Kasvattajakilpailu sääntömuutos

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Kasvattajakilpailu sääntömuutos

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 04 Kesä 2015, 21:25

Suomenpystykorvajaosto on miettinyt jäsenten aloitteesta suomenpystykorvan Kasvattajakilpailun sääntöjen uudistamista. Ensimmäinen esitys ei mennyt läpi, hallitus palautti asian lisäkäsittelyyn. Tarkoitus on saada asiasta enemmän ehdotuksia ja mielipiteitä, mitä pitäisi muuttaa ja miksi.

Hallituksen velvoitus on...
Näkökulmaksi tulee ottaa kasvattajien osallistuminen ja mukaan innostaminen. Sääntö tulee olla hengeltään kasvatustyöhön ja laatuun
kannustava sekä palkitseva.

Nyt avaankin jaoston tiedottajana keskustelun asiasta. Runsasta ja asiallista kommentointia ja ehdotuksia esiin, olkaa hyvä.



Tässä voimassa olevat säännöt...

http://www.spj.fi/binary/file/-/id/97/fid/46/

Tässä sääntömuutosesitys...

Suomenpystykorvien kasvattajakilpailun säännöt Hyväksytty SPJ:n hallituksessa **.**.****. Voimassa **.**.**** alkaen.

1. Suomenpystykorvien kasvattajakilpailun tarkoituksena on edistää jalostustavoitteiden mukaista käyttökoirien jalostusta ja huomioida kilpailussa vuosittain menestyneet kasvattajat.
Suomenpystykorvien kasvattajakilpailu on järjestetty vuodesta 1989 alkaen. Vuodesta 2004 alkaen kasvattajakilpailuun on hyväksytty myös hirvenhaukkukokeiden (HIRV) koetulokset.

2. Kasvattajakilpailuun voivat osallistua suomenpystykorvien kasvattajat, jotka ovat Suomen Pystykorvajärjestön (SPJ) jäseniä.

3. Kasvattajakilpailussa kasvattajat kilpailevat kilpailuun ilmoitettujen narttujen jälkeläisten linnunhaukku- (LINT) tai hirvenhaukkukokeissa (HIRV) saavutettujen käyttökoetulosten sekä näyttelytulosten perusteella.

4. Kasvattajakilpailussa otetaan huomioon saman nartun neljän eri jälkeläisen parhaat LINT- ja HIRV- tulokset kilpailukaudelta, joka on kalenterivuosi. Näiden koirien koepisteet lasketaan yhteen, jolloin maksimi pistemäärä kokeista on 400 pistettä. Näyttelytuloksista tulee pisteitä seuraavasti: ERI/SA = 10p, ERI = 8p, EH = 5 p sekä H = 2p. Näyttelytulosten maksimi pistemäärä on 40 pistettä. Näyttelytuloksen ei tarvitse olla kilpailuvuodelta. Kasvattajakilpailun maksimi pistemäärä on 440 pistettä. Tasapisteitten sattuessa korkeimmat yksittäiset koetulokset ratkaisevat voittajan.

5. Kasvattajakilpailuun osallistuvien koirien pitää olla kilpailuvuoden loppuun mennessä PEVISA tarkastettuja ja siinä jalostuskelpoisiksi todettuja (voimassa olevan PEVISA- ohjelman mukaan), poikkeuksen PEVISA vaatimukseen tekee kilpailukauden päättyessä alle vuoden ikäinen koira.

6. Kasvattajan on ilmoitettava osallistumisensa kilpailuun tuloksineen kirjallisesti SPJ:lle, kilpailuvuoden viimeisessä Pystykorva-lehden numerossa ilmoitettuun osoitteeseen, viimeistään kilpailuvuotta seuraavan tammikuun loppuun mennessä. Tämän säännön liitteenä on ilmoittautumista varten laadittu lomake, joka on myös saatavissa rotujärjestön Internet kotisivuilta (http://www.spj.fi/lomakkeet.htm) tai rotujärjestön sihteeriltä.

7. Kasvattajakilpailun voittanut narttu saa kilpailla jatkossa kasvattajakilpailussa jälkeläisillään jotka eivät ole olleet mukana aiemmin voittaneissa jälkeläisissä.

