KARHUKOIRA PERSOONA

Tämän otsikon alla keskustellaan karjalankarhukoiriin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

etujyvä

KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja etujyvä » 16 Helmi 2011, 12:31

Tuosta Koskelon Pentin kk- TEKO kilpailusta,(jonka voisi ehkä tuleman "Perinteeksi",mikäli Pentti sitä jatkaa??),sain ajatuksen,KARHUKOIRA persoona(Nykyään ollaan ns.tasa-arvo linjalla),siksi tälläinen nimike.
Eli ehdotuksia vapaasti,palkintoja minulla ei ole tähän,vaan tarkoitusperä on;myös aina tulee uusia harrastajia,ja ehkäpä eräänlaisesta"Henkilö esittelystä" voisi olla jotain hyötyä,iloa harrastukseen yms.
laittakaa: henkilö----Teot/toimet/kasvatus/jalostus yms
LAITAN ESIMERKIN:
veikko Mielonen--usvalaisuus

Pentti Koskelo

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja Pentti Koskelo » 16 Helmi 2011, 15:38

Ennen näillä palstoilla oli nimim Ruuneperi.Hän teki ainakin minuun lähtemättömän vaikutuksen. :lol:

Itäraja
Viestit: 611
Liittynyt: 30 Heinä 2007, 12:16
Paikkakunta: Kainuu

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja Itäraja » 16 Helmi 2011, 17:02

HV- hyvät jutut :D
Jos muistan oikein menneiltä vuosilta, tais olla aika mehevät jutut (positiivisessa mielessä!!)
ps. minne katosit??

etujyvä

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja etujyvä » 19 Helmi 2011, 22:37

Aslak Ahola-Pitkän linjan ja pitkän päivätyön karhukoiran parissa tehnyt VETERAANI.Ylituomari,oman linjan kasvattaja(Linja näkyy vielä esim.Koiviston JEHKIN takaa,Tsoma jne...)Näki ja salli karhukoiran eri vivahteet,jotka ehkä? tieten tahtoen ,valtavirta ajoi alas, kuin muutamat muutkin alkuperäiset ominaisuudet.

etujyvä

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja etujyvä » 20 Helmi 2011, 14:16

Eila Lautanen ja RYSKY(Priha/Pyrynvaran Nöpö)--Esimerkki karhukoiran MONIPUOLISUUDESTA(mitä myös voisi pitää tarkoituksella yllä!!)

etujyvä

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja etujyvä » 04 Maalis 2011, 09:56

Adam Mykkänen--Yhden aikakauden hirvitutkimuksen"työrukkanen",Petra viritelmät,kirjoittaja,karhukoiramies,esim. Kva Priha,Molssin Pekko.

Pertsa
Viestit: 3
Liittynyt: 06 Elo 2004, 21:11

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja Pertsa » 04 Maalis 2011, 11:35

Hyviä on mainittu ja lisätään:
Matti Terho - mielenkiintoiset pentueet.

Metsämutiainen
Viestit: 62
Liittynyt: 17 Marras 2009, 20:38

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja Metsämutiainen » 04 Maalis 2011, 15:25

Unto Ek.
Varsinainen PERSOONA. Oikea metsänmakuri.
Hänestä ja hänen kirjallisen tuotannon sisällöstä saisi aikaan vaikka mielenkiintoisen elokuvan.
Taitavana metsässäliikkujana sekä metsästäjänä, hyvänä ampujana ja kovakuntoisena hiihtäjänä Unto oli yksi Usvan iskuryhmän ”vakiojäsen” monilla kevätkarhun pyyntireissuilla Sallan ja Savukosken selkosilla, silloin ennen.
Utrikummun kennelnimi on myönnetty Untolle vuona -65. Kennel ja Unto ovat yhä elossa. Kennel on tietääkseni kasvattanut pienimuotoisesti vain karhukoiria. Unto mainiona tarinan kertojana sanoi utelevalle, että hänellä ei ole varaa vaihtaa rotua. Karhukoiria oli hänellä jo ennen kennelnimen anomista, joten pitkän rupeaman hän on ollut rodun parissa, viimeiset vuodet ehkä enempi henkisesti mukana.

