Käytätkö paikanninta haukkuva lintukoiran kanssa?

Tämän otsikon alla keskustellaan linnunhaukkukokeisiin (LINT) ja niiden sääntöihin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin

Oletko käyttänyt/käytätkö vuonna 2015 paikanninta haukkuvan lintukoiran kanssa?

Kyllä
29
85%
En
5
15%
 
Ääniä yhteensä: 34

MarkkuH
Viestit: 132
Liittynyt: 07 Syys 2009, 09:16

Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja MarkkuH » 09 Helmi 2014, 20:48

Laitetaanhan kirjottelun aihetta niin kuluu tämä sydäntalvi ripsakammin.

Paikantimen eli tutkan käytöstä lintukokeessa varmaan monta mieltä.

Minusta ainoa hyöty siitä saadaan haun arvostelussa, laajahakusella (tai semmoisena pidetyllä) koiralla. Ko tyyppisen koiran (voi olla myös vain huonosti yhteyttä pitävä) kanssa maastossa kulkiessa paikantimesta näkee missä koira jo menny niin uskaltaa mennä itsekin, tarvi pelätä ryhmän karkkoja. Kaukana alkaviin haukkuihin ei ehkä pääse sen paremmin. Hannun toisaalla mainitsema turvallisuuslisä on toki selkeä etu.
Markku Heikkinen

Heini
Viestit: 518
Liittynyt: 04 Elo 2004, 20:52
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja Heini » 09 Helmi 2014, 23:28

Seuraamismatkathan tutkalla olisi helppo tarkistaa ja samoin tosiaan tuo hakulaajuus. Ei varmaan paljon muissa asioissa vaikuttaisi koirien arvosteluun. Kaukana alkaviin haukkuihin ei ehkä pääse lähestymään sen paremmin, mutta huonolla kelillä tai muuten voi joskus jäädä se koiran haukku kuulumatta, niin tutkan kanssa sekin selviäisi. Ja joskus voi yllättää, kun kuvittelee että koira tekee hyvää hakulenkkiä ja se pyöriikin hyvin lähellä mutta näkymättömissä.
Eri asia sitten saisiko tutkaa käyttää ns. jatkuvasti vai tulisiko siihen joku systeemi kuten ymmärtääkseni Ruotsissa, että koiran saa paikantaa kokeen aikana muutaman kerran, mutta siitä vähennetään pisteitä. Ja käytetäänkö Ruotsin puolella tutkaa apuna koiran arvostelussa, vai onko se vain paikannukseen, tietääkö kukaan?

Minulla ei ole mitään vankkumatonta mielipidettä asiasta, ei ole tähän asti tutkaa ollut, ensi syksyksi aion sen hankkia. Joskus olen koirilleni sitä lainannut ja nopeasti se koukuttaa, mutta hirveän paljon se ei ole muuttanut käsitystä omien koirien kulkemisesta, välillä kuitenkin vähän yllättänyt. Kokeessa tuomarointi on onnistunut ilmankin tutkaa aivan hyvin, ainoastaan seuraamismatkat tuottaa joskus vähän päänvaivaa ja matkojen arviointi yleensäkin, se kun ei ole vahva puoleni eli tutkasta olis siinä mielessä hyötyä.. (:

Muutaman vuoden sisällä varmaan kaikilla alkaa jo olla tutkat, ehkä sitten vois säännötkin rukata uuteen uskoon ja hyväksyä sen käytön lintukokeessakin.

Turvallisuuttahan se tutka eniten lisää ja ainakin tuo mielenrauhaa omistajalle, jos on aina käyttänyt tutkaa, niin voi olla korkea kynnys uskaltaa kokeeseen ilman. Eilen tuli pelastettua yksi kohmeinen jäniskoira viime hetkillä ojasta, jonne se oli tippunut, onneksi oli tutka ja ehdittiin ajoissa.
Heini Lehisto

MarkkuH
Viestit: 132
Liittynyt: 07 Syys 2009, 09:16

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja MarkkuH » 24 Elo 2014, 17:38

Tänään maastossa, välillä pitkääkin lenkkiä tekevän koiran kanssa taivaltessa, ryhmässä tätä paikannin asiaa pohdittiin, eipä huonoa puolta keksitty.

