Suomenpystykorvan terveys

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7

Vastaa Viestiin
Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Artsi » 26 Helmi 2008, 15:06

Kukkoaho kirjoitti: On toki hyvä, että EPI lukua käytetään, mutta tulisi muistaa, että pitäisi riittää kunhan se pysyy jalostus suosituksen rajoissa.
Tuo on nyt hieman kaksipiippuinen juttu. Olen joutunut tuolla nyt hieman vaivaamaan päätä, kun ihan metsäkaveriksi aiotulla uroksella alkaa olemaan kysyntää, ja tuntuu että harmaita hiuksia alkaa pukkaamaan.
Eli harrastajissa tuntuu olevan "jalostajia" ja jalostajia. Jalostajilla tarkoitan tässä harrastajia, jotka todellakin katsovat jalostusvalinnoissaan rodun kokonaisuuden parasta ja pyrkivät viemään rotua eteenpäin. Sitten nämä "jalostajat" taasen pyrkivät valinnoillaan saamaan huippuyksilöitä, mm. terveyden kustannuksella. Tähän "jalostajien" toimintakulttuuriin tuntuisi liittyvän sellainenkin piirre, että sairaat yksilöt pyritään hävittämään kaikessa hiljaisuudessa eikä niitä ilmoiteta rotujärjestölle. Näin saadaan paremmin epi-lukukin pysymään aisoissa omilla koirilla. Korostan vielä ettei minulla ole asiasta varmoja todisteita, kylläkin vahva epäilys on hiipinyt mieleen.

Kun / jos tälläistä tapahtuu, niin epi-luvun luotettavuushan siinä kärsii. Nyt kun morsianehdokkaita on tullut tyrkylle, niin epi-luvun ja muiden huomioon otettavien asioiden lisäksi olen pyrkinyt katsomaan mistä koirista sukutaulu muodostuu ja onko siellä ns. riskikoiria miten monessa kohtaa. Ja mikäli herää epäilys, ettei epi-luku kerrokkaan kaikkea niin sitten jarrua. Vähemmän aikaa harrastanut ei voi millään tietää läheskään kaikkea, mutta jotain tietoa kuitenkin on matkan varrelta tarttunut.

Saatan toimia liiankin varovaisesti, mutta omapahan on koirani. Kaikki eivät siitä pidä. Eräältäkin nartun omistajalta sain kuulla kunniani oikein kunnolla kun en antanut urosta, vaikka jalostusneuvojalta olisi lupa ollut. Ei se kuitenkaan käsky liene :? Vastaavasti taas annoin uroksen toiselle nartulle, vaikka olikin hieman suurempi epi-luku, koska taustat mielestäni olivat riskittömämmät. En tiedä meneekö näin ihan metsään, mutta ainakin tässä kokemus karttuu ja nahka vahvistuu v....iluja kuunnellessa

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Rakkaan rodun kisakumppanin säilymisen...

Viesti Kirjoittaja tkokko » 26 Helmi 2008, 15:09

esistämiseksi, esitän erään halvan ja yksinkertaisen "rahvaan" mallin, mitä käytän apuna metsästyspystykorvan yhdistelmäsuunnitteluissa ja rodun perimän säilyttämiseksi, ilman "EU -tukiaisia" löytyy sivulla:

http://www.freewebs.com/viljakoirankenn ... asuvut.htm

Antoisia tutkimushetkiä t. Tapio

PS. Suomenpystykorvaharrastajat ja moderaattori sallinee tämän osallistumiseni tähän keskusteluun?

DogHolliday

Viesti Kirjoittaja DogHolliday » 26 Helmi 2008, 15:16

Haluaisin hiukan lisätietoa esim. siitä kuinka epi-lukua voi jalostaa?
Kun oli minulta lainattua tekstiä niin haluaisin kysyä missä kohden olen puhunut Epi luvun jalostuksesta?
Olen kylläkin väittänyt ja väitän edelleen,että Epi luku ohjaa jalostusta siten,että jalostukseen ohjautuu mahdllisimman pienen epi luvun omaavia koiria eli lukua tulkitaan siten.että monimuotoisuus rodulla tulee kärsimään.
Epi luvun voisi muuttaa väri koodiksi: Vihreä-kelpaa jalostukseen,Punainen-Ei kelpaa.
Jalostusneuvojathan ne sitten katsovat,ettei riskiä kasaannu.
Eivät varmasti väitä suomenpystykorvan osalta
Eivät ole yksilöineet rotuja vaan sen mihin nykyinen jalostussysteemi pikku hiljaa johtaa.
Onko pystykorvan jalostus ollut tai onko sitten muista poikkevaa?

