Olen ollut joitakin vuosia mm. hevospuolella ja seurannut niiden jalostusta mielenkiinnolla, että olisiko siitä ollut jotain hyötyä myös koiranjalostuspuolella.
Esim. sukusiitoksen vaaarat liittyvät siihen, että parittamalla läheistä sukua olevat yksilöt keskenään, todennäköisyys kasvaa, että voi muodostua myös haitallisisa, resessiivisten geenien suhteen homotsygootteja yksilöitä eli yksi geenipari sisältää kaksi haitallista geeniä, jolloin vika tai sairaus tulee yksilöissä esiin.
Eihän välttämättä tarkoita, että vaikka olisi kuinka hyviä KVA. olevia koiria ei välttämättä tarkoita, että tulisi joka "ukolle" täydellisiä koiria, eihän esim. ravipuolellakaan aina onnistu syntymään 10-aikaisista tammoista eikä oreista yhtä hyviä jälkeläisiä, kun vanhemmat ovat.
Kun jalostusneuvojat esittävät jotan yhdistelmää,niin heillä on paljon tietotaitoa, ei kannattaisi heti tyrmätä heidän mielipiteitään, koska he katsovaat rotua noin kahden-kolmenkymmenen vuoden päähän, kyllähän tähän mennessä on huomattu, että heidän tiedoistaan on runsaasti hyötyä mutta ihminenhän ei ole koskaan ihan täydellinen, ainahan tekevälle sattu, jos ei tekisi mitään niin ei sattuisikaan mitään, näihän se on. Täytyy myös huomioida se, että menneinä vuosina ei ollut sellasia mahdollisuuksia, kun nykyisin, esim. tietokoneet ym. apuvälineet, kännykät, tutkat jne. jalostuksen apuna ja rotukin alkaa olemaan aika sukusiittosta, ei meinaa enää löytyä tietyille koirille jalostuskumppania.
Vielä ihmettelen nykyisen koiranäyttelyn tulospalvelusta. Olin tänään Tornion koiranäyttelyssä ja ihmettelin suuresti, että heiluteltiin vain jotain "lätkiä" ilmassa aivan, kuin pesäpalloilussa, pelijohtaja vain heiluttelee jotain lätkiä ilmassa, että miten juostaisiin.Jos hetkeksi poistuu paikalta nauttiakseen hyvistä kanttiinin antimista, niin on "pihalla kuin lumiukko", ei tiedä kuka sai minkäkinlaiset arvostelut. Mitenkähän onnistuisi saada palautettua entinen käytäntö näyttelyyn?
Eläinten jalostuksesta kiinnostunut A. Kyngäs
