Pienpeto taipumustesti

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 07 Heinä 2016, 08:01

Saa kommentoida virheistä tai puutteista.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja teekoo » 07 Heinä 2016, 20:19

Aktiivisesti pyytänyt pystykorvaisilla pienpetoja reilu 25v., omilla koirilla ja mahdollisuuksien mukaan pyrkinyt toisten matkaan ihan silkasta mielenkiinnosta. Kokemuksia pyrkinyt hankkimaan lajista mahdollisimman paljon, helposti pitää omaa koiraansa ja sen edesottamuksia parhaana mahdollisena jos ei ole vertailupohjaa.

Tuo esitetty arviointilomake perustuu pitkälle näädänpyyntiin mikä onkin kuningaslaji mäyrän ohella. Itsellä ei koskaan ole ollut todella hyvää näätäkoiraa, eniten niistä on apua ollut sen jälkeen kun näätä paikallistettu. Suurimmat kompastuskivet koiralle jälkivyyhtien selvittäminen ja tarkka merkkaus jos näätä valmiiksi puussa, niihin kykenevällä koiralla on taito ja into varmasti hyvä. Innokas isäntä on helposti jeesaamassa koiraa näissä tilanteissa, saalista tulee ja parivaljakko vaikuttaa tehokkaalle. Kummalle ne tehopisteet sitten kuuluu? Taipumustestiä kirjatessa tulisi muistaa, että ollaan tallentamassa koiran viettiä ja taitoa, koiralla voi olla vahva veto pienpedoille ja siihen todella hyvät taidot vaikka ei saalista tulisikaan. Hyvin suoritetussa testissä ottaisin riskejä saaliin menetyksenkin uhalla kunhan koiran ansiot tulee mahdollisimman hyvin kokeiltua. Eli tilanteen mukaan annetaan koiran työstää kaikilla osa-aleilla itsenäisesti, ei sinne haukullekaan kannata heti rynnätä, vietikäs koira haukkuu ilman isännän tukea tiiman jos toisenkin.

Supikoiran ollessa kohteena on jäljityksen ohella arvokas ominaisuus koiran kyky pidättää riista paikallaan, usein löytö läheltä luolastoa tai muuta piiloa, löysältä koiralta se karkaa turvaan. Äärimmäisen harvoin koirat saavat saaliiksi pariskunnan molemmat osapuolet, tähän kykenevän koira on todella huippu. Liian herkkä koira antaa ääntä jo jäljittäessä tai tuoreilla syönnöksillä, tuskin jää supikoira eräksi, ehdottomasti taipparissa mainittava asia. Esiintyy usein nuorilla koirilla.

Muistaakseni neljä kertaa olen haukuttanut mäyrää yli kymmenen tuntia, sinä aikana paikka vaihtui muutamia metriä. Kaksi näistä pitkistä haukuista annoin mennä yöstä päivänvalolle. Pimeässä mäyrä pysyy hyvin haukussa jos koira haukkuu läheltä ja liikkuu kuin sahapukki. Helppo saada eräksi, päivän valjetessa pitää olla äärimmäisen kova koira pitääkseen aikuinen mäyrä paikallaan haukussa, koskaan en ole aikuista saanut päivällä eräksi maanpinnalta. Niistä kahdesta pitkästäkin paikallaan pysyneestä haukusta molemmat karkasi kun saavuin paikalle auringon ollessa jo reilusti taivaalla. Mäyrä käyttäytyy haukussa kuin peili; koira liikkuu ja mäyrä liikkuu, läheltä paikallaan haukku ja mäyrä paikallaan.

Kärppä ja etenkin minkki ovat pölvästejä koiran edessä. Minkki jää yllättävän usein sopivaan koloon huutamaan koiralle. Näistä ei ole itsellä kuin hajanaisia kokemuksia, ei edes joka vuosi.

Muutamia kertoja on kk narttu ottanut ketun kiinni. Iso aikuinen repo näyttäisi vaativan koiralta ripeitä otteita. Pennut/nuoret saattavat jopa antautua koiran edessä. Senkin tilanteen voi koira näköjään tunaroida jos ei mene kiinni. Olen kokeillut koiria myös ihan kettujahdissa, pienet passiringit mistä motin tyhjennys. Yksikään oma pystykorvainen ei ole ajanut äänellä kuin ihan näöltä alkupöläyksen, olisiko taipparissa huomioitava jotenkin jos koiralta tulee ajohaukkua. Omasta mielestä asiasta tulisi mainita ilman + tai - merkkiä.