etujyvä

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja etujyvä » 04 Maalis 2011, 16:02

kyllähän metsämutiaisen laittama"metsämakuri" kaikilla asiaan liittyvillä toimillaan oli KARHUKOIRAMIES! Oli ihmisrievuilla aatteita sitten puolestatoisesta.Kuka näkee asiansa miten näkee.Untolla oli tosiaan monilta,monilta vuosilta näyttöjä koiran kanssa puuhaamisista,mitä harva edes oivaltaakaan.Unton pojat taitaa kasvattaa karhukoiria,kennelnimen "osoitteessa"ollut hiljempaa.Muistaakseni koira toimet alkoi häneltä poika vuosiensa jälkeen ensin sotakoirien kanssa puljatessa.Sitten sai Kilpelän Viljon PÖYRÖÖN Jukurin astumasta Usvan Tessusta (jonka usvan ukko oli jättänyt maalikylään,Savukoskelle)Pennun ,josta tuli KÖLLI.Pöyröön Jukuri päätyi "Ikä -Alpille" ja kölli lopulta Ilomantsiin,josta sieltä ei Köllin vaikka kuinka hakiessa karhuja miehet saaneet nutulleen.Lie missä vika,karhu kanta oli silloin sielläpäin kuuleman mukaan olematon?Pohjoisessa kylläkin kantaa oli.Ja nahka irtosi.Vanhassa KARHUKOIRA-lehden kannessa v.1974 on Kölli ja karhu.

hurja
Viestit: 119
Liittynyt: 11 Helmi 2010, 13:16

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja hurja » 04 Maalis 2011, 20:07

Olen edellisten kanssa samaa mieltä! Rehdisti aina Karjalankarhukoira mies joka uskalsi sanoa suoraan asiat ja uskaltaa edelleenkin!! :D

Metsämutiainen
Viestit: 62
Liittynyt: 17 Marras 2009, 20:38

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja Metsämutiainen » 05 Maalis 2011, 15:57

Nimimerkki etujyvä mainitsi, että Vilho Kilpelän omistamasta Pöyröön Jukurista tuli myöhemmin Ikä-Alpin koira. Niin kävi myös melko valkoiselle Prokon pojalle, sillä metsästysneuvos Tauno V. Mäki tuli muutamana keväänä seurueineen Savukoskelle, Niva nimiseen paikkaan eli Karhu-Alpin asuintalolle, joka sijaitsi Värriöjoki varressa. Siitä jengi sitten lähti Alpin opastuksella keväiseen karhujahtiin. Seurueeseen kuului myös Taunon mukanaan tuoma karhukoira uros Otso, joka oli pentuasteella.
Kun metsästysretki päättyi, oli pahin rospuuttu aika. Joet tulvivat. Tiet olivat kuralla. Jängät lainehtivat ullivedestä ja vesi nousi monessa kohtaa tielle. Seurue jännäsikin sitä, että pääseekö onnikka Martinkylän kaupalle jonne Alpi oli luvannut viedä heidät hevosella. Ja oliko Kemijoen kapulalossi jo käytössä? Heillä oli tarkoitus jatkaa matkaa kohti Helsinkiä linja-autolla.
Jotkut jätkistä odottivat jo uiton alkamista.
Ja kun tulva laski niin paljon että vesi pysyi uomassa, niin silloin alkoi puittenvyörytys jokeen latvavesillä.
Mutta sitä hiihdintä, ukkoa ja muuta ryöhnää tuntui olevan kärrykuormassa niin paljon, että koiralle ei oikein ollut tilaa. Niinpä Tauno teki Alpille ehdotuksen.
Mitä jos jätän Otson tänne, odottamaan seuraavaa retkeä? Otan sen sitten mukaan!
Lupsakkana miehenä Alpi ei ollut ajatusta vastaan.

Tuli kevät ja toinenkin kevät, eikä Mäki ilmestynyt keväiseen karhu hihtoon. Niin Otson oljamissa oloaika pitkittyi ja Alpi kuljetti Otsoa metsässä kuin omaa koiraa. Sillä tavalla siitä kehittyikin pyrevä peli.
Eräällä myöhäissyksyn reissulla Alpi ampui Otson haukuun hirven Hirvikaltionpää vaaran helmoilla ja asetteli lihat rakentamaansa saihoon, kuten silloin oli tapana.
Hän meni noutamaan lihoja rekikelillä mutta mitä saikaan nähdä?
Saiho oli hajotettu ja lihat tipotiessä.
Se nostatti miehelle sykettä. Pisti ihan vihaksi kun tunnisti tihutyön tekijän. Lihojen eteen oli nähty jo paljon vaivaa.
Alpi ei ehtinyt laatia edes sotasuunnitelmaa kun kuului Otson haukku. Vaistomaisesti hän lähti etenemään haukkua kohti.
Näissä maisemissahan saattaa olla vaikka maalintuja, hän arveli, mutta kuurtoiltuaan aikansa yllättyi kun haukussa olikin karhu, eikä jotain muuta. Laahinki liikkeelle ja nahka tankoon. Ei siinä sen kummempaa tapahtunut kun karhu makasi kuolleena tantereessa ja kirsusta valahteli verta.
Alpin aiottu hirvenlihakuorma oli muuttunut karhunraadon rahtaukseksi, kun hän hiljalleen palaili pirtille päin.

