Ensimmäiset näyttelyt - apua!

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
mmisery
Viestit: 7
Liittynyt: 20 Touko 2012, 19:23

Ensimmäiset näyttelyt - apua!

Viesti Kirjoittaja mmisery » 20 Touko 2012, 19:31

Nyt olisi tulossa meidän suomenpystykorvanartun kanssa ensimmäiset oikeat näyttelyt. Mätsäreissä ollaan käyty treenaamassa ja yleiset asiat ovat hallussa. Sen sijaan en oikein tiedä mitään tämän rodun esittämisestä tai näyttelyihin laittamisesta.

Eli jos joku jaksaisi hieman kertoa esimerkiksi näistä asioista:
- Miten suomenpystykorva esitetään? Millainen näyttelyhihna? Käykö valkoinen?
- Millaiset vaatteet esittäjälle? Käykö esimerkiksi kauluspaita + farkut (nuori nainen esittää - katsotaankohan minua pahalla siellä kehässä? Isäntä ei suostu koiraa esittämään..)
- Laitatteko turkkia jotenkin erikoisesti, esimerkiksi käytättekö viimeistelysuihketta tms? Miten saatte hännästä ja villapöksyistä pörröisen näköiset?

Kuinka paljon pystäreille annetaan pientä varautuneisuutta anteeksi? Tai sitä ettei se välttämättä juokse ihan niin kuin oikeat näyttelykoirat? Meidän narttu antaa kyllä tuomarin tutkia, muttei ole mitenkään riemuissaan siitä.. Saattaa ensin peruuttaa, mutta pienen haistelun jälkeen seisoo nätisti aloillansa eikä uhkaile/pure tuomaria.
Susanna Kauranen & pystärit Veera ja Väinö

Uimonen
Viestit: 191
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: Ensimmäiset näyttelyt - apua!

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 20 Touko 2012, 21:50

Tervehdys,

Aluksi: Ei mitään hätää, tulette selviämään ensimmäisestäkin näyttelystä hengissä, ja kavereina, mikä on tärkeintä.

Koiraopiskelijana vielä itsekin, mutta hyvin aktiivisen opiskelun ja asiaan paneutumisen myötä, sekä läheisten hienojen myötäeläneiden osaajien myötä ihan hienosti jo näyttelyissä pärjänneenä voin kertoa (vain) omia havaintojani.

Näyttelyharjoittelu tuottaa tulosta! Itse treenasin oman pystäriuroksen kanssa pentuna hyvin paljon ja aktiivisesti myös näyttelytoimintaa huomattavasti jo ennen ensimmäistä pentunäyttelyä, ja se toimi: poika osasi seistä paikallaan, antaa vieraan katsoa hampaat ja hipelöidä pallit oikein hienosti. Nykyisin riittää (poika on nyt jo FI MVA ja vieläkin nuori), että silloin tällöin muistellaan miten homma menee.

Pystäri saa olla aika reipas esitettäessä (haukkua, vähän riekkua, ...), mikä on hyvä linja, sillä metsäänhän tämä rotu on tarkoitettu. Sitä se tosin ei tee, jos olette harjoitelleet tarpeeksi. Hihnan väri tai laatu ei ole olennaista, mutta ohut ja koiraa korostava ulkoasu (=huomaamataon) on kenties eduksi (sopiva väri lienee koiran väriin istuva tai neutraali). Esittäjän vaatteet eivät ole pääosassa; perusnäyttelyssä voit olla vaikka mettävaatteet päällä. Asiansa tunteva tuomari osaa kyllä keskittyä koiraan, kuten pitääkin. Jos/kun menette ns. isompiin kehiin, niin silloin voi olla paikallaan laittaa vähän siistimpi vaatekerta päälle. Tämä vain siksi, ettet miltään osin heikennä koiran mahdollisuuksia. Mainitsemasi kauluspaita+farkut on ihan ok; olennaista on se miten koira pelaa ja erityisesti miltä se näyttää! Sinua ei varmasti katsota pahalla kehässä olit sitten millainen (mies tai) nainen hyvänsä; koira on pääosassa.

