Kesäniemen Rymy

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
AM
Viestit: 196
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja AM » 15 Touko 2012, 23:21

Suureksi pettymyksekseni myös Kesäniemen Rymy on saanut jälkeläismerkinnän ja muuttunut "punaiseksi koiraksi". Asia koskettaa varmasti aika montaa koiraa ja vaikuttaa monen koiran epilukuun ja jalostukelpoisuuteen. Nykysysteemin mukaan joutuu käymään läpi ison joukon pentuja ennenkuin löytää sairaan yksilön (18595/99), pennun emältä oli myös toisessa pentueessa toisen uroksen kanssa syntynyt kaatuva koira.
Tämä liikennevalosysteemi antaa kyllä informaation kun vain jaksaa käydä kaikki pennut läpi mutta on se turhan hankala käyttää jos haluaa etsiä esim. tietyn uroksen sairaan jälkeläisen. Voisiko asiaa helpottaa esim. samatyyppisellä listauksella kuin enp on tehnyt polvivikaisista koirista. Paras olisi tietysti Mika Pajarin Imatralla esittelemä sensuroimaton malli, mutta tämä taitaa olla nykyisellä "hallituspolitiikalla" mahdoton toimenpide. Lopuksi kiitos jalostusryhmälle suoraselkäisestä esityksestä Hankasalmen seminaarissa.
Matti Mäkelä

Samm
Viestit: 85
Liittynyt: 19 Huhti 2011, 13:41

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja Samm » 16 Touko 2012, 17:00

Harmillista :( Rymy on oman nartun emänisä ja tältä nartulta on myös itsellä pentu, eli emänemänisänä se sukutaulussa näkyy. Tarpeeksi kaukana ettei muuta kriittisesti epilukuja (varsinkin kun pennulla oli hyvä epiluku muutenkin), mutta tarpeeksi lähellä kuitenkin että oman lehmän takapuoli on ojaan päin suunnattuna. Rymylläkin on niin reilusti hyviä jälkeläisiä ja pentujenpentuja... No, jospa sitä tässä perinnöllisyysbiologiaa lukiessa yliopiston pääsykokeisiin aiheesta kiinnostuisin niin paljon että jaksaisin yliopiston käydä kunnialla läpi ja myöhemmin tehdä elämässä semmoista, mikä konkreettisesti auttaisi rodun terveyttä. Harmittaa että jos "huonosta" yhdistelmästä syntyy pentu niin molempien vanhempien hyvät ja terveetkin jälkeläiset (varsinkin eri yhdistelmistä) siitä kärsivät, mutta se on sitä riskien kartoittamista mikä pitää ottaa huomioon. Toivottavasti saadaan tulevaisuudessa enemmän selvää epilepsiasta. Niin se vain luonto jaksaa pitää ihmistä edes vähän kurissa... :)
Salla Kettunen
"The best kind of friend is the kind you can sit on a porch swing with, never say a word,
then walk away feeling like it was the best conversation that you ever had."

pyyntimies
Viestit: 88
Liittynyt: 20 Elo 2007, 14:27

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja pyyntimies » 16 Touko 2012, 17:59

"The best kind of friend is the kind you can sit on a porch swing with, never say a word,
then walk away feeling like it was the best conversation that you ever had."

Hieno aforismi!
Pekka Nousiainen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 16 Touko 2012, 18:09

125 jälkeläistä, joista nyt on ilmoitettu yksi epileptikko, eikä lie kovin merkittävää vaikka olisi jossain toinenkin tuosta jälkeläismäärästä, kuten joskus on puhuttukin. Ei kovin merkittävä riski vaan päinvastoin suuri apu ja onni suomenpystykorvan tervehdyttämis ohjelmassa ja metsästysominaisuuksiista huolehtimisessa. On niitä muutamia harvoja ainoita koiria jota suomenpystykorva rotuna kestää linjata ilman suurempaa terveysriskiä. Vanhassa tietokannassa oli muistaakseni maininta useamman välihampaan puuttumisesta, joka ei ole kuitenkaan periytynyt läheskään kaikkiin jälkeläisiin, toisen samanlaisen kanssa luultavasti aina välillä.

