Pystykorvalla metsästämisestä Unescon maailmanperintökohde?

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Pystykorvalla metsästämisestä Unescon maailmanperintökohde?

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 24 Helmi 2011, 08:59

Lukekaapa Jahti 1/2011 toiminnanjohtajan tarinat palsta. "kannattaisi miettiä, olisiko Suomalaisella haukkuvalla koiralla tapahtuvasta metsästyksestä myös maailmanperintökohteeksi. Aineksia ainakin on" näin kirjottaa Panu Hiidenmies ja asiaa kirjoittaakin! Ja kyllähän jos haukkametsästyskin on hyväksytty niin miksei pystykorvajahti?! :)
Petri "Pete" Siironen

Avatar
enp
Viestit: 999
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Pystykorvalla metsästämisestä Unescon maailmanperintökoh

Viesti Kirjoittaja enp » 25 Helmi 2011, 10:15

Maailmanperintöluetteloon pääseminen edellyttää kulttuuriperintökohteelta, että se on inhimillisen luovuuden mestariteos tai poikkeuksellisen merkittävä todiste olemassa olevasta tai jo hävinneestä kulttuurista.
Metsästäjäliiton uudella toiminnanjohtajalla on selvästi positiivisempi asenne pystykorvametsästykseen kuin edeltäjällään. Metsästäjäliitolta ei sen sijaan ole tullut vielä ensimmäistäkään pystykorvaisia hyödyttäviä esityksiä vaikka liitto on niitä vuosien saatossa tukuttain tehnytkin. Tänne Lappiin liitto on ajanut aina vain pitempiä hirvenmetsäsytysaikoja sekä latvalintumetsästystä. Koskaan sen ei ole nähty kritisoivan sitä, että perinteinen pystykorvametsästys on katoavaa kansanperinnettä näillä metsastyajoilla.

Mielestäni keskeisintä suomenpystykorvan tulevaisuudelle on se että metsästysaikojen "lyhentämisperinteestä" päästäisiin vähitellen irti ja uuden koiran hankkijalla ja niitä kasvattavalla henkilöllä olisi edes jonkinlaiset jatkuvuuden mahdollisuudet. Sitten jos peli menetetään on aika anoa suomenpystykorvallekin menetetyn kulttuuriperinnön statusta.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Re: Pystykorvalla metsästämisestä Unescon maailmanperintökoh

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 25 Helmi 2011, 23:56

Metsästäjäliiton osalta suhtautumisesta pystykorvajahtiin TÄHÄN päivään mennessä samaa mieltä kuin E.N.P mutta onhan haukkuvalla koiralla lintujahti JOTAIN verrattuna haukkametsästykseen, se on ainutlaatuista ja Unescon maailmanperinninnöksi kuin nokka päähän :)
(suomalaisien "lasien" läpi katsottuna ainakin!)
Petri "Pete" Siironen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pystykorvalla metsästämisestä Unescon maailmanperintökoh

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 26 Helmi 2011, 19:02

Mukavaa luettavaa korkeamman tason vaikuttajalta. Nykymaailma onneksi alkaa suhtautua kulttuuri ja perintö asioihin laajemmalla skaalalla. Kannatettava ajatus, jota on jo takavuosina menneiden rotujärjestömme puheenjohtajiemme taholta yritetty saada esille, mutta ei ihan onnistuneesti päättäjä tasolle asti. Ehkä aika rupeaisi olemaan kypsempi oikeasti oikean kulttuurimme merkittäville asioille, ikuisten patsaiden, museoiden ja rakennusten palvonnan suhteen. Suomi kun on asutettu metsästäjien toimesta ja koiramme ovat aina kuuluneet siihen olennaisena osana monella eri tapaa. Ulkomaalaiset ovat liki häkeltyneitä päästessään hiipimään metsohaukulle hienossa metsässä, useimmat kohtaamani ja kuulemani tapaukset arvostavat jahtimuotoa korkeimmalle sen koettuaan, Afrikan savannien ja Kanadan karhujahtien edellekin. Aina kun tälläiseen pr- työhon pn mahdollisuus, kannattaa ottaa tälläinen vieras mukaan samoilemaan syksyisille saloille. Tuollainen maailmanlaajuinen tunnustus ei olisi pelkkä tunnustus vaan ymmärtääkseni myös jopa päätöksenteossa huomioitava tärkeä seikka, jota ei voi unohtaa linjauksia ja jopa lakeja tehtäessä.
Nyt onneksi Riistahallinto uudistuksen myötä näyttäisi siltä että linnustusajoista päättäminenkin alkaisi perustua enemmän ajantasaisuuteen kuin persoonoiden mielipiteisiin(Jahti- lehti nro 1.2011). Nähtäväksi jää muuttuuko mikään, mutta nyt asioihin parempi mahdollisuus vaikuttaa, toivottavasti. Jatkossa loppukesästä kannattaa jokaisen olla mukana tekemässä havaintoja poikueiden onnistumisesta(riistakolmio laskennat) ja olla tekemässä ajantasaista ja faktatyötä harrastuksemme eteen. Jos alueillanne ei vielä ole laskenta kolmioita, sellainen kannattaa perustaa, sekä olla yhteydessä alueen riistanhoitoyhdistykseen ja - piiriin, ettei vanha "hirvimiestyyli" jatku lintuhavainnoinnin suhteen.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Vastaa Viestiin