Nuo paksunnetut kohdat ovat omasta mielestä asioita mitkä tulisi huomioida taipparissa. Riistat erilaisia ja puntaroitavat osa-alueet myös. Taipumustestiä suoritettaessa tulee antaa koiralle mahdollisuus osoittaa taipumustaan eikä oikaista suoraan lopputulokseen ohjaajan avulla.
Tommi Kontunen

-Miikka-
Viestit: 8
Liittynyt: 29 Maalis 2015, 10:36

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja -Miikka- » 08 Heinä 2016, 14:34

Näädänpyynnissä minun koirani eivät varsinaisesti jäljitä näätää, kulkevat yöllistä jälkeä maksimissaan noin 500 metriä. Tämän pienen pätkän kuljettuaan koira lähtee hakulenkille. Minä itse kuljen joko näädänjäljen vierttä tai oijon eteen, aina ei nimittäin kannata kulkea jälkeä pitkin. Koira sopeuttaa hakunsa minun kulkusuunnan mukaan, aivan kuten linnunpyynnissä. Näätähaukku alkaa sitten ennemmin tai myöhemmin etumaastossa, tavallisesti ennen kuin minä olen löytänyt näädän päivämakuun. Kysymys: mihin kategoriaan tässä tapumustestissä edellä mainittu haku/jäljitys menisi?
-Miikka Jussila-

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 08 Heinä 2016, 16:52

Hyvä kysymys! Tuleekohan oikea tulkinta :) Saadaanpa ainakin toivottavasti keskustelua aikaan.

Haku/ jäljitys
Testi voidaan aloittaa laskemalla koira tiedossa olevalle riistan jäljelle. Tutkaa apuna käyttäen tai kartasta arvioiden merkitään ylös jäljitysmatka ja -aika. Matkaksi arvioidaan koiran jäljittämä matka mutkineen ja lenkkeineen noin sadan metrin tarkkuudella. Ilman tutkaa kartalla etäisyys koiran viimeisestä tietopaikasta riistan löytöpaikalle, tai lumijälkiä hyväksi käyttämällä.
Koiralle rastitetaan jäljityksestä kiitettävä, jos se seuraa omatoimisesti ilman ohjaajan apua riistan löytymispaikalle asti. Koiraa saa avustaa tai innostaa jäljityksessä muutaman kerran, tällöin koiralle rastitetaan seuraamisesta hyvä. Jos koiraa pitää auttaa tai innostaa lähes jatkuvasti jäljitykseen, rastitetaan sille, ei kiinnostunut. Metrimääriä ei ole määritelty kiitettävän tai hyvän välille, vaan työskentelyn omatoimisuus on ratkaisevaa. Lyhin hyväksytty riistatyöhön päättynyt jäljitys on 500 metriä. Lyhyempikin jos se voidaan esimerkiksi lumijälkien perusteella todeta jäljitykseksi.
Testi voi alkaa myös koiran omatoimisesta riistan löydöstä. Tällöin voi kyseeseen tulla myös ilmavainulla löydetty riista, ja se on täysin hyväksyttävää. Tällöin jäljitysmatkaksi merkitään tutkalla tarkistamalla koiran kulkema matka riistan luo, ei kuitenkaan selvästi erillisiä hakulenkkejä. Ilman tutkaa kartalla etäisyys koiran viimeisestä tietopaikasta riistan löytöpaikalle, tai lumijälkiä hyväksi käyttämällä.[/i]


Kuvaamasi työskentely on varmaankin tosi yleinen tapa kuinka koiran kanssa jäljitys menee, ennen kuin siltä on ammuttu tarpeeksi näätiä. Koiraa ei ole mielestäni tarkoitus tässä vaiheessa rangaista siitä ettei se ole varma "jälkijuna". Kunhan hoitaa työnsä. Tummensin yltä omatoimisen löydön. Kaavakkeesta haku/ löytö kohdasta rastittaisin hyvä, tarvitsee ohjausta, mutta jäljittää/ löytää. Kiitettävä kuuluisi mielestäni varmalle jäljittäjälle, joka pysyy jäljellä maaliin asti.
Menikö pieleen?

http://www.spj.fi/wp-content/uploads/20 ... lomake.pdf
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 08 Heinä 2016, 17:07