Lienekö "hallinnon rattaissa" ollut vielä.

Senverran moni sen paikantimen koiransa kaulaan tänä päivänä laittaa kokeissa ja etenkin jahdissa että ehkä jotain pitäis tehä.
Markku Heikkinen

virve
Viestit: 310
Liittynyt: 03 Helmi 2008, 16:19

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja virve » 25 Elo 2014, 17:29

Juuri yhden pitkään kokeeseen osallistuneen koiran seuraamismatkoja pähkäilin.

Täällä varsinkin näin alkusyksystä, lehden ollessa puussa, seuraamismatkojen arviointi menee helposti täysin arvauksella. Koira on jo 20 m:ssä täysin näkymättömissä. Arvioi siinä sitten kuinka pitkään seuraa, kun koira tulee näytille seuraavan kerran 15 min kuluttua täysin toisesta suunnasta, kuin mihin lintu lähti.

Valitettavasti en ymmärrä miksi lintukoiria ei voisi arvostella tutkan kanssa samoin kuin hirvi -tai ajokoiria.
Ihanne lintukoirahan ei tutkaa tarvitse, mutta senkin töihin kokeissa saisi hakulenkin ja seuraamismatkaan faktaa, eikä mutua.
Ihanne koira kulkee sellaisella etäisyydellä, että sen haukun kuulee, mutta kun meidän kaikkien koirat ei ole niitä ihannekoiria. Toiset tekee pitempää lenkkiä ja varmasti joillekin tulee hyvät pisteet hausta jos vaan pysyy näkymättömissä sen 15-20 min ja näin peitteisessä maastossa se on aika helppoa. Koira kuulee koko ajan missä ryhmä liikkuu ja ryhmä ei välttämättä näe koiraa kuin 15 min välein.

En minäkään usko, että hyvien koirien pisteet kovasti muuttuisi tutkan myötä, mutta ehkä se eniten vaikuttaisi niihin keskinkertaisten koirien arviointiin.
Tietysti minulla on myös oma lehmä ojassa, kun omistan sellaisen keskinkertaisilla hakupisteillä olevan koiran.
Suhteellisen pitkärunkoisena koirana se kulkee paljon ravaten. Siksi hakupisteet ei koskaan nouse kovin hyviksi. Tutkasta kuitenkin näkyy, että koira käy tasaisesti noin 200-250 m minusta molempiin suuntiin. Eli sillä on mielestäni tarkoituksenmukainen ja tarkka haku.

Voisiko tämän tutka asian ottaa suunnittelupöydälle, niin mahdollisesti jo kymmenen vuoden sisään se saataisiin päätettyä.
Minun elämään se ei enää siinä vaiheessa vaikuta, mutta meidänhän on tehtävä näitä sääntöjä tulevaisuutta varten.
Ymmärtääkseni KKK:kaan ei ole mennyt tutka kaulassa pilalle. Se vieläkin on ohjaajaan yhteyttä pitävä hirvikoira. :thumbsup:

Terveisin Virve
Virve Keravuori

artolo
Viestit: 30
Liittynyt: 14 Maalis 2014, 10:36
Paikkakunta: Taivalkoski

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja artolo » 05 Loka 2015, 19:48

virve kirjoitti: Voisiko tämän tutka asian ottaa suunnittelupöydälle, niin mahdollisesti jo kymmenen vuoden sisään se saataisiin päätettyä.
Käykääpä antamassa palautetta tästä asiasta sääntötoimikunnalle: http://www.spj.fi/fi/jarjesto/koulutuks ... alautteet/ Asialle saadaan painoa, kun mahdollisimman moni antaa perustellun palautteen.
Arto Lohi

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja enp » 06 Loka 2015, 14:18

Paikantimella voi itse kukin koiraansa harjoituttaa tai pitää turvallisuuteen vedoten mutta mielestäni toimivaksi väitetylle koiralle tulee koesäännöissä pitää edelleen voimassa vaatimus, että näytöt kyetään antamaan LINT-kokeessa ilman paikanninta. LINT-kokeen tarkoituksena on kehittää puuhun lintua haukkuvien koirien käyttökelpoisuutta linnunmetsästyksessä. Jos otetaan tarkasteluun koira, jota ei kyetä arvostelemaan LINT-kokeessa ilman teknisiä apuvälineitä, ollaan mielestäni kiistatta jo käyttökelpoisuusmääritelmän ulkopuolella.

