Ominaisuuksien periytyminen

Tämän otsikon alla keskustellaan karjalankarhukoiriin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7

Musta13
Viestit: 452
Liittynyt: 10 Maalis 2013, 09:10

Re: Ominaisuuksien periytyminen

Viesti Kirjoittaja Musta13 » 06 Tammi 2014, 22:14

sumu kirjoitti:Tässä esimerkki kuinka nautapuolella sonnein ominaisuuksia listataa http://www2.mloy.fi/SKJOWeb/wwwjasu/Bul ... erList=yes Ei löydy haukkutyskentelyn laatua :wink: Mutta tällä tavalla on mahdollisuus yksilöidä eri ominaisuuksia jotka perityvät.Tällä kyseisellä sonnilla näkyy olevan valttina hyvä tiinehtyvyyden onnistuminen,jos lehmän omistaja olisi listannut ongelmaksi astutettavan kohdalla huonon tiineyden niin hyvinkin saataisi ohjelmisto tätä sonnia ehdottaa jos ei parituksessa ole sukusiitoksen vaaraa sen ohjelma tarkistaa aina,sillä sitä riskiä ei ole taloudellisten syiden takia vara ottaa.
Yhteenveto
Kaikki hyvät ominaisuudet koirassa nekään jotka auttavat koiraa yksilönä menestymään ja elämään tervettä elämää, eivät siis sisälly koiran jalostuksen tuotteena vaan geeni perimänä. Jalostuksen onnistumisen määritteleminen onkin osittain myös filosofista keskustelua. Jalostusta ovat ne asiat joita yhdessä sovimme olevan jalostuksen kannalta tärkeitä.
Pertti Kemppainen
AJAN Kennel vuodesta 1989

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Ominaisuuksien periytyminen

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 06 Tammi 2014, 23:34

Tulevaisuusen jalostusko metsästyskoirissa menisi näin:
Käyttöön siis filosofiaa (koiruuden sielunelämän asiantuntijaksi) lisätään geenimanipulointi, verta purkkiin ja vikageeniset yksilöt poistamaan kokonaan rodusta. Tuntuisi äkisti menevän melko vaikeaksi tuo metsästyskoira jalostustyö (ainakin lyhyellä aikajänteellä, kun kkk-populaatiokin on vielä melko pieni...). Puhuvat nykyjään jopa ”kloonauksesta huippuyksilöistä” mitäs työ moisesta sanotte?
Rauno Juntunen

Musta13
Viestit: 452
Liittynyt: 10 Maalis 2013, 09:10

Re: Ominaisuuksien periytyminen

Viesti Kirjoittaja Musta13 » 24 Helmi 2015, 22:35

Musta13 kirjoitti:Mitä me haemme ja arvostamme karhukoirien luonteentestauksella. Pyydetään MISSI testiin niin saadaan maksimiarvot / taulukko hyvin hermorakentein varustetusta karhukoirasta.

I Toimintakyky pistekerroin 15 Tarvitseeko karhukoira kyseisen testauksen? Millainen voisi olla vastaava metsästystilanne.

Tämä osio mittaa koiran kykyä tehdä ratkaisuja sille uusissa ja yllättävissä tilanteissa. Toimintakykyä ilmaisee yhtälailla puolustautuminen kuin pakokin, toimintakyvyttömyys ilmenee koiran pyrkiessä joko mitätöimään tilanteen, tai sen muutoin jähmettyessä paikalleen mitään tekemättömäksi.

II Terävyys pistekerroin 1 Tarvitaanko terävyyttä koiran saadessa hirveltä kaviota, pystyykö palautumaan. Kyllä kyseessä on synnynnäinen ominaisuus, tämä tieto on tärkeä jalostuksen kannalta.

Testitilanteessa koira on kytkettynä lyhyestä taluttimesta seinään. Tarkoitus on mitata koiran kykyä puolustaa itseään, ja sitä, miten nopeasti se kykenee uhkan jälkeen palautumaan ennalleen ja antaa ystävälliseksi muuttuneen uhkaajan koskea itseensä. Tämä ominaisuus on synnynnäinen eli sitä ei pysty koiralle opettamaan.


III Puolustushalu pistekerroin 1 Puolustushalu voidaan nähdä isännän ja koiran välisenä yhteistyönä. Kyllä tarvitaan.

