Tutkan käyttö haukkukokeissa

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Artsi » 28 Syys 2007, 21:52

Isännän on pidettävä huoli siitä, että koira seuraa miestä eikä päinvastoin. Oli sitten tutka tai ei. Ja minun koiralla on. Aina kun metsään lasken. Alkuun, eli puolitoista vuotta sitten rakentelin huvikseni ja ajattelin kokeilla miten sen kanssa voi opetella kulkemaan. Nyt kuluneen vuoden aikana susikanta on levinnyt myös meidän metsästysalueelle. Useamman vuodenhan täälläpäin noita susia on ollut, mutta nyt ovat tulleet röyhkeämmiksi ja levinneet myös asutuksen lähelle.
Joten hommasin kunnon pelin, millä voi seurata lähes reaaliaikaisesti missä koira on. Voihan se olla ettei tuolla koiraa suden suusta pelasta jos sellainen p..ka tuuri on sattuakseen, mutta ainakin se rauhoittaa metsään mennessä kun tietää tarkkaan missä koira on. Nyt syksyllä kokeisiin mennessä olinkin etukäteen päättänyt, että jos maastoarvonnassa sattuu mielestäni epäilyttävä alue, niin luovutan saman tien. Tosin kyllähän kokeiden järjestäjät tekevät parhaansa, että alueet olisivat mahdollisimman turvallisia. Mutta kuitenkin...
Eli periaate on, etten koiraa metsään laske ilman gps-peliä, jos on pienikin riski. Ja periaatteessa täälläpäin lähes aina on.....
Ai niin, tällä tutkalla "pilatulla" koiralla hakupisteet 9, ihan hyvin pikkasen yli 2 vuotiaalle. Eikä ollut sattumaa. Linnun käsittely vaatii harjoittelua, muuten kyllä vaikuttaa lupaavalle

Uskonkin että kun tutkat, tai lähinnä gps-systeemit halpenevat ja yleistyvät ja samalla riskit lisääntyvät asia nousee kokeidenkin osalta uudelleen esiin.

Niin, ja jos joku ei ole koiraansa laskenut irti potentiaalisella susialueella, niin voipi jättää viisastelematta asialla :evil:

m619625

Viesti Kirjoittaja m619625 » 28 Syys 2007, 22:26


Niin se tuppaa olemaan kun on tuo toinenkin aivopuolisko käytössä niin ei rationaalisetkin tekijät vaikuttavat metsästyksessä näin ainakin minulla.
Sama täällä.

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 28 Syys 2007, 22:27

Eipä varmaankaan pelkästään sillä tutkalla koiraa pilata, mutta sitä tutkalla etsimällä haukuilta koetilanteessa ei tehdä palvelusta rodulle liian laajasti kulkevia koiria suosimalla. Lienee luultavasti jonkinasteisesti perinnöllinen asia tuo liian leveästikin kulkeminen.
Voihan sillä tutkalla opetella oman kulkuvauhtinsa sopeuttaminen koiransa työskentelytapaan ennen kokeeseen tuloa, niin ei tule sitten ainakaan jatkuvasti niitä ryhmän karkkoja, ja kilometrin paluuperiä haukulle.
Kyse ei ole mistään välineiden hinnoista, vaan siitä miten tämän rodun tulisi toimia metsässä, ja pitää se ohjaajansa kulku huomioivana, jolloin voidaan kulkea etukäteen tiedossa olevat ns. varmat paikat.

m619625

Viesti Kirjoittaja m619625 » 28 Syys 2007, 22:42

Ei se tutka koiraa pilaa kyllä se on isäntä oli tutkaa tai ei.

Tutkan oikea käyttö on vain tiedostettava ja jos haluaa pystykorvalla lintuja menestyksellä metsästää niin tämä sopiva etäisyys tulee automaattisesti.

Tutka parantaa isännän ja koiran yhteispeliä ainakin meillä ja turvallisuus kysymys on myös tärkeä vaikkei uhka olisi edes todellinen niin jos sen saa korvien välistä häiritsemästä niin se on jo hyvä.

