei ole hyvä väittää keskustelupalstojen perusteella jotain olematta olevaksi ongelmaksi.

Perhanan äijät kun menivät möhlimään tuon esityksensä. Takkiin tulee että paukkuu.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

katala
Viestit: 2
Liittynyt: 17 Helmi 2015, 21:24

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja katala » 08 Maalis 2015, 20:10

Menkää kiiruusti lukemaan JTO-esitys ja erityisesti kohta 6.4.Uhkat(kolme ensimmäistä uhkaa asioita johon JTO:lla ei kyllä mitään vaikutusmahdollisuuksia jne.).Paremmaksi ei juuri mene riskien arviointi ja niihin varautuminen osiossakaan.Ylipäätään tuntuu ettei ongelmien tärkeysjärjestys,tunnistaminen ja varsinkin konkreettiset toimintaesitykset asiantilan parantamiseksi ole ollenkaan hallinnassa.Katsokaa myös käytetyimpien urosten jälkeläisten terveystilasto(Ruotsin ihanuuskin ihan pomppaa silmille)ja suurella osalla ei tutkittuja yhtään..."kun epiä vältin tuli polvet ja silmät vastaan..".Mielenkiintoista ja kuvaavaa on myös kohta, jossa yhä on pennutettujen narttujen kokeissa käymättömyys ongelmana ja taaskaan ei ratkaisuehdotusta keksitty(kolmannes pentuja saaneista).Rekisteröintimäärän alhaisuuteen ja jalostuspohjan kapeuteen ei pohdintaa syistä ja keinoista jne.
Martti Rautalahti

ellutii
Viestit: 282
Liittynyt: 30 Marras 2006, 21:22

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja ellutii » 08 Maalis 2015, 20:17

Sivuhuomautus;
viesteissä piti olla allekirjoitus vakiona jo enemmän kuin vuosi takaperin, muuten ei pystynyt julkaisemaan kirjoituksia; katalalla se näkyi kerran, ei näy enää; saataisiinko pysyvästi näkyviin, että ollaan kaikki samalla viivalla?
Raija Tiilikainen

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja heidi » 08 Maalis 2015, 20:47

Kytösavu kirjoitti:Sen verran Heidille opiksi,että muutkin kun keskiarvon ylittävät epiluvut voivat olla riskejä.
Niinpä tietysti, Pekka on ihan oikeassa. Omassa kirjoituksessani viittasin vain tähän kohtaan Pertin esityksestä:
vlotti kirjoitti:Julkiseen käyttöön otettu EPI -luku on vaikuttanut sen, että korkeamman luvun omaavat yksilöt (1,3 – 1,8) ovat jääneet lähes kokonaan pois jalostuksesta, vaikka rotujärjestön mielestä ne ovat sallituissa rajoissa.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja Artsi » 08 Maalis 2015, 21:11

Muutama kommentti tuohon esitykseen:
Kennelliiton yleiseen jalostusstrategiaan voi tutustua täällä
Monimuotoisuudesta siellä mainitaan mm.: ” Rodun jalostuskriteerit määritellään JTO:ssa. Kriteereillä ei tule karsia jalostuksesta yli 50 % rodun yksilöistä, jotta jalostuskäyttöön valittaviksi jää riittävästi koiria geneettisen monimuotoisuuden turvaamiseksi.” Miettii ihan miten tahansa tätä PEVISA-esitystä niin ei kyllä liikuta lähelläkään tuollaisia prosenttiosuuksia. Kyseisessä jalostusstrategiassa mainitaan myös perinnöllisten sairauksien yhteydessä: ” Usean geeniparin säätelemien vikojen ja sairauksien kohdalla tulee jalostukseen käyttää tämän ominaisuuden suhteen rodun keskitasoa parempia koiria, jotta perinnöllistä edistymistä tapahtuu. Arvioinnissa hyödynnetään käytettävissä olevia terveystutkimustietoja joko indekseinä tai niiden puuttuessa selvittämällä lähisukulaisten keskimääräinen terveystilanne.” Epilepsian osaltahan meillä on olemassa indeksi eikä siihen vielä muuta keinoa ole.
Eräs parhaita keinoja ylläpitää monimuotoisuuttaa on isät/emät suhteen parantaminen ja siihen juuri pyritään urosten jälkeläismäärän pienentämisellä. Kun nykyinen 70 jälkeläisen raja tuli niin isät/emät suhteessa tapahtui selkeä paraneminen, pyritään jatkamaan kehitystä. Geenitestausta ei voi vielä hyödyntää, näytteitä on vielä niin rajallisesti. Jos PEVISA-tarkastuksiin tuntuu olevan hankala mennä, niin en oikein jaksa uskoa että geenitestaukseenkaan on tungosta

Silmäsairauksien yleisyydestä on tässä taulukko. Jos lähes 7% tutkituista osoittautuu sairaiksi niin yhtään ei ole varaa antaa tilanteen pahentua. Muistaakseni yleisesti käytetty raja-arvo on 4 %. Jos sairaiden osuus nousee yli sen, niin olisi ryhdyttävä toimenpiteisiin.