8. Suomen Pystykorvajärjestö hankkii Suomenpystykorvien kasvattajakilpailun kolmelle parhaalle voittajalle palkinnon, jotka jaetaan vuosittain voittajille järjestön vuosikokouksen yhteydessä. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden nimet tuloksineen mainitaan järjestön vuosikertomuksessa.

9. Muutokset kasvattajakilpailun sääntöön tekee SPJ:n hallitus suomenpystykorvajaoston esityksestä.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Kasvattajakilpailu sääntömuutos

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 06 Kesä 2015, 08:15

Asia ei tunnu herättävän suurta intohimoa kansan keskuudessa vastausten puuttumisen perusteella. Eli jatketaanko samalla vanhalla säännöllä, joka löytyy edellisen viestin linkistä, vai uudella ehdotuksella, vai mitä voisi kehittää, vai lopetetaanko peräti koko tunnustuksen jakaminen?
Jos ei halua esiintyä ehdotuksineen tällä palstalla, voi laittaa sähköpostia jaoston puheenjohtajalle tai sihteerille. Osoitteet... pertti.saarenketo(at)millog.fi, pekka.salomaki(at)gmail.com
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

PM
Viestit: 200
Liittynyt: 09 Elo 2004, 21:39

Re: Kasvattajakilpailu sääntömuutos

Viesti Kirjoittaja PM » 07 Kesä 2015, 11:04

Pieni huomio tekstistä ottamatta kantaa säännön muutostarpeeseen.

Jotta spekulaatioilta vältyttäisiin ja mahdollisesti laatijoidenkin todellinen ajatus tulee esiin , tulisi kohdan 4 teksti alkaa :

4. Kasvattajakilpailussa otetaan huomioon saman nartun neljän eri jälkeläisen parhaat LINT- tai HIRV- tulokset kilpailukaudelta .....
Päiviö Myllymäki

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: Kasvattajakilpailu sääntömuutos

Viesti Kirjoittaja peija04 » 19 Kesä 2015, 02:32

Kiitos Pekalle pers:eelle potkimisesta. Itse en syystä tai toisesta ole ollut vielä kypsä heittäytymään SOME:n täysipainoiseen kaikkivoipaan kaiken antavaan ja selvittävään virtuaalimaailmaan (mihin ymmärtääkseni ja ikäväkseni kaikki keskustelu tältäkin palstalta on siirtynyt). Olen siitä johtuen, ja siltä osin tiedoiltani ja tiedoiltani eriarvoisessa asemassa teihin muihin nähden, mutta tähän kyseessä olevaan nimenomaiseen ongelmaan (Kasvattajakilpailu) nähden, koen tasavertaisuutta siinä suhteessa, että minullakin, tosin ja omaksi onnekseni Eevan kanssa yhdessä, on Kennelnimi. Olen siis kasvattaja, ainakin juridisesti, ja ko. kilpailu saattaa minuakin koskettaa, halusinpa sitä tai en.

Kilpailun nimi ”Kasvattajakilpailu” on hyvin monitulkintainen. Kenties liiankin sellainen. Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen (tilanteessa jossa kuvittelisin olevani tietämättä nykykäytännöstä mitään) tilanne, jossa kasvattajat kilpailevat fyysisesti joidenkin edeltä käsin sovittujen sääntöjen ja mittausmenetelmien perusteella toisiaan vastaan. Tällainen käytäntö voisi sääntöjen ja mittausmenetelmien ollessa oikeudenmukaiset, tasapuoliset, oikeustajuiset ja käytäntöön sovellettavat olla varsin hyväkin keino panna kilpailuun ilmoittautuneet kasvattajat paremmuusjärjestykseen.

Itse lähtisin kuitenkin, jos ko. asiasta halutaan kilpailla, miettimään asiaa teemasta kasvattaja. Miten kasvattajia arvotetaan, miten heidät pannaan paremmuusjärjestykseen, miten heistä valitaan kulloinkin paras.