Minulle kerrotun mukaan oli nuorena innokas linnunhaukkuja, ja niitä siltä pudoteltiinkin, myöhemmin vain isännän ja koiran hirvi kiinnostus teki koirasta jopa erään legendan rotunsa keskuuteen ja ihan ansiosta. Toisessa ja kolmannessa polvessa riittää terveitä ja metsäverisiä jälkeläisiä isommalle ja pienemmälle riistalle. Ilman Rymyä emme olisi näin hyvässä tilanteessa epilepsian torjumisessa metsäverien periyttäminen huomioiden.
En olisi kovinkaan huolissani Rymyn esiintymisestä sukutaulussa, vaan onnellinen. No onhan se kovin yleinen veriltään tämän päivän koirissamme, jos jotain huonoa halutaan löytää.
Omasta mielestä tämä punaiselle meno tapahtuu liian herkästi yhden jälkeläismerkinnän takia isommastakin määrästä, voisi ihan hyvin olla jokin 2% korjauskerroin tai vastaava enemmän jälkeläisiä omaavilla uroksilla, ettei alapuolella jouduta aiheettomasti kärsimään. Jossain vaiheessa se väärä morsian asian suhteen tulee kuitenkin vastaan.
On tosissaan nurinkurista joutua etsimällä etsimään julkiset terveystiedot, kun siihen olisi erittäin yksinkertainen malli olemassa. Siitä on toisaalla yleiset asiat osiossa, ei siitä tässä enempää.

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoir ... 38/93&R=49

http://www.metsastyspystykorvat.com/spj ... SF01038/93
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Samm
Viestit: 85
Liittynyt: 19 Huhti 2011, 13:41

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja Samm » 16 Touko 2012, 19:58

Ehdottomasti suuri apu ja ehdottomasti ihan mielettömän hieno juttu, että tämmöiset tulee esiin ja näkyville! Hurraat kyseisen epileptisen koiran omistajalle että on antanut tietonsa käyttöön, ei ilman tietoa asiaa pystytä edesauttamaan millään lailla. Ja toivotaan tietokannankin menevän parempaan suuntaan vaikka onhan nuo valot edes jotakin, vaikka onkin kärjistetyt ja vaikka mitä muuta. (:

Yhtään en ole huolissani että Rymy on omien koirien sukutaulussa, lähempänä varmaan ylpeyttä. (: Näistä pennuista kahdella hyvät hirvikosketukset alla (ikää nyt 11kk) ja tuntuupa lintuhaukkukin irtoavan, ulkonäkökin on kohdallaan - vaikka näitä ominaisuuksia tuleekin onneksi myös muualta kuin Rymyltä. Tämän omankin kunhan pääsen hirvimaille viemään kunhan lintuun saapi ensin intoa niin toivon kovasti että potkua löytyy. :) Pentujen epilukukin 0,69 (ainakin ennen tätä tietoa) eli en siitäkään ole huolissani. Jalostusneuvoja ei vuosi takaperin löytänyt sellaista HIRV-tuloksellista urosta, joka olisi ollut 1,2-epilukuiselle nartulle sopiva partneri - että Rymyä ja paria muuta koiraa on tosiaan reilusti varsinkin hirveä haukkuvien suvussa. Eipä sillä, sain pentujen isäksi paremman isän kuin toivoinkaan, kun en hirvituloksellista väkisin etsinyt!
Salla Kettunen
"The best kind of friend is the kind you can sit on a porch swing with, never say a word,
then walk away feeling like it was the best conversation that you ever had."

MikaP
Viestit: 75
Liittynyt: 21 Syys 2006, 17:27
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja MikaP » 20 Touko 2012, 09:58

Ei kannata olla huolissaan rodun tilasta, se on oikeen hyvällä tasolla. Tuohon yksilöön jonka Matti otti esille on hyvä ottaa esimerkkinä opiksi että tuollainen yhdistelmä on tuottanut tuollaisen ongelmia. Siis ei tuon koiran vanhemmat vaan yhteiset esivanhemmat noilla "kasautumilla" mitä tuossa on. Tästä vois ajatella että ei varmaan kannata tuollaisia sukukasautumia yhdistää toista kertaa.