Kerro Enp myös mikä on Suomen pystykorvan tehollinen populaatiokoko kun siitä on sukulaisuus suhteet siivottu pois niin päästään jokinlaiseen käsitykseen tulevaisuudesta.

DogHolliday

Viesti Kirjoittaja DogHolliday » 26 Helmi 2008, 15:45

vaikka jalostusneuvojalta olisi lupa ollut
Luulisi sitä kuitenkin jalostusneuvojilla olevan parempi tieto ja mahdollisesti pätevyyskin katsoa kokonaisriskiä kuin yksittäisellä koiran omistajalla tai kasvattajalla.
Näitä epäilyjä varmasti on joka linjassa jos niiden mukaan lähtee toimimaan.
Suo siellä vetelä täällä.

Avatar
enp
Viestit: 997
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja enp » 26 Helmi 2008, 16:21

DogHolliday kirjoitti:Eivät ole yksilöineet rotuja vaan sen mihin nykyinen jalostussysteemi pikku hiljaa johtaa.
Onko pystykorvan jalostus ollut tai onko sitten muista poikkevaa?

Kerro Enp myös mikä on Suomen pystykorvan tehollinen populaatiokoko kun siitä on sukulaisuus suhteet siivottu pois niin päästään jokinlaiseen käsitykseen tulevaisuudesta.
Halusin lainauksilla ilman yksilöimistä osoittaa, että jos väitetään jotain tulisi se myös jotenkin pystyä perustelemaan.

Teh. populaatio löytyy varsin helposti KoiraNet tietokantaa käyttämällä. Kun tarkastellaan tätä suomenpystykorvien vuosiyhteenvetoa 2000-2007saadaan hyvä kuva siitä mihin ollaan oltu tällä vuosi tuhannella menossa. Samalla aikavälillä on vuosiluokan epi-luku laskenut lähes puoleen.

Viime vuonna tehonninen populaatio spk:lla 302, kkk:lla 242 ja ppk:lla 79. Varmin tapa parantaa jatkossa tätä tilannetta on uusien kasvattajien mukaan saaminen ja ssa:n pitäminen mahdollisimman alhaisena. Suurin ongelma tällä hetkellä on terveyden sijaan se, että pentuja ei saada niitä haluaville riittävästi. Se on myös ruokkinut tilannetta, jossa koirien hintapyynnöt ovat kohtuuttomia ja uroksen omistajat joutuvat kieltäytymään epäilyttävistä astutuksista.

DogHolliday

Viesti Kirjoittaja DogHolliday » 26 Helmi 2008, 16:28

Tässäpä lainaus allaolevasta linkistä:

"Tehollinen populaatiokoko voidaan arvioida myös jalostuskoirien lukumääristä. Muun muassa Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmä, Koiranet, käyttää tätä tapaa. Tämä antaa kuitenkin tehollisesta koosta yliarvion, koska käytettävä laskentakaava olettaa, etteivät jalostuskoirat ole toisilleen sukua ja että niillä on tasaiset jälkeläismäärät. "

http://www.koiranjalostus.fi/monimuotoinen.htm

Kurimus
Viestit: 117
Liittynyt: 13 Touko 2007, 13:13
Paikkakunta: Hallamaat

Re: Rakkaan rodun kisakumppanin säilymisen...

Viesti Kirjoittaja Kurimus » 26 Helmi 2008, 16:54

tkokko kirjoitti:esistämiseksi, esitän erään halvan ja yksinkertaisen "rahvaan" mallin, mitä käytän apuna metsästyspystykorvan yhdistelmäsuunnitteluissa ja rodun perimän säilyttämiseksi, ilman "EU -tukiaisia"
Tarkottaapiko tämä esistäminen myös sitä että rodussa essiintyvät sairauvet ja viat tunnustetaan jalostukseen käytettävien yksilöihen kohdalta?
Vai oljko taas niin jotten mie ymmärrä, niiku ylleensä :shock:
"kynnän p.runpeltoa"