Mikäli kyseessä on SPJ:n kilpailu, tulee valintaperusteiden olla SPJ:n sääntöjä, SPJ:n toimintakulttuuria (vallitsevaa tapaa) ja Kennelliiton ohjeistusta noudattavia. Valinnassa tulee nähdäkseni korostaa, ja pyrkiä perustelemaan yksilön (kasvattajan) hyvyyttä suhteessa muihin kilpailijoihin. Valintaperusteet on ymmärtääkseni (SPJ:n kilpailussa) melko helppo kirjata säännöksi. SPJ:n kilpailuun ei nähdäkseni tarvitsisi erikseen ilmoittautua. Tässä kilpailumuodossa lähdettäisi oman näkemykseni mukaan joka vuosi ”puhtaalta” pöydältä, eli yksi ja sama kasvattaja voisi teoriassa voittaa kilpailun joka vuosi, ts. niin kauan kuin on hengissä.

Mikäli kyseessä on kaikkia Suomenpystykorvia kasvattavien henkilöiden välinen ulkoisista ”rasittaisista” vapaa kilpailu, tulee valintaperusteet saattaa ennalta yleisesti hyväksyttävällä, ymmärrettävällä ja laajasti käytössä olevalla tavalla kaikkien kasvattajien tietoon. Lisäksi ”Kasvattajakilpailun” palkitsemistilaisuudessa tulisi julkituoda seikka, että kaikki kilpailuun osallistumaan oikeutetut henkilöt eivät välttämättä syystä tai toisesta ole oikeuttaan käyttäneet. Tarkoittaa sitä, että käytännön todellisuudessa paras kasvattaja saattaisi olla, mutta jäädä löytymättä, sieltä Pekan lanseeraamasta ”metsien hiljaisten” joukosta.

Ja jos mennään ihan oikeasti varsinaiseen koiran kasvatukseen (ei ole rodusta riippuvaa, mutta tässä tapauksessa ajattelen asiaa Suomenpystykorvan kannalta), niin pitäisi ensin määritellä mikä tai kuka on kasvattaja (ko. kilpailun suhteen). Itse toin edellä esille, että kennelnimi voisi olla yksi kriteeri (itseäni koskien). Voisi hyvinkin olla? Kennelnimen saadakseenhan täytyy vähän ponnistella, eli saada hyväksyttävästi suoritettua Kennelliiton vartavasten ko.asiaa varten ”kehittämä” kurssi. Kurssihan ei sinänsä paljon kasvattamisesta anna, jos ei tosin otakaan.

”Kasvattaminen” (koirien) käsitteenä, ja sisällöllisesti muuttuu sitä mukaa kun on ko. toimintaa harjoittanut (ainakin itsellä). Alussa saattaa kaikki näyttää helpolle ja hyvälle, varsinkin jos saa kokea onnistumisen tunteita ensimmäisten pentujen menestymisestä. Kasvatustyön jatkuessa joutuu kuitenkin väistämättä tilanteisiin, joissa joutuu ”nöyrtymään”. Kasvateista ei tulekaan vanhempiensa tasoisia, itse asiassa ei lähellekään odotetun kaltaisia. Tämä on kasvatustoiminnassa ratkaiseva vaihe. Tällöin punnitaan motivaatio todelliseen koirankasvatukseen, joka tarkoittaa omassa hallinnassa olevien koirayksilöiden HYVÄKSIKÄYTTÖÄ, ja nimenomaan henkilökohtaista hyväksikäyttöä. Viimeistään tässä vaiheessa kasvattajan olisi syytä palata miettimään syntyjä syviä, eli oman kasvatustyönsä merkitystä harrastamalleen rodulle.

Menestyksekkäästä kasvatustoiminnasta palkitseminen on mielestäni kannatettavaa. Sen ei kuitenkaan tulisi perustua kilpailuun (koska kaikille kelpaavia sääntöjä ei pystytä luomaan), vaan vallalla olevien yleisesti hyväksyttyjen ja kannatettujen (SPJ:n vuosikokouksen päätökset) toimintatapojen noudattamiseen, joilla on kulloinkin vallitsevissa olosuhteissa pyrkimyksenä saavuttaa Suomenpystykorva-rotua ajatellen paras lopputulos.

Ja kaikkein oleellisempana asiana mietittäessä kasvattajakilpailua tai – palkintoa:
Ko. huomionosoitus, mikäli sellainen halutaan julistaa haettavaksi, tulisi jakaa palkintona nimenomaan rotua hyödyttävästä pitkäkestoisesta ja – jänteisestä kasvatustyöstä. Tämä tarkoittaa (nykykäytännöstä poiketen), että kasvattajan kasvattien jälkeläisten, ja jopa jälkeläisten jälkeläistenkin menestyminen tulisi ottaa huomioon.

