Koiran liikuttaminen

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7

Vastaa Viestiin
Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Koiran liikuttaminen

Viesti Kirjoittaja Elkku » 21 Huhti 2006, 16:38

Kertokaapa viisaammat aloittelijalle, paljonko koiran kanssa pitää/voi liikkua?

Oma pystis on nyt reilun 4 kk ja sen kanssa tehdään päivittäin useampikin kierros 1-2 (joskus 3) km. Koiralla riittää menohaluja, eikä loppumatkastakaan sitä todellakaan tarvitse perässä vetää, joskin ihan pisimmillä reissuilla vähän on jouduttu huilailemaan. Lenkki sisältää kaikenmaailman ojanpohjien kaivelut, tuulen haistelut, heinien maistelut ja muut elintärkeät tutkimukset, eivät siis ole mitenkään kovavauhtisia lenkityksiä. Usein viikonloppuisin ja välillä muulloinkin käydään metsässä, jossa koira saa juosta vapaana, tosin nyt sulamisvesiojien ollessa suurimmillaan ei olla kamalasti metsäilty -- kyllä niistä koira kai yli pääsisi, mutta ihmisten laita on hieman huonommin :oops:. Muuten koira ulkoilee hihnassa, kun omassa pihassakaan sitä ei voi vapaana pitää, kun veri vie maailmalle (ja ei, se ei tule-käskyä kuule vaikka tasan tietää, mitä sillä tarkoitetaan ja esim. metsässä ja jäällä tottelee ihan hyvin :twisted:). Liikutaanko nyt liikaa? Koira on ihan hepuli, jos jostain syystä liikunnat jää vähemmälle jonain päivänä...

Mites tästä eteenpäin? Kaiketi pystiksen kanssa voi ihan kunnollakin liikkua, jos sen on tarkoitus useampi tunti laukalla hakea lintuja metsästä?

Tuolla Pennun painon kehitys -ketjussa asiaa sivuttiin, mutta itse en ainakaan ko. keskustelusta pystynyt lopullista johtopäätöstä tekemään, pilaanko koirani vai en...

Pikku.Pyy
Viestit: 344
Liittynyt: 31 Maalis 2005, 07:02

Viesti Kirjoittaja Pikku.Pyy » 21 Huhti 2006, 20:06

Moi! Hyvältä vaikuttaa tuo touhuilu koirasi kanssa! Pystis on ainakin minun mielestäni varsinainen ikiliikkuja eli se keksii liikkeen syyn melkein mistä hyvänsä asiasta (linnut, autot, postinkantaja, tuulen liikuttamat oksat jne.). Enpä usko, että olisit koiraasi liikaa lenkittänyt, siitä kielii se, että rauhallisempina päivinä koira alkaa saada niitä hepuleita. Yksi kuitenkin, josta minua ovat kokeneemmat varoittaneet on, että vaikka "metsää" pitää koiralla olla, niin sieltä on syytä tulla pois jo siinä vaiheessa, kun koiralla on vielä intoa mennä. Ehkä tuossa on kyse enemmän siitä varsinaisesta metsästyksestä, eikä niinkään pennun kanssa liikkumisesta, mutta silti se on kai aika hyvä ohje. Tämmöisiä tuli mieleen toiselle aloittelijalle. Vastatkaa nyt ihmeessa te kokeneet!

käpy
Viestit: 37
Liittynyt: 02 Helmi 2006, 13:59

Viesti Kirjoittaja käpy » 21 Huhti 2006, 23:02

Ei kai koiraa liikaa lenkittää edes voi, ainakaan energisimpiä rotuja ei saa edes pelkällä puhtaalla lenkkeilyllä väsymään. Ihan hyvältä tuo liikuntämäärä minusta kuulostaa.

Jos pelottaa, että lenkkeilee koiran kanssa liikaa, niin kannattaa puuhailla muutakin. Esimerkiksi opettaa sille erilaisia temppuja tai peruskäskyjä treenata, tai harjoitella vaikka agilitya kotitekoisilla esteillä. Tai sitten tehdä makkarajäljen pihalle, siitä tarkkanenäinen pystis varmasti tykkää.

Meillä ainakin pystiksen häntä alkaa heilua ja riehakas haukku kuulua, kun otan pari estettä esille, päästän koiran irti(voi pitää tietysti myös hihnassa) ja treenaan sen kanssa ihan mitä tahansa paikallaolosta ryömimiseen tai valojen sammuttamiseen. Tekeminen ja oivaltaminen on koiralle mukavaa, kun se saa palkkion tehdessään oikein. Lisäksi harjoittelusta on ilon lisäksi hyötyäkin, sillä se lisää tietysti perustottelevaisuutta. Ja 15 minuutin nenä/aivotyöskentely väsyttää koiraa enemmän kuin tunnin lenkki, se on ihan tutkittu juttu. :wink:

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 21 Huhti 2006, 23:49

Kaikki yhdessäolo on pennulle hyödyllistä henkisen kehityksenkin kannalta. Kävelylenkeistä ei varmaan pennulle haittaa, mutta polkupyöräily kannattaa jättää väliin keskenkasvuisen koiran kanssa..se saattaa kuluttaa polviniveliä, varsinkin suvuissa joissa on siihen on taipumusta.

Joku sen mielestäni tärkeimmän jo mainitsikin, eli ei ikään rasiteta väsyksiin asti pentua.

Vastaa Viestiin