Esittäminen normaalisti: koira on koko ajan sinun vasemmalla puolella ja vasen kylki tuomaria kohti, ja häntä sillä puolella. Keskity koko ajan siihen, että koira esiintyy parhaimpansa mukaan; älä seuraa muitten touhuilua, sillä ei ole merkitystä.

Meidän pojalle on turkin osalta riittänyt pesu riittävän ajoissa ennen näyttelyä ja harjaus; muuta ei tarvita. Muista, että tähänkin koira pitää opettaa...

Jos lähipiirissäsi/lähialueella on joku kokenut pystäri-ihminen, niin kysy avoimesti opastusta. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että tämä koiraväki on hienoa ja toisiaantukevaa porukkaa!

Koiraopiskelija,
Uimonen
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

Samm
Viestit: 85
Liittynyt: 19 Huhti 2011, 13:41

Re: Ensimmäiset näyttelyt - apua!

Viesti Kirjoittaja Samm » 20 Touko 2012, 22:49

Heips!

Täälläkin parikymppinen nainen pystärien kanssa ruudun takana ja lähiseudun ryhmänäyttelyt tulee koluttua läpi varsinkin nyt uusimman koiran kanssa. Älä turhia hätäile, hommat kyllä sujuu! Kaikki on helpompaa kun ottaa rauhallisesti. Mihin näyttelyyn olet menossa? Viikon päästähän on Joensuussa tuplanäyttelyt, itse olen paikalla (töissä) oman koirani kanssa ja myös käyttäjä Roippakoipi on lauantaina uroksensa kanssa paikalla. Jos suuntaat sinne niin tulehan juttelemaan! (: Ydintiedettä tämä ei ole, mutta kerron perusideat ja muutamia vinkkejä.

Suomenpystykorva esitetään niin sanotusti vapaalla tavalla. Jotkin roduthan asetetaan pöydälle ja asetetaan kädellä kinnertä/häntää/kuonoa, mutta pystykorvalla tällaiseen ei ole tarvetta. Koira vain hihnan perään. Itse esitän rakenteen niin, että hihna vasempaan ja makupala oikeaan käteen, koiran kylki ja minun rintamasuuntani tuomariin päin, tuen hihnalla koiran kaulaa ja oikealla kädellä näytän koiralle makupalaa jos on tarvis. Puhun myös innostavasti jotta koiralla on hyvä ilme ja korvien muoto tulee esille. Näyttelyiden perusidea varmaankin muuten on hallinnassa? Voin siitäkin kirjoittaa jos tarvitset selvennystä. Juoksutus koira vasemmalla puolella vastapäivään, koeta saada tarpeaksi potkua (eli vauhtia) koiran raviin. Tuomarit tekevät ensin yksilöarvostelun ja sitten juoksuttavat, monesti ensin kehän ympäri ja sitten suoran linjan edestakaisin, jotkut juoksuttavat esimerkiksi kolmion. Pystykorvalle varautuneisuus on ihan tavallista, eli siitä ei kannata olla huolissaan. Jotkut purevatkin koirat saavat maininnan rodunomainen luonne, tai sitten mainitaan että on ärhäkkä. Tue koiraa mittauksessa jotta se ei turhaan pelkää, esim. kyykisty rinnalle ja laita toinen käsi takapuolen taakse, jottei koira ala nykiä ja peruutella häiriöksi.