Tässä vuosikokouksen alla on varmaan hyvä kerrata että Joensuussa jäsenet pääsevät äänestämään etelän lohkon punaisten hallituspaikasta. Jos olisin fiksu poliitikko, niin ei varmaan kannattaisi näin selkeästi sanoa mielipiteitään. Kun en kuitenkaan ole rotujärjestössä politikoimassa vaan yritän osaltani viedä rotua eteenpäin niin mielestäni jäsenten on syytä tietää millainen henkilö on ehdolla hallitukseen. Ja vahva mielipiteeni on että rotujärjestön on annettava kasvattajille ja yleensä koirien omistajille kaikki se käytettävissä oleva tieto ja tuki avoimesti ja tasapuolisesti, mikä suinkin voi vaikuttaa jalostuspäätökseen. Toivon että vastaehdokkaani, Mauri Nevalainen, myös avaisi omaa ajatusmaailmaansa. Taustajoukkojensa, mm. Tapio Arola, Vesa Lotti ja Petri Huuhko, kommenttien perusteella kuvittelisin että linja on hieman erilainen. Eli jäsenet päättävät millaista linjaa kannattavan henkilön haluavat hallitukseen.
Arto Sikiö

Pikku.Pyy
Viestit: 344
Liittynyt: 31 Maalis 2005, 07:02

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja Pikku.Pyy » 08 Maalis 2015, 21:13

Tavan harrastajan vinkkelistä on melko käsittämätön aloituksessa oleva ehdotus Joensuun vuosikokoukseen tulossa olevien JTO- ja Pevisa-ehdotusten hylkäämisestä ja vieläpä viitaten, että ko. hylkäysehdotus on tehty rakentavassa hengessä. Ei kyllä tunnu nyt siltä. Esitykset ovat olleet aikapäiviä sitten nähtävinä, kun tämmöinen tampiokin on onnistunut ne löytämään ja mihin sitten perustunee näkemys, ettei näitten laatimiseen ole käytetty apuna maan parhaita asiantuntijoita? Ei jäsenistö elä aivan ummessa silmin, onneksi.

Uusi JTO- ja Pevisa-ehdotus ovat mielestäni hyvät ja tulen niille ääneni antamaan, kuten moni tuttunikin.

Auttaako meidän pistää päätämme pensaaseen? Olemmeko tuudittautuneet siihen, että roduillamme EI VOI olla terveysongelmia, kun aina rodun terveyden eteen tehtävien uudistusten läpi saaminen on tämmöisen väännön takana. Tarvitaanko todellinen aivopesu meille rodun harrastajille, jotta ymmärtäisimme sen, että tilanne nyt vaan on tämä ja sen kanssa on elettävä? Opitaanko antamaan armoa itsellemme ja ottamaan opiksemme, kun kuitenkin rotumme on yksi terveimmistä. Täydellistä koiraa, kuten ihmistäkään, ei ole olemassa, mutta ei tämä tieto saa olla este eteenpäin pyrkimiselle.

JTO- ja Pevisa-säännön muuttaminen on oma lukunsa, johon ei mainittu Epi-julkisuus tai sen kokonaan poistaminen kuulu. Epi-julkisuus oli rodun historian kohdalla todella onnistunut asia, koska näin itse kukin pääsee tarkastelemaan yhdistelmiä helposti. Vaikka se ei täydellinen olekaan, antaa se hyvät suuntaviivat muodostettaville yhdistelmille ja on todellakin ainut käytettävissä oleva työkalu tällä hetkellä. Viittaus siihen, että epi-tietojen julkisuuden vuoksi 1,3 - 1,8 luvun omaavat koirat ovat sen takia lähes kokonaan jääneet jalostuksen ulkopuolelle tuntuu vähän oudolta, kun tiedot ovat olleet jalostusneuvonnalta saatavissa vaikka kuinka kauan. Eri asia toki, jos tietoja ei ole haluttu antaa vastapuolen edustajalle, joka taas ei ole osannut niitä neuvonnalta kysyä...