Jos joku haluaa olla ilman tutkaa niin se on hänen asiansa,mutta ne argumentit,joilla tutkan käyttö kielletään ovat tuulesta temmattuja eivätkä perustu todellisuuteen

Minä myös harkitsen vienkö koiraani ilman tutkaa kokeeseen jos on petovaara alueella tai jos esim on vaarana pudota jäihin.

Jos haluttaisiin kompromissiä rakentaa niin voitaisiin vaikka aloittaa siitä,että omistajalla on oikeus esim. neljään tutkahavaintoon kokeen aikana.[/quote]

Qkkeli
Viestit: 22
Liittynyt: 12 Syys 2004, 13:56
Paikkakunta: Kittilä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Qkkeli » 28 Syys 2007, 22:43

Tuntuu nimeenomaan siltä, että nämä jotka tutkaa vastustavat eniten, eivät ole paljoakaan koiransa kanssa liikkuneet susialueella, tai sitten heillä on käynyt mieletän tuuri.
Itselläni ei ole aikomustakaan laskea koiraa nyt eikä tulevaisuudessa ilman tutkapantaa liikkeelle alueella, jossa on edes järjellä ajatellen mahdollista törmätä susiin. Ja koirani ei ole edes kovin kauashakuinen, mutta välitän koirastani.

Itse en ole kokeita ikinä harrastanut, siksi tuntuukin vanhanaikaiselta, ettei koiran liikkeitä saa kokeissa seurata gepsin avulla.

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 29 Syys 2007, 10:21

Kyllä nyt tuntuu nimenomaan siltä, että tätä tutkankäyttöä kaipaavat eniten ne, jotka eivät juurikaan ole kokeissa edes käyneet. Mitä on kertynyt kokemusta reippaasti yli sadasta linnunhaukkukokeesta, niin ei siellä juurikaan kukaan ole kaivannut tutkalla peilailua koirastaan.
Lähes kaikki havainnot, joilla koiraa on arvosteltu, on pystytty tekemään omilla aisteilla, järjen käytöllä ja koiransa ja rotunsa tekemisen tuntemisesta metsässä.
Susiasia on todellinen uhka monessa paikassa, mutta tutkalla ei sitä koiraa enää pelasta, jos hukka on päättänyt tuon koiran tappaa.
Linnunhaukkukokeessa ei ole mitään syytä alkaa suosimaan koiria, joita on jatkuvasti tutkattava haukuilta. Nämä lintua haukkuvat ovat rotuna sellaisia, ettei niitä ole tarvis jatkuvasti etsiä, ja sellaisena ne on myös pidettävä.
Argumentit ovat selvät, eikä niihin voi vaikuttaa kovin pienet asiat nyt, eikä ole vaikuttanut, kuten on huomattu viimeisien lähivuosien aikana, kun asiasta on äänestetty vuosikokouksessa.
Rodun tekeminen ja säilyttäminen rodunomaisena on tärkeintä, eikä yksittäisten ihmisten mieltymykset. Niin ja itselläkin vanha tutkanriepu on varalla, mutta en sitä kaipaa linnunhaukkukokeessa.

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Artsi » 29 Syys 2007, 11:12

Kytösavu kirjoitti:Kyllä nyt tuntuu nimenomaan siltä, että tätä tutkankäyttöä kaipaavat eniten ne, jotka eivät juurikaan ole kokeissa edes käyneet.
Pitää paikkansa ainakin omalla kohdallani. Pystyin ottamaan pystykorvan vasta pari vuotta sitten, kun pojan allergia katosi murrosiässä ja muutenkin olosuhteet tulivat otollisiksi. Eli tuore harrastaja. Ja kenties tuore harrastaja näkeekin asiat eri tavalla kun satoja kertoja kokeissa käyneet. Palkintotuomari korttikin tuli hankittua. Mutta jo aikaisemmin mainitsemani syyt ainakin vähentävät kiinnostusta käyttää koiraa kokeissa. Ja saattaa vähentää toistenkin uusien harrastajien kiinnostusta sitä mukaa kun sudet vain laajentavat reviiriään. Mutta nykyisillä säännöillä tietenkin mennään ja jokainen tekee henkilökohtaiset ratkaisunsa.
Kytösavu kirjoitti:Linnunhaukkukokeessa ei ole mitään syytä alkaa suosimaan koiria, joita on jatkuvasti tutkattava haukuilta. Nämä lintua haukkuvat ovat rotuna sellaisia, ettei niitä ole tarvis jatkuvasti etsiä, ja sellaisena ne on myös pidettävä.
Täysin samaa mieltä. Eikä tutkan käyttö tähän johda, jos sitä ei välttämättä haluta. Kyllähän koira oppii hakeutumaan tien varteen ja odottamaan että se haetaan metsästä, jos se siihen opetetaan :? Ja jos joskus tutkaa saisikin käyttää kokeissa, niin ei sitä välttämättä tarvitsisi käyttää arvosteluun, jos halutaan mennä perinteisillä aistihavainnoilla. Eli ohjaaja on kyllä tietoinen koiran sijainnista mutta tuomari arvioi aisteilla.