Ne tekijät, jotka nostavat hyvän lintukoiran esille massasta ovat hyvä ja tarkoituksenomainen haku, tarkka merkintä, hyvä pysyttäminen eli pitkät haukkuajat sekä kiitettävä seuraaminen. Jos näitä ominaisuuksia ei nykyiset maastotuomarit kykene ilman paikanninta arvostelemaan, on vika mielestäni muualla mutta ei kyllä säännöissä.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

vuonne
Viestit: 212
Liittynyt: 23 Elo 2014, 19:37

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja vuonne » 06 Loka 2015, 16:02

Kyllähän säännöissä pitäisi olla koiran olinpaikan tarkastusmahdollisuus ilman hylkäämistä
tietyn ajan kuluttua. Susitilanne käymässä yhä mahdottomammaksi ja muitakin uhkakuvia
voi ilmaantua näinä vaihtuvina aikoina. Kuitenkin tutkan käyttöä koko ajalta 4 h:lta ei pi-
täisi sallia. Kyllä kokeissa ja otteluissa tuomarit yrittävät parhaansa ja mielestäni säännöis-
sä ja ohjeissa pysytään.
Matti Tarkiainen

artolo
Viestit: 30
Liittynyt: 14 Maalis 2014, 10:36
Paikkakunta: Taivalkoski

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja artolo » 06 Loka 2015, 16:46

enp kirjoitti:Ne tekijät, jotka nostavat hyvän lintukoiran esille massasta ovat hyvä ja tarkoituksenomainen haku, tarkka merkintä, hyvä pysyttäminen eli pitkät haukkuajat sekä kiitettävä seuraaminen. Jos näitä ominaisuuksia ei nykyiset maastotuomarit kykene ilman paikanninta arvostelemaan, on vika mielestäni muualla mutta ei kyllä säännöissä.
Kyse ei mielestäni ole siitä, että paikantimia tarvittaisiin koiran arvostelemiseen (tosin sitäkin ne voivat oikein käytettyinä palvella), vaan siitä, että nykyisin välinein on koiralle paremmin mahdollisuus antaa tehdä hakutyönsä hyvin ryhmän sitä häiritsemättä. Kun tutka kuitenkin yhä useammin kuuluu pystykorvametsästäjien varustukseen, olisi luontevaa, että sitä voitaisiin käyttää myös kokeessa. Eikös kokeiden tarkoitus ole palvella koirien jalostusta eikä "perinteisen" tutkattoman jahtitavan säilyttämistä?

Käykäähän antamassa palautetta sääntötoimikunnalle, jos olette tutkan sallimisen kannalla. http://www.spj.fi/fi/jarjesto/koulutuks ... alautteet/
Arto Lohi

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja enp » 06 Loka 2015, 19:45

vuonne kirjoitti: ..Susitilanne käymässä yhä mahdottomammaksi ja muitakin uhkakuvia voi ilmaantua näinä vaihtuvina aikoina. ...
Paikannin ei edes metsällä pelasta koiraa suden hampaista saati sitten kokeissa. Siihen on aivan muut lääkkeet.
artolo kirjoitti: Kyse ei mielestäni ole siitä, että paikantimia tarvittaisiin koiran arvostelemiseen (tosin sitäkin ne voivat oikein käytettyinä palvella), vaan siitä, että nykyisin välinein on koiralle paremmin mahdollisuus antaa tehdä hakutyönsä hyvin ryhmän sitä häiritsemättä.
Näitä paikannin eli "tutka" keskusteluita on käyty jo vuosikymmen, eikä silti ole vieläkään olemassa yhtään todellista perustetta, sille, että niitä tarvitsisi kokeissa käyttää. Yhtä hyvin voitaisiin vaatia, että jokaisella pitää nykyisin olla älypuhelin jottei eksytä metsään.