Ja vielä viittaus, että "maallikko"-koiranomistajan arvio koiran epilepsiasta olisi asetettava kyseenalaiseksi, on omiaan mollaamaan tavallista harrastajaa, joka takuu varmasti tuntee koiransa parhaiten. Tässäpä voinkin nyt kertoa omasta kokemuksesta epilepsiaan sairastuneesta koirasta, joka oli kaatuessaan yhtä ykköstä vaille kaksoisvalio eli sieltä löytyy syy, miksi niin kovasti kannata epi-julkisuutta. Kun oman ensimmäisen koiran kaatuminen tapahtuu, on se henkilökohtainen trauma. En ollut aiemmin epilepsia-kohtausta nähnyt, mutta ei siinä jäänyt muita vaihtoehtoja, oli se sen näköistä. Koira toipui siitä alle kymmenen minuutin, mutta ensi arkena käytin sitä eläinlääkärissä, jossa tehtiin tutkimukset ja otettiin kokeet mahdollisen muun syyn löytämiseksi. Muuta ei löytynyt, kuten arvasinkin. Sitten täytin epilepsia-ilmoituskaavakkeen ja toimitin sen rotujärjestölle. Muutaman kuukauden kuluttua Ranno Viitmaa soitti minulle ja kertoi, että koirani oli ilmoitukseni perusteella tyypitetty epileptiseksi, oli tapaus sen verran selvä. Koira sai muutaman nähdyn kohtauksen vuosittain, mutta ne vähenivät iän myötä ja eläinlääkäriltä saamani tulkinnan mukaan koirani epilepsia oli ns. lievä. Eli tämä on semmoinen tavanomainen tapaus; ei vain minun näkemykseni. Vaikka vain "maallikko" olenkin, en ole niin tyhmä, että jättäisin asian vain oman tulkintani varaan.

Totta tietenkin on se, että toisissa osissa maatamme valitettavasti pääsy silmätarkastuksiin on ongelmallista pitkien matkojen takia, mutta toisekseen; on meitä jotka eivät vie koiraansa tarkastukseen, vaikka tarkastusta tekevä eläinlääkäri toimisi naapuritontilla eli siihen sitä asennekasvatusta nyt tarvitaan.
Rovaseudun Pystykorvakerhon toiminta-alueella esimerkiksi tarkastukset näyttävät sujuvan erinomaisen hyvin, kun niitä siellä monta kertaa vuoteen järjestetään. Perään voisi nyt kuuluttaa maakunnallisia pystykorvakerhoja niin, että ne järjestäisivät enemmän joukkotarkastuksia, porkkanana vaikka jäsenten koirien tarkastuksen tukeminen jollain summalla.
Tähän samaan palaan tiedoksi Pohjois-Karjalaan, että Joensuussa äskettäin Jari Ahon vastaanoton seinältä luin, että virallisia silmätarkastuksia ei tehdä ajalla 1.6 - 28.8.2015, joten kipin-kapin aikaa varaamaan, ken meinaa koiran silmät peilauttaa lähiaikoina.

Tässäpä tämä, ei tähän nyt vaan voinut olla kommentoimatta, vaikka ei siitä liene mitään hyötyäkään. Mielipide on mielipide, eikä siitä tarvitse vetää "palkokasveja ylähengitysteihinsä". Eikä tämän johdosta tarvitse kenenkään soittaa työnumeroon, tällä kertaa!

Tapaamisiin Joensuussa :thumbsup:
Anneli Honkanen
Kaikki pystykorvan puolesta

Timo Kettunen
Viestit: 324
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 14:48

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja Timo Kettunen » 09 Maalis 2015, 13:55

Haluan ”liputtaa” avoimesti. Kukaan ei ole pyytänyt. Pyydettäessä en ”hauku”.

Arto Sikiö on paljon kantanut vastuuta valmisteltujen Suomen Pystykorvan JTO- ja PEVISA esitysten tiedottamisessa ja perustelemisessa jäsenistölle. Hän on ollut mukana keskeisesti valmistelussa. Hänen sitoutumisensa asiassa antaa järjestön jäsenille turvallisen pohjan muodostaa kantansa etelän hallituksen jäsenen vaalissa. Luottavaisin mielin - äänestetään Artoa, eikä mennä ”kiville”.