Mäki kavereineen tuli aikanaan ja heillä oli jälleen karhut mielessä. Pois lähtiessä Tauno alkoi tehdä selvää Otson hoitokuluista, sillä hän aikoi ottaa koiran nyt mukaansa mutta Alpi oli asiasta toista mieltä. Hän ei halunnut luopua Otsosta. Neuvottelut johtivat siihen, että Otso jäi Alpille.
Olihan hän ”opettanut” koiran, pitänyt siitä huolta vuosien ajan ja koira alkoi olla jo patteellinen.

Ikä-Alpi oli viimeisiä ammattimetsästäjiä Suomessa, joka hankki lähes koko elantonsa metsästämällä. Hänet tunnetaan ennen kaikkea karhun tappajana, Karhu-Alpina, mutta hän pyydysti kaikenlaista riistaa.
Turkisriista näytteli suurta osaa kun turkiksilla oli siihen aikaan hyvä kysyntä ja hinta mutta karhukoiran apu ei ollut Alpille vierasta.
Hänen paras karhukoira mahtoikin olla Otso.
Alpi oli syntynyt Sallassa 29.4.1904 ja hän poistui keskuudestamme 19.3.1989.
Unton Kölli oli syntynyt 7.10.1958 ja V. Kivikon kasvattama Prokko Onttolassa 9.2.1945.

Marko L
Viestit: 287
Liittynyt: 22 Marras 2010, 13:11

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja Marko L » 06 Maalis 2011, 06:27

Unto Ek on varmasti ainakkin persoona. Karhukoiria ollut ja mennyt. Nummijärven Eskokin taisi hältä niitä ostella, kun Untolle jano iski. Mutta Unton kirjoja on ihan mukava lueskella syksyä ootellessa.
Marko Lukkarinen

etujyvä

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja etujyvä » 07 Maalis 2011, 12:33

Ikä-Alpiin liittyen;Arto Paasilinna on kirjoittanut hänestä kirjan,voi löytyä kirjastoista,divareista.OTSOON liittyen kuten "metsämutiainen"kirjoitti,oli isänä Prokko,emänä oli Imatralaisen Sinkkosen Lassin Kaatrakosken kennelin kantanarttu:Metsä-Pörö joka tuli Selkistä ja Hirven Terusta muistaakseni.Metsä-Pörö oli kaunis 8/2,joitakin mustia pilkkuja etu jalkojen valkeassa,"mustakynsi",koira oli hyvä luonteinen.Metsä-Pörölle käytettiin ast.Prokon lisäksi Vornaa.Mielenkiintoinen Otson valkoisuus,vaikka vanhemmat olivat ns.normaalimman värisiä.

TeroK.
Viestit: 60
Liittynyt: 17 Tammi 2009, 23:35

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja TeroK. » 07 Maalis 2011, 17:02

Ikä-Alpin kirjaan liittyen niin yv:nä tai puh. 040-5814197 voi tiedustella kyseistä kirjaa minulta.

Metsämutiainen
Viestit: 62
Liittynyt: 17 Marras 2009, 20:38

Re: KARHUKOIRA PERSOONA

Viesti Kirjoittaja Metsämutiainen » 07 Maalis 2011, 20:19

Albert Ikäheimo syntyi Sallan pitäjän Kurtinkylässä. Isä oli Pekka Fabian ja äiti Tiina Maria, o.s. Katainen. Pekka Ikäheimo oli kruunun metsänvartija ja muutti Kurtista Savukosken Värriöjokivarteen n. 20 km päähän Martinkylän kaupasta.
Alpin vaimo Helga, o.s. Kakkinen oli Luirolta. Alpi ja Helga vihittiin avioliitoon 1931 ja he siirtyivät asumaan Värriöjokivarteen noin pari kilometriä Pekan talosta ylöspäin. Perheeseen syntyi kuusi tyttöä ja yksi poika. Alpilla oli yhteen aikaan Nalle niminen karhukoira ja toinen samanaikaisesti kasvamassa.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Koirasta ja koirankarvoista”