En oikeen näe tuota Pekan ehdottamaa 2% korjauta tai jotaki muuta vastaavaa systeemiä hyvänä siksi että jos jollain koiralla on sairas jälkeläinen niin silloin se on eikä sitä kannata kierrellä. Totuuden kiertämisellä tulee ennen pitkään vastaan umpisolmu.
Mika Pajari

Avatar
enp
Viestit: 999
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja enp » 20 Touko 2012, 12:56

Kytösavu kirjoitti: Omasta mielestä tämä punaiselle meno tapahtuu liian herkästi yhden jälkeläismerkinnän takia isommastakin määrästä, voisi ihan hyvin olla jokin 2% korjauskerroin tai vastaava enemmän jälkeläisiä omaavilla uroksilla, ettei alapuolella jouduta aiheettomasti kärsimään. Jossain vaiheessa se väärä morsian asian suhteen tulee kuitenkin vastaan.
Olen täysin samoilla linjoilla kuin Mika. On turha lähteä keksimään muita syitä epäonnistumisille, kuin väärät jaostusvalinnat. Minkäälainen korjauskerroin ei ole senkään takia mahdollinen, että uskottavuuden varman menettämisen lisäksi kertoimet voisivat pahimmassa tapauksessa olla jopa kennelnimikohtaisia.

Koirille ilmoitettujen sairaiden jälkeläisten määrä on aika pitkälle verrannollinen omaantuntoon sekä tutkimuksissa tarkemmin seulottuihin yhdistelmiin. Todennäköisesti noista Rymynkin yhdistelmistä, jotka eivät ole jatkaneet sukua, löytyisi oman kokemukseni perusteella lisää ongelmakoiria. Tämä keskustelu hyödyttää onneksi positiivisesti nykyisten urosten omistajia, sillä ei ole sama minkälaisia narttuja uroksellaan astuttaa. Tässäkin kyseenomaisessa tapauksessakin olisi mielestäni hälytyskellojen tullut soida, vaikka epi-lukua ei silloin vielä käytettykään.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Rumpalipoika
Viestit: 59
Liittynyt: 13 Maalis 2007, 10:32

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja Rumpalipoika » 23 Touko 2012, 17:35

Asia ei nyt tähän yhteyteen suoranaisesti kuulu, mutta osaako joku kertoa, seurataanko muissa Pohjoismaissa epi-asiaa samanlaisin luvuin ja palleroin kuin Suomessa?

MikaP
Viestit: 75
Liittynyt: 21 Syys 2006, 17:27
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja MikaP » 24 Touko 2012, 00:34

Ainaki ruottisa on käytössä sama laskukaava kuvaamaan epi-rasitetta kuin meillä.
Mika Pajari

PM
Viestit: 200
Liittynyt: 09 Elo 2004, 21:39

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja PM » 24 Touko 2012, 10:06

Havaitsivat siellä Ruotsissa niin hyväksi, että ainakin yksi jalostusneuvoja otti saman laskukaavan käyttöön polviviankin suhteen.
Kehoittivat meitäkin tarkkailemaan polvivikaa ja sen periytymistä suvuttain. Ei saisi jäädä täysin epilepsian varjoon.
Päiviö Myllymäki

MikaP
Viestit: 75
Liittynyt: 21 Syys 2006, 17:27
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Kesäniemen Rymy

Viesti Kirjoittaja MikaP » 24 Touko 2012, 23:16

Minusta olisi tosi hyvä mikäli polvisairauteen otettaisiin saman kaavan mukaan tuleva lukuarvo kun epilepsiassa sekä samalla saisi sukutauluihin havainnollisen ja helppolukuisen esitysmallin. Perustelen tämän sillä että epi-luku raja-arvot on suurella joukolla ihmisistä tiedossa eli käsitys siitä mikä on hyvä/huono on jo olemassa, tätä ei kannata muuttaa. Olisi kyllä mielenkiintoista jos tämän saisi tuonne tietokantalaskuriin. Olen tästä asiasta maininnut silloin kun tuota uutta tietokantaa on alettu rakentaan vaan saapa nähä mitä aika tuo tullessaan...
Mika Pajari

Vastaa Viestiin