Lopuksi voisi todeta, Antti Korhosen Pudasjärvellä käyttämää puheenvuoroa lainaten, että miksei se kilpailukin voisi sitä haluaville olla olemassa (SPJ:n järjestämänä ja tietenkin hyvine palkintoineen), mutta sen ei saa olla vaikuttamassa siihen, että järjestön tulee kaikissa tilanteissa ja kaikilla mahdollisilla käytössään olevilla keinoilla olla kannustamassa ja tukemassa rodun parhaaksi tapahtuvaa kasvatustyötä.

HYVÄÄ JUHANNUSTA KAIKILLE T. OLLI
Olli Silvennoinen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Kasvattajakilpailu sääntömuutos

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 09 Marras 2015, 20:41

Tässä se viimeinen versio jaostolta Kasvattajakilpailun sääntö esityksestä mahdollista keskustelua varten. Hallitus käsittelee asiaa 12.12 kokouksessaan.

Suomenpystykorvien kasvattajakilpailun säännötHyväksytty SPJ:n hallituksessa **.**.****. Voimassa 01.01.2016 alkaen.

1. Suomenpystykorvien kasvattajakilpailun tarkoituksena on edistää jalostustavoitteiden mukaista käyttökoirien jalostusta ja huomioida kilpailussa vuosittain menestyneet kasvattajat. Kasvattajakilpailu on järjestetty vuodesta 1989 alkaen ja vuodesta 2004 kilpailuun on hyväksytty myös hirvenhaukkukokeiden (HIRV) koetulokset.

2. Kasvattajakilpailuun voivat osallistua suomenpystykorvien kasvattajat, jotka ovat Suomen Pystykorvajärjestön (SPJ) jäseniä.

3. Kasvattajat osallistuvat kilpailuun joukkueittain, siihen ilmoittamiensa narttujen jälkeläisillä. Joukkueessa on neljä (4) saman nartun jälkeläistä, joiden jokaisen parhaat tulokset huomioidaan. Kilpailun voittaneen joukkueen jälkeläiset eivät voi jatkossa osallistua kasvattajakilpailuun.

4. Kasvattajakilpailussa otetaan huomioon kilpailuun ilmoitettujen narttujen jälkeläisten linnunhaukku- (LINT) tai hirvenhaukkukokeissa (HIRV) saavutetut tulokset sekä mahdollinen näyttelyiden ulkomuodon paras laatuarvostelu ja PEVISA- tarkastus lausunto.

Jälkeläisen kilpailupisteet (p) lasketaan seuraavasti:
LINT- kokeen paras tulos kilpailukaudelta 50% (Koetulos sata 100p = kasvattajakilpailun 50p)
HIRV- kokeen paras tulos kilpailukaudelta 50% (Koetulos sata 100p = kasvattajakilpailun 50p)
(Kilpailukausi on kalenterivuosi)

Näyttelyn paras ulkomuodon laatuarvostelu: ERI = 3p, EH = 2p sekä H = 1p
(Näyttelytulosten ei tarvitse olla kilpailuvuodelta)

Voimassa olevista PEVISA- tarkastustuloksista:
- Polvitarkastuslausunto aste 0 (ei muutoksia) = 2p
- Polvitarkastuslausunto aste 1 (lähes normaali) = 1p
- Silmätutkimus OK (ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia) = 2 p
- Jokin poikkeava maininta silmätutkimuksessa (mukaan lukien epäilyt) = 1 pistettä
- Ei polvitarkastus- eikä silmätarkastuslausuntoa = 0p
- Jälkeläiset, joilla on PEVISA- tarkastuksessa todettu patellaluksaatio (aste 2-4), katarakta tai PRA, PHTVL/PHPV (aste 2-6) = 0p

Maksimi pistemäärä yhdelle koiralle on 57 pistettä. Koirien pisteet lasketaan yhteen ja jaetaan niiden lukumäärällä. Näin saadaan kasvattajan ilmoittaman joukkueen pistemäärä kilpailuun. Pisteet lasketaan niin monen desimaalin tarkkuudella, että ratkaisu saadaan. Tasapisteiden sattuessa korkeimmat yksittäiset koetulokset ratkaisevat voittajan.