Tätä kuten muitakin ominaisuuksia arvioitaessa pyritään luonnetestissä arvioimaan nimenomaan halua puolustaa omistajaansa (=laumaansa), ei opittua kykyä. Testitilanteessa tuomari esittää aggressiivista hyökkääjää, joka uhkaa koiraa ja tätä taluttavaa omistajaa. Testissä seurataan, mihin kohtaan koira asettuu hyökkääjään nähden. Vahvan puolustushalun omaava koira seisoo omistajansa edessä. Mitä enemmän sivulle tai taakse koira siirtyy, sen vähemmän koira tahtoo tai pystyy isäntäänsä puolustamaan.

IV Taistelutahto pistekerroin 10 Taistelutahtoa kuvaisin riista ja saalistusviettinä. Tätäkin osiota tarvitaan.

Testissä tuomari koettaa saada koiran taistelemaan kanssaan esim. kankaanpalasta. Mikäli koira ei halua taistella tuomarin kanssa, omistaja voi aloittaa taisteluleikin, jota tuomari sitten jatkaa. Vaikka koira ei leikkisi ollenkaan, näkyy taisteluhalu muissakin luonnetestin osasuorituksissa (esim. kelkkakokeessa). Pelkkä leikkiminen ei siis ratkaise annettavaa arvosanaa.


V Hermorakenne pistekerroin 35 Kyllä tarvitaan itsenäinen työskentely hirvellä ja karhulla.

Tämän osion pistekerroin on testin suurin syystäkin; koiran hermojen vahvuus on sen tärkeimpiä jokapäiväiseen elämään vaikuttavia tekijöitä. Tämä ominaisuus ei ole mitenkään omistajan vaikutettavissa. Syntyään hermoheikkoa koiraa ei voi esimerkiksi pentuajan totuttamisella parantaa. Samoin perimältään hyvähermoinen koira kestää merkittävästi enemmän "kolhuja" elämässään niiden vaikuttamatta sen käyttäytymiseen. Testissä koiran hermoja tarkkaillaan koko ajan. Mikäli näyttää siltä, että koira ei enää pysty hallitsemaan itseään, koiralle aiheutettua painetta vähennetään, jotta koira voisi palautua. Mikäli näin ei tapahdu, testi voidaan keskeyttää. Saavuttaakseen yleisarvosanan +2, koiran tulee olla koko testin ajan rauhallinen ja varma. (Ei sijaistoimintoja, kuten haukottelua, virtsaamista, ruohon syöntiä, murinaa ja haukkumista).


VI Temperamentti pistekerroin 15 Tarvitaanko Kyllä tarvitaan, itsenäinen toiminta haukunaikana muuttuvissa olosuhteessa. Metsässä on paljon varoja.

Ohikulkevan koiran takaa lasketaan maahan pyörimään kiviä sisältävä peltitynnyri. Tuomarit tarkkailevat koiran väistöliikkeen nopeutta ja suuntaa, sekä mahdollista halua käydä tynnyrin kimppuun. Tämä osio mittaa myös koiran toimintakykyä, tynnyrin väistäminen on ko. tilanteessa on koiran kannalta järkevää toimintaa. Temperamenttia tarkkaillaan koko testin ajan myös sillä kuinka ”viriili” koira on, kuinka paljon se havainnoi ympäristöään, temperamentin ollessa liian korkealla, häiritsevät kaikki ympäristön tapahtumat sen keskittymistä tilanteisiin.

VII Kovuus pistekerroin 8 Kovuus ja Terävyys menee minusta käsikädessä. Ei voida ennakolta opettaa syntyy perimänä.

Ohjaajan kanssa kulkeva koira pelästytetään esimerkiksi kulman takaa äkkiä sen eteen avatun sateenvarjon avulla. Koiraa ei päästetä selvittämään mitä tapahtui, vaan ohjaaja vie sen pois paikalta heti varjon avautumisen jälkeen. Hetken päästä ohjaaja palaa koiran kanssa tapahtumapaikalle. Tässä testataan koiran ”muistia” ikävien asioiden suhteen: pystyykö koira tulemaan äsken kohtaamaansa ikävään tilanteeseen heti uudelleen vai pitääkö sitä houkutella.

VIII Luoksepäästävyys pistekerroin 15 Tosiasia karhukoiran jurosta ominaisuudesta.

Alkuhaastattelutilanne ja koiran suhtautuminen tätä ystävällisesti lähestyvään tuomariin määrää pääosin tämän arvosanan muodostumisen. Sitä tarkkaillaan ja testataan kuitenkin koko testin suorittamisen ajan.

IX Laukauspelottomuus ei pistekerrointa Tärkeää metsästystilanteissa.