Näyttelyhihnalla ei välttämättä ole suuren suurta merkitystä, kunhan koira pysyy sillä hyvin hallinnassa. Kunhan näyttelyistä tulee kokemusta voi erilaisen hihnan hankkiminen voi tulla ajankohtaiseksi. Hyvin voi mennä tavallisella nahkapannalla ja nahkahihnalla, niin minäkin menin monet kerrat. Kovin ohutta näyttelyhihnaa ei kannata ainakaan aluksi hankkia, varsinkin jos koiralle tilanne on uusi tai et tiedä miten rauhallisesti se suhtautuu muihin koiriin. Flexi kannattaa unohtaa. Monilla kehässä on joko nahkainen solkipanta tai nahkainen puolikiristävä panta, nykyisin näkee myös täyskuristavia snake-pantoja, mutta niiden kanssa koiran täytyy osata esiintyä ja liikkua, jottei kuristu hihnaansa. Itselläni on nyt n. 170cm pyörönahkainen hihna, mutta hankinnassa on n. 70cm vastaava pyörönahkainen. Kun hihna on lyhyt, on koiran hallinta helppoa ja vaivatonta, voit keskittyä koiraan eikä tarvitse huolehtia ylimääräisen hihnan kerimisestä. Koira ei myöskään pääse kovin kauas sinusta kun hihnan pituus on niin rajallinen. Lyhyen hihnan ja näyttelypannan voi laittaa vasta kehään mennessä. Jos käyttää puolikuristavaa tai kuristavaa pantaa, niin se kannattaa asettaa hieman ylemmäs niskaan, lähes korvien taakse. Näin pystyy paremmin kontrolloimaan koiran pään asentoa tai juoksuasentoa jos on sellaiseen tarvetta, ts. esiintymisvarmuus ei vielä ole kohdallaan. Valkoinen hihna käy myös mutta likaantuu toki nopeasti, varsinkin kun pystykorvat esitetään käytännössä aina ulkokehissä. Itselläni on pyörönahkaiset mustaa, ruskea on myös hyvä. Hyvällä välineistöllä pystyy korostamaan koiran kauneutta, esimerkiksi korostamaan kaulaa (snake-panta 'uponneena' paksuun kaulaturkkiin on aika komea!) ja kontrolloimaan koiraa kehässä paremmin.

Mitä vaatteisiin tulee, niillä ei juurikaan ole merkitystä. Älä kuitenkaan mene pystykorvakehään pienessä kynähameessa ja korkkareissa. Ryhmänäyttelyissä pystykorvaihmisillä on monesti metsästyspuku ja talvella toppavaatteet ovat hyvinkin yleinen näky. Kesänäyttelyissä tietysti kevyempi vaatetus on paikallaan. Suuriin näyttelyihin ja ainakin kansainvälisiin näyttelyihin ja arvonäyttelyihin kannattaa pukeutua siistimmin - farkut/suorat housut, pitkähihainen/kauluspaita/neule, kesäkelillä myös siisti hieman peittävämpi toppi. Arvonäyttelyssä pystärinkin kannattaa kenkävalintaan kiinnittää huomiota, mutta kv-näyttelyissäkin menevät tavalliset siistit sporttilenkkarit (ei semmosia juoksu, vaan tiedäthän semmosia siistimpiä tennarimaisempia lenkki"tossuja") taikka jotkut ballerinat taikka muut, kerta nainen olet. Talvisin itselläni on maiharit, joskus näkee ihan kumppareitakin. Vaatteen tulisi olla aina eri värinen mitä koira on - pystykorvan kanssa se ei liene kovin vaikeaa, mutta esimerkiksi karjalankarhukoiraa ei kannattaisi esittää mustissa vaatteissa. Kun vaate on erivärinen koira erottuu hyvin taustastaan. Kauluspaita on ryhmänäyttelyyn ehkä hieman "liikaa".

Pystykorvan turkki alkaa tässä vaiheessa vuotta olemaan monesti jo hieman irtonainen ja pehmeä. Koiraa ei siis välttämättä kannata pestä, ellei turkki sitä vaadi. Turkkiin jätettävät aineet ovat jossakin määrin Kennelliiton säännöillä kiellettyjä (en tiedä tarkkaa määrittelyä näistä kielloista) ja pystykorvalla monesti myös melko hyödyttömiä. Turkin kuuluu olla pörröinen, ei liian pehmeä, eikä liian karkea tai kihartunut. Jos koiran kuitenkin pesee, niin pese pari kolme päivää ennen ja voit vaikka hieman föönata jos koira antaa - ei se kuitenkaan ole millään lailla pakollista. Näin saa kuitenkin helposti tuuheutta. Jos turkki on irtonainen, älä harjaa paljoa jottei karva lähde ajolle. Irtonaista turkkia en lähtisi pesemään enkä pohjavilloja vetelemään harjalla, ellen olisi varma että koira on näyttelyyn mennessä ok. Koeta harjaamalla kuitenkin saada siisti ilme ja vielä näyttelypäivänä harjailla erityisesti häntä ja villahousut. Kynnenleikkuu kuuluu edeltävän illan hommiin, ja jos koira on kovin touhukas, myös reipas lenkki. Näyttelyalueelle tullessa kierrä koiran kanssa alue kerran tai pari läpi ja jos jää paljon aikaa ja koira tulee toimeen omillaan, niin vie se vaikka autoon odotteluajaksi. Koira rauhoittuu kun se tottuu ympärillä oleviin koiriin (näyttelyalueella kierto) mutta saa myös omaa rauhaa. Makupaloja ei kannata antaa kuin vasta kehässä jotta ne jaksavat kiinnostaa. (;
Salla Kettunen
"The best kind of friend is the kind you can sit on a porch swing with, never say a word,
then walk away feeling like it was the best conversation that you ever had."