5. Kasvattajan on ilmoitettava osallistumisensa kilpailuun tuloksineen kirjallisesti SPJ:lle, kilpailuvuoden viimeisessä Pystykorva-lehden numerossa ilmoitettuun osoitteeseen, viimeistään kilpailuvuotta seuraavan tammikuun loppuun mennessä. Tämän säännön liitteenä on ilmoittautumista varten laadittu lomake, joka on myös saatavissa rotujärjestön Internet kotisivuilta (http://www.spj.fi/lomakkeet.htm) tai rotujärjestön sihteeriltä.

6. SPJ hankkii suomenpystykorvien kasvattajakilpailun kolmelle parhaiten sijoittuneelle palkinnon, jotka jaetaan vuosittain järjestön vuosikokouksen yhteydessä. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden nimet ja tulokset mainitaan järjestön vuosikertomuksessa.

7. Muutokset näihin sääntöihin tekee SPJ:n hallitus suomenpystykorvajaoston esityksestä.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Kasvattajakilpailu sääntömuutos

Viesti Kirjoittaja heidi » 09 Marras 2015, 23:43

Muutama huomio:
Kytösavu kirjoitti:3. Kasvattajat osallistuvat kilpailuun joukkueittain, siihen ilmoittamiensa narttujen jälkeläisillä. Joukkueessa on neljä (4) saman nartun jälkeläistä, joiden jokaisen parhaat tulokset huomioidaan. Kilpailun voittaneen joukkueen jälkeläiset eivät voi jatkossa osallistua kasvattajakilpailuun.
Pitäisikö olla esimerkiksi: Kilpailun voittaneessa joukkueessa olleet jälkeläiset eivät voi osallistua kasvattajakilpailuun jälkeläisinä toista kertaa. Esitetyssä muodossa sääntö sulkisi pois näiden jälkeläisten omat jälkeläiset.
Kytösavu kirjoitti:Voimassa olevista PEVISA- tarkastustuloksista:
- Polvitarkastuslausunto aste 0 (ei muutoksia) = 2p
- Polvitarkastuslausunto aste 1 (lähes normaali) = 1p
- Silmätutkimus OK (ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia) = 2 p
- Jokin poikkeava maininta silmätutkimuksessa (mukaan lukien epäilyt) = 1 pistettä
- Ei polvitarkastus- eikä silmätarkastuslausuntoa = 0p
- Jälkeläiset, joilla on PEVISA- tarkastuksessa todettu patellaluksaatio (aste 2-4), katarakta tai PRA, PHTVL/PHPV (aste 2-6) = 0p
Jos vaikutus on nolla pistettä (ei plussaa eikä miinusta) niin ei kai sellaista kohtaa tarvitse edes mainita?
Kytösavu kirjoitti:Maksimi pistemäärä yhdelle koiralle on 57 pistettä. Koirien pisteet lasketaan yhteen ja jaetaan niiden lukumäärällä. Näin saadaan kasvattajan ilmoittaman joukkueen pistemäärä kilpailuun. Pisteet lasketaan niin monen desimaalin tarkkuudella, että ratkaisu saadaan. Tasapisteiden sattuessa korkeimmat yksittäiset koetulokset ratkaisevat voittajan.
Tässä koirakohtaisen keskiarvon laskennassa on käsittääkseni järkeä vain siinä tapauksessa, että joukkueessa voi olla myös vähemmän kuin neljä jälkeläistä. Ja jos voi, niin se pitäisi mainita tuolla, missä jälkeläisten määrästä kirjoitetaan. Esim tyyliin "korkeintaan neljä (4) saman nartun jälkeläistä". Jos taas nartun jälkeläisiä on aina oltava neljä, lisääntyy virheiden mahdollisuus sitä suuremmaksi, mitä enemmän (turhia) laskutoimituksia on.

Jos sillä ei ole merkitystä, kummasta luokasta lintukokeen pisteet ovat, olisi se hyvä mainita. Sama juttu, jos sillä on merkitystä (esim jos vain voittajaluokan tulokset hyväksytään).
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

Vastaa Viestiin