Vaikka olen elektroniikan ammattilainen niin en kaipaa niiden tuottamaa lisäinformaatiota LINT-kokeisiin, sillä olen opetellut myös pystykorvalla metsästämisen kunnolla. Olen todennäköisesti oikeassa, jos ennustan, että ne toisivat vain lisäajankulua tai paikkaansa pitävyyden tinkausta koepaikoille. Ylituomarina olen sitä mieltä, että koepaikkojen maastokorttivastaanotoissa menee jo muutenkin riittävästi aikaa. Erilaisten laitteiden sekamelska sekä mahdolliset käyttö häiriöt ovat vain sekoittamassa koetoimintaa. Todennäköisesti arvokisoissa jouduttaisiin jo riitatilanteisiin siitä, onko arvostelu ja tulkinnat tasapuolisia niiden kohdalla, jotka eivät laitteita käytä.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

artolo
Viestit: 30
Liittynyt: 14 Maalis 2014, 10:36
Paikkakunta: Taivalkoski

Käytätkö paikanninta haukkuva lintukoiran kanssa?

Viesti Kirjoittaja artolo » 06 Loka 2015, 20:45

Paikannin-/tutkakeskustelua on tällä foorumilla pikaisen katselun perusteella käyty jo ainakin kymmenen vuotta. Mutta kuinka yleistä on paikantimen (GPS) käyttäminen haukkuvan lintukoiran kanssa vuonna 2015? Asialla saattaa olla merkitystä myös keskusteltaessa tulevista koesääntömuutoksista.
Arto Lohi

artolo
Viestit: 30
Liittynyt: 14 Maalis 2014, 10:36
Paikkakunta: Taivalkoski

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja artolo » 06 Loka 2015, 20:56

Jotta paikantimen käytön yleisyydestä saataisiin jonkinlainen kuva, perustin "välinepalstalle" yksinkertaisen kyllä/ei kyselyn aiheesta. Käykääpä vastaamassa: http://pystykorva.info/viewtopic.php?f= ... 002#p73103
Arto Lohi

Räpikäs
Viestit: 143
Liittynyt: 12 Syys 2006, 22:11
Paikkakunta: HP

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja Räpikäs » 07 Loka 2015, 13:24

Kirjotinpa lyhyen ajatelmani aiheesta fasepuukkiin, niin liitänpä tännekin. Mielestäni reunaehtoja on jo niin paljon asialle, että säännön sorvaaminen tulee olemaan haastavaa. Voimia sen kanssa painiville.

Muutamia tilanteita, joihin haluttaisiin korjausta:
-koira haukkuu kuulumattomissa
-koira touhuilee omiaan näkymättömissä, -turhan kaukana
-seuraaminen ja sen arvostelu
-haun arvostelu
-yleisesti tehoa kulkemiseen niin, että voitaisiin olla varmoja siitä, että koira on alueen hakenut
-pedot ja muut vaarat

En käytä tutkaa, vaikkei ole sitä vastaankaan. Mulla vaan ei kiinnosta onko koira käynyt jossain vai ei ole. Kyllä se linnut kuitenkin tonkii aina näkösälle ja haukku raikaa. Ryhmän karkot on harvinaisia.
Jalostukseen nuilla yllämainituilla esimerkkien ongelmilla ei ole kuin negatiivista vaikutusta: Jos koira kaivaa kuusen takana myyriä, ei se saa kyllä linnun haukkujakaan. -> ei kiinnosta. Jos se on kuulumattomissa haahuilemassa tai haukulla, ihan sama juttu, -> ei kiinnosta jalostuksellisesti. Siis koiran jatkuvasti näin toimiessaan. Yksittäinen tapaus on asia erikseen. Sitten jos nämä asiat yksilöllä toistuu, on lopputulema se, ettei lintua ole repussa metsäreissun jälkeen.