m619625

Viesti Kirjoittaja m619625 » 29 Syys 2007, 13:23

"Rodun tekeminen ja säilyttäminen rodunomaisena on tärkeintä, eikä yksittäisten ihmisten mieltymykset"(Kytösavu).

Nimenomaan nythän mennään tietyn ryhmän mieltymyksen mukaan,minä taas antaisin kaikille mahdollisuuden näyttää osaamisensa oli tutkaa tai ei.
Ei tutkan käytön tarvitse muuttaa koiran arvostelukriteerejä mihinkään.

Käsittääkseni pystykorvan parhaat metsästysominaisuudet ovat kehittyneet vuosikymmenten ja vuosisatojen aikana,miksi ihmeessä tutkan käyttäjä haluaisi näitä ominaisuuksia huonontaa viemällä kehitystä väärään suuntaan.

Ei tutka pystykorvaa pilaa se on täysin tuulesta temmattu väite.
Nykyisellä ahtaalla tulkinnalla osa hyvistä koirista ei tule kokeisiin,eikö se ole rodun kannalta haitallista?

m619625

Viesti Kirjoittaja m619625 » 29 Syys 2007, 14:04

Tässä tapauksessa tulee mieleen Kieltolaki ja kuinka siinä sitten kävikään.
Samaan kategoriaan taitaa kuulua myös petojen suojelu EU:sta käsin.

Nyt kun pahalle on jo annettu pikkusormi eli tutkaa saa pitää kokeen aikana niin kuka valvoo,ettei sitä myös kokeessa käytetä?

Olen kuullut huhuja,että ainakin osa tuomareista on aika käteviä katsomaan väärään suuntaan sopivalla hetkellä.
Lienevätkö puheet sitten vain panettelua,mene ja tiedä.

m619625

Viesti Kirjoittaja m619625 » 29 Syys 2007, 14:50

On myös mahdollista,että koiraa ja isäntää seurataan jostain muualta käsin.

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 29 Syys 2007, 23:27

Eihän se tutka tosiaankaan pystykorvaa pilaa, mutta se pilaa, mikäli kilometreissä kiertävät koirat alkavat saada tutkalöydöillä etsityiltä haukuilta korostetusti hyviä tuloksia. Jos se lienee jolleensakin edes periytyvä asia, alkaa se vaikuttamaan myös pystykorvakantaan.
Tuomarihan sitä tutkan käyttöä valvoo, ja mikäli jossain emme etene sääntöjen mukaan, ei koetoiminnallamme ole enää mitään arvoa.
Tälläkin hetkellä tietyn ryhmän mieltymys edustaa ylivoimaisen enemmistön kantaa, kuten kaksi kertaa äänestetetty tulos on voinut kertoa asioita seuraaville viimeisien vuosien aikana.
Todellakin tarvitsisimme lisää tietoa koiristamme koetoiminnan kautta, mutta ei sinne ketään kannata pakottaa, mikäli se tuntuu jollekin liian kohtuuttomalta noudattaa ylivoimaisen enemmistön kantaa rotumme jalostussuunnassa, ja sen työskentelytapojen säilyttämisessä. Liian leveitä kulkevia koiriahan tutkalla etsityt haukut alkavat suosimaan, ja se ei liene tässä rodussa se oikea suunta.