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Artsi » 26 Helmi 2008, 17:49

DogHolliday kirjoitti:Luulisi sitä kuitenkin jalostusneuvojilla olevan parempi tieto ja mahdollisesti pätevyyskin katsoa kokonaisriskiä kuin yksittäisellä koiran omistajalla tai kasvattajalla.
Niinpä.... lisäksi tuossa mainitsemassani esimerkissä oli ollut kiire ja lupa oli kysytty neuvojalta kiireessä puhelimitse saman päivänä. Itse astutus olisi ollut muutaman päivän päästä. Arvaa vaan miten noin nopealla aikataululla neuvoja ehtii paneutua asiaan muuta kuin arvot suoraan taulukosta katsomalla :shock: Tämä ei ole arvostelua jalostusneuvojia kohtaan, tosiasia vaan on että lopullinen vastuu on aina koiran omistajalla. Ja samalla myös oikeus tehdä omia valintoja.

Kukkoaho
Viestit: 751
Liittynyt: 11 Marras 2007, 19:02

Viesti Kirjoittaja Kukkoaho » 26 Helmi 2008, 18:26

Artsi kirjoitti: Saatan toimia liiankin varovaisesti, mutta omapahan on koirani. Kaikki eivät siitä pidä. Eräältäkin nartun omistajalta sain kuulla kunniani oikein kunnolla kun en antanut urosta, vaikka jalostusneuvojalta olisi lupa ollut. Ei se kuitenkaan käsky liene :? Vastaavasti taas annoin uroksen toiselle nartulle, vaikka olikin hieman suurempi epi-luku, koska taustat mielestäni olivat riskittömämmät. En tiedä meneekö näin ihan metsään, mutta ainakin tässä kokemus karttuu ja nahka vahvistuu v....iluja kuunnellessa

Eli toimit juuri niin, miten mielestäni tuleekin :wink:

Et jahdannut mahdollisimman matalaa EPI lukua, vaan mahdollisimman hyvää (omasta mielestäsi) kumppania, kuitenkin silläkin kumppanilla oli jalostusneuvonnan suositus (eikö niin?). Eikö juuri sen oman valinnan vapauden vuoksi myös narttujen omistajille anneta useampi uros valittavaksi, joista jokainen täyttää jalostus kriteerit (hassu termi?). Ei kait uroksen omistajankaan ole jokaista nartun omistajan valintaa hyväksyttävä?

DogHolliday

Viesti Kirjoittaja DogHolliday » 26 Helmi 2008, 19:21

nahka vahvistuu v....iluja kuunnellessa
Koirat haukkuu ja karavaani kulkee.

Ois varmaan helpompaa delegoida narttujen valinta jollekin ulkopuoliselle.
Varmaan on kiusallista kun joutuu tutulle selittämään että sinun narttus nyt ei käy vaikka neuvoja ois suositellu.

Mutta missä tämä salattu terveystieto majailee kun en ole siitä päässyt osalliseksi,luulisi moinen tieto kiinnostavan jalostusneuvojiakin.

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Artsi » 26 Helmi 2008, 20:35

DogHolliday kirjoitti:Ois varmaan helpompaa delegoida narttujen valinta jollekin ulkopuoliselle. Varmaan on kiusallista kun joutuu tutulle selittämään että sinun narttus nyt ei käy vaikka neuvoja ois suositellu.
Kirjoitin jo aiemmin että lopullinen vastuu, ja samalla tietenkin oikeus päättää miten koiraansa käyttää, on aina koiran omistajalla. Suosituksia saa ja pitää antaa, mutta ne ovat vain suosituksia. Tutuille ei tarvitse selittää, heidän kanssaan voi puhua asiat asioina. Eikä tuohon tarvita sen enempää salattua tietoa, tarpeeksi monta vuotta kun seuraa vaikka tätä palstaa niin kaiken "taustakohinan" seassa tulee myös tietoa :) Jokainen tulkitsee sitä omalla tavallaan. Toinen omaan napaan tuijottaen, toinen yrittää huomioida muutakin. Ja tietenkin jokaisella on siinä seassa myös sitä kuuluisaa MuTu:a :wink: Kirjoitin myös aiemmin, ettei läheskään kaikkea voi riviharrastaja tietää. Takuulla jalostusneuvojien tiedot ovat ihan toista luokkaa. Mutta ero tulee siinä että oma koira aina ainutlaatuinen tapaus ja saatan olla turhankin tarkka. Enkä missään nimessä haluaisi tulla "jalostajan" höynäyttämäksi.