Teekoo kirjoitti: Suurimmat kompastuskivet koiralle jälkivyyhtien selvittäminen ja tarkka merkkaus jos näätä valmiiksi puussa, niihin kykenevällä koiralla on taito ja into varmasti hyvä. Innokas isäntä on helposti jeesaamassa koiraa näissä tilanteissa, saalista tulee ja parivaljakko vaikuttaa tehokkaalle. Kummalle ne tehopisteet sitten kuuluu?
Minusta testissä koiran omistajan ja sen arvostelijan pitää pystyä rehelliseen arvosteluun työskentelystä. Silloin kuljetaan kiitettävän rastituksilla, kun koira ei tarvitse apua. Silloin kun hiukan avitetaan, kuljetaan hyvän rastituksilla. Tärkeintä mielestäni tässä alkuvaiheessa on saada esiin niitä turkisriistasta oikeasti kiinnostuneita koiria.
Teekoo kirjoitti:
jäljityksen ohella arvokas ominaisuus koiran kyky pidättää riista paikallaan
Kyllä. Pitäisikö tähän tehdä sitten vielä oma kohtansa kokonaan arvostelussa, en tiedä? Kertomuksessa vähintään tämä pitäisi näkyä koiran eduksi.
Teekoo kirjoitti.
herkkä koira antaa ääntä jo jäljittäessä tai tuoreilla syönnöksillä
Supin säikäyttäminen koloon ennen aikojaan on huono juttu. Itselle outo asia, mutta varmasti herkkyyttä haukahtelussa tapahtuu. Venäläisten näätäsäännöissä herkkyys näytti olevan tarkastelussa. Pitäisikö tämäkin tässä alkuvaiheessa näkyä sitten vain kertomuksessa työskentelyssä, vai pitääkö laittaa kokonaan oma kohtansa?
Teekoo kirjoitti:
päivän valjetessa pitää olla äärimmäisen kova koira pitääkseen aikuinen mäyrä paikallaan haukussa
Näin se varmaan on. Mitenkä tämä pitäisi huomioida ohjeessa/ säännössä?
Teekoo kirjoitti:
huomioitava jotenkin jos koiralta tulee ajohaukkua
Minusta tämä on huono asia pysäyttävälle koiralle. Tietenkin supille pitää kiljua kun persiissä mennään, mutta varsinainen pitkä ajohaukku on mielestäni virhe. Hauskan kuuloista toki, kerran kun kuuntelin ohiammuttua näätää ajavaa koiraa kuulumattomiin.
Mutta onko marginaalinen asia, pitää huomioida ohjeessa/ säännössä?
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja teekoo » 08 Heinä 2016, 17:56

Taipparin tarkoitushan on saada talteen koirien luontaisia ominaisuuksia, ei kaikkia voi oikein rastituksiin sisällyttää. Minusta riittää kunhan ne tulisi esille vaikka vapaassa tekstiosiossa. (esim.koira merkkaa näädän hajua puusta, vaikka tyhjä puu, osoittaa voimakasta kiinnostusta)

Yllä oli haun merkitsemisestä näätäjahdissa. Omat koirat ovat toimineet samalla tavoin, kerran päässyt mukaan missä koira teki yksin pitkän jäljityksen, aloitti ilta öiseltä jäljeltä, seurattiin autolla mukana.

Olisiko nyrkkisääntönä hyväksyttyyn/hylättyyn suoritukseen koiran osuus testissä, eli jos saalis olisi jäänyt saamatta ilman koiran apua, suoritus hyväksytään. vs. Suoritus missä saadaan esim. näätä saaliiksi, mutta koiran ansiot vähäiset, tai ei ratkaisevassa roolissa.
Tommi Kontunen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 09 Heinä 2016, 12:31

Hyvä nyrkkisääntö käytännön testiin.
Eikö se ilmene tarpeeksi tuosta kaavakkeesta? Voin lisätä kyllä sanalliseen ohjeistukseen.
http://www.spj.fi/wp-content/uploads/20 ... lomake.pdf
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 22 Elo 2016, 21:35

Hallitus on hyväksynyt pienpetotestin käyttöön välittömästi. Laikajärjestö otti testin myös käyttöön. Kiitos yhteistyöstä heille, ja muille palautetta antaneille ja kehittämisessä auttaneille.

http://www.spj.fi/tutustu-pienpetotestiin/
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 25 Marras 2016, 19:45

Ensimmäiset pienpetotestitulokset löytyy nyt etusivun alareunasta linnunhaukkukoetulosten alapuolelta. Käykää tutustumassa ja osallistukaa testiin toimivilla koirilla.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pienpeto taipumustesti

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 06 Tammi 2017, 22:56

Uutta lunta on etelämpänäkin. Pohjoisessa kai jo liikaakin?
Mutta näätäjahtaajat ottakaahan kaveri metsään mukaan, ja suorittakaa testi toimiville koirille. Saadaan tietoa astutuksia varten. Nyt on kyselty usein myös mahdollisia näädälle toimivia pentuja. Niille on tarvetta ja käyttöä.
viewtopic.php?f=85&t=12621
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Vastaa Viestiin