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Viesti Kirjoittaja teekoo » 30 Syys 2007, 00:01

Itsellä ensimmäinen suomipystis hankittu eli en voi millään syvällä kokemuksella puhua. Oma koira hakee niin laajalti ettei sitä voi ilman tutkaa laskea metsään vaikka koira miehen jossain vaiheessa päivää ettii, eli ei jää metsään. Enkä ole sitä siihen opettanutkaan että se kilometrien päästä haetaan. Täällä Etelä-Suomen tiestön rikkomalla alueella sillä voi jahdatakin, mutta perinteinen mies ja koira jahti tiettömässä korvessa on mahdotonta. Lintujen saantikin on hankalaa kun koiraa ei voi ohjata. Koe hommat sen kohdalta voi unohtaa. Hakutyylistä johtuen sitä on käytetty nyt pelkästään pienpetojen pyyntiin mihin se kohtuu hyvin pelaakin.

Minusta nykyinen koesääntö toimii erittäin hyvin jalostukseen jos halutaan suosia nimenomaan hyviä linnunhaukkujia millä myös käytännön jahdissa saadaan saalista. Susi alueilla voidaan tietysti puolustaa tutkan käyttöä koiran turvallisuuden kannalta, mutta hyvä linnunkeruu koira ei semmosta tarvi metsästyksellisessä mielessä eikä sitä tarvii koiran arvostelussa jos sen haku on lintujahtiin sopiva.

m619625

Viesti Kirjoittaja m619625 » 30 Syys 2007, 00:04

Itse en ole tutkan avulla mennyt ainoallekaan haukulle saati jälestänyt koiraa pitkin kyliä,koira tulee kiltisti autolle silloin kun isäntäkin.

Tutkan avulla saatava muu informaatio ja turvallisuus on tekijät,joiden vuoksi tutkaa käytän.

Koirani työskentelee pääsääntöisesti 100-300 m ja tekee sitten joskus harvoin lintujen perässä keikkoja parhaimmillaan 500 m.
En tiedä liekkö sitten liian kaukohakuinen ?

Kyllä varmaan on äänestetty ja saatu enemmistöpäätöksiä aikaiseksi,mutta hyvällä vaalityöllä ja disinformaatiolla saa ihmeitä aikaan.

Minusta on epäreilut keinot käytössä lobbaustyössä jos tutkan väitetään johtavan huonompiin pystykorviin.

Kun järjestö kerran on huolissaan tutkan haitallisesta vaikutuksesta niin eikö sitten kannattaisi ohjeistaa tutkan oikeaa käyttöä kun se tutka ainakin meilläpäin alkaa melkein kaikilla olla.

m619625

Viesti Kirjoittaja m619625 » 30 Syys 2007, 00:32

Tähän kaukohakuisuuteen vielä sen verran,että jos on onnistunut kasvattamaan koiransa isäntää tottelevaksi niin jos tutkasta huomaa koiran kulkevan liian kaukana niin pilliin vislaamalla koira tulee lähemmäksi ja oppii vähitellen mistä etäisyydestä isäntä tykkää.

Toinen etäisyyteen vaikuttava tekijä on se mistä etäisyydestä tulee pudotuksia,senkin koira huomioi.

Itse olen ainakin huomannut,että saalista tulee parhaiten jos koira pysyy n. 200-300 metrissä.

Voisin kuvitella ,että koira saa haukkuja tietyn keskimääräisen määrän kulkemalleen kilometrimäärälle eli sillä kulkeeko koira kaukana vai lähellä tuskin on vaikutusta haukkujen määrään.

Käsittääkseni kokeessa pisteitä pudottava tekijä on jos joudutaan menemään kaukana olevalle haukulle,koska hyvin usein haukku on loppunut ennen perille pääsyä ja voiko silloin tietää mitä koira on haukkunut.

Eli summa summarum minun mielestä sopivalla etäisyydellä työskentelevät koirat saavat parhaat pisteet oli tutkaa tai ei.

m619625

Viesti Kirjoittaja m619625 » 30 Syys 2007, 12:14

Kuva[/img]

Ohessa erään metsästysreissun jäljet.

Vastaa Viestiin