DogHolliday

Viesti Kirjoittaja DogHolliday » 26 Helmi 2008, 21:23

Oon päätynyt samojen kriteerien perusteella siihen,että uskon vain varmaa fakta tietoa.
En luota hevosmiesten tietotoimistoihin kun kerran jalostusneuvojat ovat sitä varten,että sieltä tietoa saa.
Jos joskus tulee tarvis tietää jotain jostain koirasta niin soitan mieluummin omistajalle kuin naapurille.
Tottakait jokainen koiranomistaja harkitsee itse mitä tekee ja myös vastaa siitä,mutta aikamoinen sekamelska siitä syntyy jos kaikki toimii vain omien ja naapurien arvailujen perusteella.
Tämän vertaisella elämänkokemuksella mitä minulle on muodostunut niin noiden huhujen ja "varman tiedon" sylttytehtaalta löytyvät kovin perisuomalaiset motiivit kuten kateus...

IKa
Viestit: 410
Liittynyt: 12 Elo 2004, 19:37
Paikkakunta: Inari / Uusikaupunki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja IKa » 26 Helmi 2008, 23:55

enp kirjoitti:
DogHolliday kirjoitti:Kerro Enp myös mikä on Suomen pystykorvan tehollinen populaatiokoko kun siitä on sukulaisuus suhteet siivottu pois niin päästään jokinlaiseen käsitykseen tulevaisuudesta.
Teh. populaatio löytyy varsin helposti KoiraNet tietokantaa käyttämällä. Kun tarkastellaan tätä suomenpystykorvien vuosiyhteenvetoa 2000-2007saadaan hyvä kuva siitä mihin ollaan oltu tällä vuosi tuhannella menossa. Samalla aikavälillä on vuosiluokan epi-luku laskenut lähes puoleen.

Viime vuonna tehonninen populaatio spk:lla 302, kkk:lla 242 ja ppk:lla 79.
Parempi mittari on kuitenkin käyttää sukupolven mittaista (5v) populaation tehollista kokoa. Miksiköhän SKL ei käytä tällaista laskentatapaa tai anna mahdollisuutta laskea sitä tiettyjen arvojen mukaan? Uudistuksia voisi kai ehdottaa... Tällöin spk:lle tulee 1029, mikä on 72,4% optimista (eli siitä, jos kaikille nartuille olisi ollut eri urokset => 2 x 711 eri narttua = 1422), kkk:lle tulee 785, joka on 82,8% optimista ja ppk:lle 242, joka on 88,3% optimista. Tässäkään ei ole otettu huomioon sukulaisuussuhteita, mitkä vaatisivat aivan erilaisen laskentakaavan.

DogHolliday

Viesti Kirjoittaja DogHolliday » 27 Helmi 2008, 00:06

Tässäkään ei ole otettu huomioon sukulaisuussuhteita, mitkä vaatisivat aivan erilaisen laskentakaavan.
Olen huomioinut,että olet tavallista enemmän perillä tästä asiasta,mikä on valistunut arviosi mikä tämä tehollinen populaatikoko on oikeasti?

Itse arvioisin sen olevan 120+- 30

Avatar
enp
Viestit: 997
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja enp » 27 Helmi 2008, 10:23

Kiitos Ika:lle jälleen kerran asiantuntevasta kommentista. Populaation koosta löytyy hyvä käännös Koiranjalostuksen tuki ry:n sivilta.

Siitä voisi lainata lopusta tiivistyksen pennunostajalle. Jotenkin tuntuu tutulta menetelmältä ???
Voimakkaasti periytyvillä ominaisuuksilla on tapana esiintyä myös sukulaisilla, koska ne kantavat paljon samoja perintötekijöitä. Tarkastakaa siksi molemmat vanhemmat ja jos mahdollista aiemmat puoli- tai täyssisaret ennenkuin ostatte pennun. Jos ette löydä ongelmakoiria lähisukulaisissa on riski huomattavasti pienempi, että juuri siitä pennusta, jonka ajattelitte ostaa tulisi ongelmakoira, jos vain itse käsittelette sitä oikein.

Vastaa Viestiin