Milloin koira lintutyöskentelyssä ?

Tämän otsikon alla keskustellaan linnunhaukkukokeisiin (LINT) ja niiden sääntöihin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
PM
Viestit: 200
Liittynyt: 09 Elo 2004, 21:39

Milloin koira lintutyöskentelyssä ?

Viesti Kirjoittaja PM » 10 Elo 2004, 20:58

Linnunhaukkukokeiden säännöissä ratkaisu perustuu ainakin kahdessa kohdassa mainintaan koiran lintutyöskentelystä:

1.Mikäli koira koe-erän umpeuduttua ottaa jatkuvasti uusintahaukkuja samasta linnusta tai parvesta, katkaistaan koe-erä koiranomistajan haluamana ajankohtana. Mikäli koe-erää jatketaan siitä syystä, että koira on lintutyöskentelyssä, on tämä aina todettava. (Sääntökirjan sivu 8)

2.Koiran lintutyöskentelyn aikana ei ryhmän edetessä karkottuneita lintuja pidetä löytömahdollisuuksina. (Sääntökirjan sivu 27)

Kokeen kulun ja lopputuloksen kannalta saattaa olla hyvin oleellista, että ymmärrämme sanonnan ”Koiran lintutyöskentely” oikein.

Meidän työryhmämme esitti ylituomareiden jatkokoulutustilaisuudessa keväällä Kajaanissa kysymyksen : Milloin koira on lintutyöskentelyssä ?
Muutkin työryhmät pitivät kysymystä hyvin tärkeänä ja ajankohtaisena. Niinpä kysymyksemme saikin painotuskierroksella eniten tärkeyttä ilmaisevia + merkintöjä.
Kun pääkouluttajien johdolla asiaa myöhemmin käsiteltiin, kävi ilmi, että sama asia oli tullut esiin myös edellispäivänä Seinäjoen vastaavassa tilaisuudessa. Millaiseen ratkaisuun siellä oli päädytty, sitä ei meille kerrottu.
Pääkouluttajat eivät ainakaan Kajaanissa käydyn keskustelun päätteeksi tehneet kyseisestä asiasta (Milloin koira on lintutyöskentelyssä ?) minkäänlaista yhteenvetoa. Piti vain luottaa siihen, että kun muistiinpanoja ei tarvinnut tehdä, niin pääkouluttajat lupaamassaan osanottajille lähetettävässä yhteenvedossa ilmaisevat lopullisen tulkinnan tässä tärkeässä asiassa.

Yllätys olikin, kun pääkouluttajat lähettämässään yhteenvedossa kuittasivat tästä asiasta käydyn keskustelun kysymällä itse:” Milloin koira on lintutyöskentelyssä ?” Ja kehottivat meitä ylituomareita miettimään asiaa, kun valmistaudumme koulutustilaisuuksien pitoon.

Asian oikea käsittely olisi edellyttänyt pääkouluttajien antamaa jämäkkää, sääntöihin ja käytyyn keskusteluun perustuvaa tulkintaa asiasta. Tätä me muut olisimme sitten ympäri Suomea noudattaneet. Tämän asian osalta on turha toivoa yhtäläistä käytäntöä ellei korjausta, siis vastausta, saada pikaisesti aikaiseksi. Koekausi on lähestymässä ja koulutustilaisuudet parhaillaan menossa. Järjestömme kotisivut tavoittavat nopeasti valtaosan ylituomareista.


Pyydän pääkouluttajilta nopeaa toimintaa !

R.Ylitalo

Viesti Kirjoittaja R.Ylitalo » 18 Elo 2004, 20:29

Tämä aihe on todellakin ollut esillä viime vuosin koulutus- ja koetilaisuuksissa ja tähänkin pätee samat asiat koko valtakuntaan eli meillä on vain yhdet säännöt ja niistä samat tulkinnat koko valtakunnassa. (onneksi).

Lyhyesti sanottuna koira on lintutyöskentelyssä silloin, kun on tapahtunut todettu löytö ja koira on löydön jälkeisessä todetussa työskentelyssä eli haukkumassa tai seuraamassa.

Lisäksi liitän tähän elokuun 2003 Pystikseen kirjoitetun jutun, joka selventää koeajan päättymisen:
Milloin koe-erä päättyy?

Oli sitten kyseessä varsinainen koeaika tai jatkoaika, niin kyllä 3 tuntia tai 4,30 tuntia ovat
täsmällisiä aikoja. Yhtenäinen linja tässä asiassa myös koko valtakuntaan ja koe-erä päättymään
silloin, kun kellonviisarit sen osoittaa päättyväksi. Vain todettu lintutyöskentely voi jatkaa
koeaikaa yli päättymisajan. Mutta viimeiseltä hakulenkiltä paluu, vaikka se menisi esim
5 min yli päättymisajan – sellaista ei saa missään päin valtakuntaa tulevana syksynä hyväksyä.

Vastaa Viestiin