Testataan koiran pelottomuus äkillisiä kovia ääniä kohtaan. Ampuminen tapahtuu 9 mm aseella noin 15 – 20 m päästä koirasta, vähintään kaksi laukausta, enintään viisi. Mikäli koira kuulee testissä ensimmäistä kertaa elämässään laukauksen äänen, se saattaa reagoida ensimmäiseen laukaukseen, mutta rauhoittuu, ja kestää seuraavat laukaukset tyynesti hermostumatta.
Onko Johannes Karhukoirien luonteen testaaminen 1/2014 kirjoitamani tapainen. Lisättynä koiran terveyden ja rakenteiden tarkastaminen.
Pertti Kemppainen
AJAN Kennel vuodesta 1989

Sisukas
Viestit: 928
Liittynyt: 15 Helmi 2005, 12:03
Paikkakunta: Multia

Re: Ominaisuuksien periytyminen

Viesti Kirjoittaja Sisukas » 25 Helmi 2015, 14:33

Olet Pertti löytänyt ihan oikean luonnetestin rungon. Eri kohtien arvioinnissa, oikeissa nimikkeissä ja ylipäätään niiden käsittämisessä onkin sitten meillä karhukoiraharrastajilla opettelun paikka. Esimerkiksi mitä tarkoittaa luonnetestissä kovuus? Joku mieltää kovuuden aggressiivisuutena tai korkeana kipukynnyksenä. Todellisuudessa ja pelkistettynä kovuus on ikävien asioiden unohtamista. Oikeanlaista kovuutta karhukoiralla on käytännössä se, että esim. hirven potkun saatuaan se oppii varomaan ja välttämään seuraavaa potkua, mutta ei lopeta hirvenhaukkua tai ala haukkumaan liian kaukaa.

Missiä testaamalla ei välttämättä saada luonteen suhteen mitään ihanne profiilia, vaikka hirvenhaukkukokeisiin Missi onkin ihanne koira. Kyseessä on tyystin kaksi eri asiaa, mutta mielenkiintoista on tulevaisuudessa nähdä, onko näillä kuitenkin jotain yhtymäkohtia!

Eerolan Tapio on luonut karhukoirille hyväksyttävät piirteet luonnetestissä arvioitavien ominaisuuksien joka kohtaan. joka kohdassa hyväksyttäviä toimintamalleja on useita. Uskon Tapiolla olevan huomattavasti enemmän kompetenssia laittaa karhukoirien käyttäytymistä oikeaan perspektiiviin, kuin meillä harrastajilla, jotka emme vielä tunne luonnetestiä hyvin. Tapio tuntee karhukoiran itsekin sitä harrastaneena ja on myös luonnetestituomari. Tapion kasaama runko on käynyt jalostusryhmän kokouksessa hyväksyttävänä ja mennyt siitä jaostoon ja edelleen hallitukseen. Kokemuksen kautta hyväksyttäviin ominaisuuksiin voi tulla viilauksia, mutta alkutarkastelun perusteella runko näyttää hyvältä. Mitä näistä päästään testaamaan jalostustarkastuksessa ja miten, on vielä työn alla. Oikea virallinen luonnetesti tarvitsee käsittääkseni monenlaista rekvisiittaa ja oikeanlaisen ympäristön. Nyt jalostustarkastus sijoitetaan ympäristöön, jota ei ole valittu luonnetestiä varten.

Lopuksi vielä kaikille kilpailuhenkisille tiedoksi: Luonnetesti ei ole kilpailu, jossa jaettujen pisteiden mukaan koirat voisi laittaa paremmuusjärjestykseen. Tällä testauksella haetaan pitkässä juoksussa jalostuksellista tasapainoa.
Johannes Lehtomäki

kärppä81
Viestit: 150
Liittynyt: 27 Loka 2009, 17:59
Paikkakunta: kivitaipale

Re: Ominaisuuksien periytyminen

Viesti Kirjoittaja kärppä81 » 25 Helmi 2015, 23:55

löytypä tuosta luonnetestistä yks videonpätkä (ei kylläkään kkk)

https://www.youtube.com/watch?v=VKJKTJzdE_k

itse mitä tuota koiraa tunnen niin kotioloissa aivan tervepäinen ja todella helposti käsiteltävä eli pääkoppa on kunnossa, metsästys käytöstäki sen verran kokemusta että eipä sielläkään paljon parannettavaa ole. jokainenhan voi miettiä miten oma koira nuissa tilanteissa käyttäytyisi.
metsästäjä ilman koiraa on kuin mies ilman munia...

Mika Kämäräinen

Vastaa Viestiin