vlotti
Viestit: 13
Liittynyt: 08 Marras 2005, 21:27

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja vlotti » 09 Maalis 2015, 22:25

vuosikokous 2015
Arto hyvä en ymmärrä paatoksellista purkaustasi, missä tuomitset erilaisia näkemyksiä. Etelän Suomen Pystykorvien harrastajat ovat kuitenkin sanansa sanoneet äänestämällä.Tulos oli murskaavasti Nevalaisen Maurin takana. En minä eikä kukaan muukaan voi kenenkään päähän mitään ajatuksia laittaa.
Kyllä asia vaan on niin että huolemme monimuotoisuuden säilymisestä pitkässä juoksussa rodussamme, on asia joka huolestuttaa pystykorvan harrastajia ainakin etelän alueella. Rekisteröinnit pitää saada hallittuun kasvuun vieläpä niin että pystymme säilyttämään metsäverisyyden rodussamme.
Mikäli joku esittää alueemme edustajaksi jotain muuta kuin Mauri Nevalaista Suomen Pystykorvien etelän edustajaksi, hän ei kunnioita etelän tahtotilaa vaan haluaa että ratkaisu siirtyy muiden rotujen rotuharrastajien ratkaistavaksi. Kysynkin tuleeko silloin Suomen Pystykorva harrastajien näkemykset huomioiduksi vai siirtyykö ratkaisu ulkopuolisten ratkaistavaksi. Tämmöinen kehitys olisi turmiollinen koko rodullemme. Lopuksi Suomen Pystykorvien etelän hallituspaikkaa ei tietojeni mukaan koskaan ole tarvinnut isossa salissa äänestää, vaan olemme pystyneet sopimaan asian demokraattisesti äänestys tuloksella jonka tuloksen me jo tiedämme. Terveisin kymenläänin pystykorvakerhon puheenjohtaja Vesa Lotti
Vesa Lotti

JuhaP
Viestit: 68
Liittynyt: 08 Touko 2008, 08:51
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja JuhaP » 09 Maalis 2015, 23:02

vlotti kirjoitti:vuosikokous 2015
Lopuksi Suomen Pystykorvien etelän hallituspaikkaa ei tietojeni mukaan koskaan ole tarvinnut isossa salissa äänestää, vaan olemme pystyneet sopimaan asian demokraattisesti äänestys tuloksella jonka tuloksen me jo tiedämme. Terveisin kymenläänin pystykorvakerhon puheenjohtaja Vesa Lotti
Hallitus on organisaation, esimerkiksi yhtiön tai yhdistyksen hallinnosta vastaava toimielin. Yleensä hallituksen jäsenet valitsee sen yläpuolinen päättävä elin kuten yhtiökokous, yhdistyksen yleinen kokous, edustajisto, valtuusto tai muu vastaava elin.

eli tässä tapauksessa ei pelkkä kymi..
Juha Prinkkilä ,Lapua

Timo Kettunen
Viestit: 324
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 14:48

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja Timo Kettunen » 10 Maalis 2015, 07:29

Jatkan vielä tuohon mitä Juha Prinkkilä sanoi:

Lotti ja tai edustamansa kerho pyrkivät nyt vielä rajoittamaan yksityisen ja yhdistysjäsenen äänioikeutta SPJ:n tulevassa yleisessä kokouksessa, kun valitaan Etelän lohkolta hallituksen varsinaista ja varajäsentä!
Jäsenoikeuksien merkitys korostuu varsinkin nyt, kun vaalista on kehkeytynyt samalla linjavaali miten Suomenpystykorvan kehitystä ohjataan JTO:lla ja PEVISA:lla. Voi olettaa, että Lotin edustaman kerhon ehdokas on hallituksen esitystä vastustavan kirjoitelman kanssa samoilla linjoilla, vaikkakaan ehdokas itse ei ole täällä sitä mainostanut.

Näillä asioilla on yhteytensä ja sitä kautta jäsenillä tulee olla ja on sanansa sanottavana. Käytetään siis yhdistyksen sääntöjen suomia jäsenoikeuksia eikä toimita muiden ehdoilla!

vlotti
Viestit: 13
Liittynyt: 08 Marras 2005, 21:27

Re: Suomen pystykorvajärjestö ry:n vuosikokous 2015

Viesti Kirjoittaja vlotti » 10 Maalis 2015, 08:51

Jottei kenellekkään jäisi epäselväksi, etelän punaisten ehdokas valinnat on suoritettu Helsinki /Uusimaa, myös siellä äänestys tulos oli reilusti Mauri Nevalaisen kannalla. Lisäksi Salpausselän pystykorva harrastajat ovat suhtautuneet myötämielisesti Mauri Nevalaisen valintaan, Harrastajien vähälukuisuudesta johtuen ei alueella kuitenkaan äänestetty.Samasta syystä ei muissakaan etelän alueilla.Tulos on yksiselitteinen ei pelkästään kymin mielipide. Vesa Lotti
Vesa Lotti

Vastaa Viestiin