Roippakoipi
Viestit: 84
Liittynyt: 09 Tammi 2011, 14:08

Re: Ensimmäiset näyttelyt - apua!

Viesti Kirjoittaja Roippakoipi » 21 Touko 2012, 09:51

Tuohon pukeutumiseen on heitettävä kommenttia. Pystykorva kehään ei todellakaan kannata ylipukeutua, sillä muuten sitä erottuu joukosta turhan tarkasti. Voihan olla, että nätti ulkomuoto miellyttää tuomaria ja osaa katsojista, mutta kyllä sitä jälkeen päin saa kuulla "mettämiesten kommentteja" ja onhan se totta, että ne ei mitkään missi kisat oo. Koiraahan siellä pitäs kahtoo.

Jos koiralla on karvanlähtö laita sellaiset vaatteet, missä ei irto karvat näy ja ainaskin ne lähtee helposti pois.Koiraa jos pikkusen kammalla tai karstalla sipasee niin ihan kehäkunnossa.Tietysti kaikki nukkasen näköset kohat kannattaa harjata kunnolla.Vaatteiden tulee olla aina eriväriset kuin koira. Pystykorvan kohalla se tarkoittaa,että älä laita oransseja housuja :wink:

Itellä on käytössä snake ja 70cm nahka hihna. Myö alotettiin näyttely ura ihan nahkapannalla, sen jälkeen tuli puolikuristava ja lopulta löyty koiraan sellanen luotto, että ostin sille snaken. Kuristava( ainaskin ohut) vaatii aina kokeneen esiintyjän sillä voi nimittäin katkaista kuulemma koiransa niskat.
Oikea näyttely hihna on myös hyvä, jos koira vain siinä pysyy. Paras on käyttää sitä mihin on tottunut.!

Hienoa, että olet harjoitellut koirasi kanssa. en tiedä onko missäään mätsäreissä mittakeppiä eli harjoittele sitä, jos koiraasi ei koskaan ole mitattu. Mittauksen harjoitteluun käy melkein mitä tahansa minkä voi painaa selän päälle. Näyttelyissä näkee paljon alimitattuja koiria, koska ne kyykkäävät mitan alla.

Onnea näyttelyyn ja kirjoitahan kuinkas kävi, jos ei sitten olla samassa näyttelyssä :mrgreen: ( Voi tulla juttusille)
Aina ei mene onnenlahjat tasan.
Kati Romppanen

mmisery
Viestit: 7
Liittynyt: 20 Touko 2012, 19:23

Re: Ensimmäiset näyttelyt - apua!

Viesti Kirjoittaja mmisery » 24 Touko 2012, 17:29

Kiitos asiallisista ja kattavista vastauksista!

Hienosti meidän pystäri käyttäytyi taas mätsäreissä (tuloksena SIN1 ja BIS7, jäi taakse monia hienoja näyttelykoiria!) ja antoi onneksi tuomarin tutkia ihan kohtalaisen hyvin. Hyvillä mielin siis tuleviin Sysmän näyttelyihin lähdetään.
Susanna Kauranen & pystärit Veera ja Väinö

Vastaa Viestiin