Ei siis ole mitään tutkankäyttöä vastaan. Päinvastoin. Lajille tekisi hyvää, että tutka jollain muotoa sallittaisiin kokeissa jo imagon takiakin. Kuitenkin niin, että ilman tutkaa olisi erän alussa kollegat samalla viivalla. Niitä metsien koiria me halutaan koetoimintaan mukaan riippumatta siitä oliko niillä tutkaa tai ei. Samoin myös eri merkkien käyttäjät. On noloa jos tutka ei esim. matkapuhelinverkon ulkopuolella pelaakaan ja arvostelu menee pipariksi. Tämä antaisi yhdelle tutka valmistajalle monopoliaseman touhuun.
Samoin arvostelut eri maastossa. Lapin avarat kankaat vs. etelämmän risukot. Ei voi metrimääräisesti saati kellollakaan ihan tasapuolista arvostelua antaa esim. seuraamisessa, ei edes tutkan kanssa. Joitain kompromisseja joutuu tekemään. Tulevan säännön kun sorvaa näihin olosuhteisiin sopivaksi ja niin, että nykytilanteeseen saadaan selkeä parannus, niin avot ..ttu sie! Kelepaa! Esityksiä kehiin vain. Niiden aika on nyt.

Muutenhan nuo Eeron asiat tuossa yläpuolella on se homman perimmäinen juju. Niistä täysin samaa mieltä.


-Heikki Niemelin

artolo
Viestit: 30
Liittynyt: 14 Maalis 2014, 10:36
Paikkakunta: Taivalkoski

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja artolo » 07 Loka 2015, 13:38

Tutkakeskustelussa on nyt näkyvissä asian ääripäät: 1) Tutkan käyttäminen on kielletty ja 2) tutkaa käytetään koiran arvosteluun. Huomataanpa, että tuohon väliin mahtuu aika monta välimuotoa. Koesäännöissä voitaisiin mielestäni esim. määritellä, että koiranohjaaja voi käyttää tutkaa apuna, mutta sitä ei saa käyttää koiran arvosteluun. Tai määrittely voisi olla jotain muuta.

Eli eipäs-juupas-keskustelusta voitaisiin kyllä mielestäni siirtyä askel eteenpäin ja pohtia, mitä hyötyä laitteesta olisi ja mitkä ovat haitat. Millaisilla säännöillä hyödyt voitaisiin maksimoida ja haitat minimoida. HIRV- ja AJO-kokeissa paikantimia on kuitenkin käsitykseni mukaan jo käytetty jonkin aikaa ja ilmeisen hyvin kokemuksin.
Arto Lohi

vuonne
Viestit: 212
Liittynyt: 23 Elo 2014, 19:37

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja vuonne » 07 Loka 2015, 17:59

Linnunhaukkukokeissa on tullut monta kertaa esiin koiran pitkä poissaoloaika. Se aiheuttaa pulssin nousua
koko koeryhmässä. Säännöissä pitäisi olla tulevaisuudessa toimenpiteet koiran olinpaikan tarkastuksesta,
jos koiran yhteydenotto viivästyy. Kuitenkaan paikantimen käytöstä ei aihetuisi hylkäämistä koeaikana.Se
vaatii eri näkökohdista tarkastelua tasapuolisuuden takia. Hyvä, kun asiasta puhutaan, ei muuta kuin lisää
asioita esiin vain mielipiteitä vaihtamalla saadaan asiat kohdalleen......... ....................................
Matti Tarkiainen

uussa
Viestit: 215
Liittynyt: 27 Loka 2006, 15:51
Paikkakunta: Korpilahti
Viesti:

Re: Paikannin lintukokeessa

Viesti Kirjoittaja uussa » 07 Loka 2015, 20:46

Todella omituista miten voidaan edes yrittää tosissaan väittää paikantimen tuovan sekaannusta tai ongelmia koetoimintaan lintupuolella kun se monessa muussa koetoiminnassa toimii aivan hyvin. Esim. hirvipuolella voi koiranohjaaja ennen koetta ilmoittaa arvostellaanko koe paikanninta hyödyntäen vai ilman ja kummallakin tavalla ihan samat mahdollisuudet 100 pisteeseen. Ohjaaja tietysti itse vastaa paikantimen toimimisesta joten eipä siinäkään mitään ongelmaa ole.
Samuel Uusitalo
www.yla-tihtari.fi

Vastaa Viestiin