Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

SPJ:n yleiseen toimintaan liittyvät keskustelut käydään täällä !

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Katriina K.
Viestit: 86
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 21:36
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Katriina K. » 19 Heinä 2011, 23:58

Tuomo A kiteyttää hyvin asian!

Tuutikilta voisin kysyä, että mitä väliä on ryhmäsijoituksilla, jos käy näyttelyissä vain saadakseen tietoa ja tukea jalostustyöhönsä? Tuttavapiiristänikin löytyy koiruus joka on ollut useina vuosina rodussaan vuoden yksilö ja omaa paljon titteleitä. Silti se on pärjännyt ryhmäkehissä harvoin, eikä myöskään läheskään aina ole rodussaan rop. Omistajat ovat ihania jalat maassa olevia ihmisiä, jotka onnittelevat aina parempiaan ja toteavat sitten vain, että saas nähdä mitä seuraava näyttely tuo tullessaan. Heitä on aina niin ihana näyttelypaikalla nähdä ja jututtaa juuri tuon positiivisen ja muita kannustavan asenteen vuoksi.

Verneter: Joo kyllä tuo agressiivisen koiran lomake oli epäoikeudenmukainen. Koiran olisi kuulunut mielestäni sääntöjen puitteissa saada EVA. Tuomaria jututettiin kehän jälkeen asiallisesti ja hän kertoi ettei kukaan tuomari haluaisi näitä lomakkeita täytättää. Tuomarit ovat kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä eikä mitään täydellisiä koneita, jotka eivät koskaan tee virheitä. Toivottavasti hänkin ensi kerralla miettii asiaa pidempään, jos vastaava tilanne toistuu. Asialliset ja perustellut keskustelut ovat ainoa tapa, jolla voit toisen ihmisen näkökantoja yrittää muuttaa.

Tietääkö kukaan järjestetäänkö tuomareille koskaan mitään kertauskursseja?
Katriina Koskela

Tuutikki

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 20 Heinä 2011, 11:56

Ryhmäkehillä on hyvänen aika juuri tuo merkitys,että ellet sitä jää odottamaan ilman perusteltua syytä niin koiran tulokset hylätään. Kun kuitenkin tietää että ryhmäkehässä ei pärjää ja olet aamulla klo.9.00 kehässä ja kuulet illalla klo 17.00 että "kiitos muille" ja ryhmätuomari ei ole vilkaissutkaan koiraa. Lähdet ajamaan 200-300 kilometriä ja usein enemmänkin niinn kyllä se suoraan sanoen -piip-......aa, kun aamulla on jo tiennyt että turhaan jää. Siinä saa olla kuin ihana hyvänsä jonkun asiaan kuulumattoman mielestä.

Tuonkin tuossa linkissä mainitun koiran kanssa niitä ryhmäodotuksia on ollut 23 odotuskertaa ja silti se on vain pienen pieni murto-osa siitä mitä muiden omien ROP-koirien kanssa on pitänyt odottaa. Lisäksi kasvattajaluokat joihin pitää odotuttaa vielä 3-4 muuta koiran omistajaa, koska heidänkin on pakko osallistua siihen kasvattajakilpailun ryhmäkehään. Monasti käynyt että jonkun kasvatin omistaja ollut yövuorossa, ajanut samoilla silmillä muutaman sata kilsaa päiväksi näyttelyyn 30 asteen pakkasella ja illalla taas yövuoroon. Silloin joskus käynyt mielessä että miksi tulikaan koko kasvattajaluokkaa ilmoitettua, kun jos sen saa kokoon niin kaikkien on odotettava.

Ensimmäinen ROP koira oli vuonna-93 rodun erikoisnäyttelyssä. Silloin ROP-pentu.

Kyllä minä muistan 90-luvulla ja vielä 2000-luvullakin että pohjanpystykorvat, porokoirat ja laikat sieltä ryhmistä aina ensimmäisenä käteltiin ulos. Nyt kun pohjanpystykorvasta ja porokoirasta on saatu suomessa kultti rotuja niin ne pärjää myös ryhmäkehissä. Ne kehään sijoituksille päässeet sai olla vaikka millaisessa kunnossa kunhan ne edustivat näyttelyjärjestäjien rotuja.

Ryhmäkehät voi aivan hyvin laukkauttaa, koska niitä ei edes merkitä tietokantoihin vaan ne ovat turhaa näyttelypäivän venytystä.

Tuomo tuossa kirjoittaa että näyttelyt ovat aikuisten ihmisten leikkimielistä kisailua. Niinhän sanoinkin aikaisemmin, ettei niillä ole enää liene merkitystä koiran jalostuksen kannalta. Annetaan leikkijöiden kisailla omilla säännöillään ja eriytetään kokeet pois näyttelypakon piiristä ja käyttövalion arvoista sekä arvoista kuten petokorvauksista, vakuutusarvoista.....

Minullakin tuossa on kolme eri rotuista vielä alle näyttelyiän olevaa koiraa. Normaali oloissa ne olisi lähteneet kiertämään omat näyttelynsä iän tultua täyteen näyttelyitä varten, kuten kaikki muutkin pihan koirat on aina vuosikymmeniä tehneet nimenomaan jalostusarvon ja kasvatustyön takia. Mutta hulluhan minä olisin jos pistäisin tuhansia euroja touhuun joka todellakin mielletään nykyään jopa noin yleisesti pelkäksi leikkimiseksi ja mutuiluksi. Kasvattejakaan ei enää viitsi patistella näyttelyihin ja kyllä sen näkee heti että näyttelykiinnostus laskee kun tärkeät tarkoitusperät puuttuu. Systeemi syö lopulta itsensä alkuperäisen tarkoituksen peruskiviltä mikä näyttelyillä on ollut.

Katriina K.
Viestit: 86
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 21:36
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Katriina K. » 20 Heinä 2011, 17:38

Kiitos Peksi tuosta linkistä! :lol: Syvensi vähän käsitystä minkälaisen ihmisen kanssa tässä yrittää keskustella...
Tuutikki kirjoitti:Siinä saa olla kuin ihana hyvänsä jonkun asiaan kuulumattoman mielestä...
Niinpä niin. Jatketaan me asiaankuulumattomat harrastamista hyvässä hengessä toisia kannustaen ja annetaan Tuutikin kisata niistä Ryp-sijoituksista verissä hampain!

Ps. tämäkin aihe olisi ollut asiallisesti keskusteltuna ihan hyvä pohtia nuin niinkuin rakentavasti, millä keinoilla tuomareiden linjaa voisi saada hiukan yhtenäisemmäksi.
Katriina Koskela

Tuutikki

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 20 Heinä 2011, 19:36

Kuten sanoin olen saanut todella paljon kiitosta asian esiin nostamisesta. On paljon kasvattajia ja näyttelyssä enemmän tai vähemmän käyviä jotka ymmärtää tasan tarkkaan mitä tarkoitan. Kysymys on siitä mitä Kennelliitokin pitää näyttelyiden perimmäisenä ajatuksena eli näyttelyiden perimmäinen tarkoitus on palvella koiranjalostusta ja vasta toissijainen ajatus järjestää pikku hupailua saman mielisille. Tuo alkuperäinen ajatus vaan näyttää unohtuvan nykyään monilta virallisen tasonkin rotujen kanssa toimivista käyttökoira puolella. Seurakoira puolella ymmärrän tuollaiset hupailu asiat koska koko koiraharrastus ja elämä niissä pyörii pelkästään näyttelykehän kierrossa.

Jokaisella pitäisi kyllä olla näissä koira hommissa päämääränä rotujen terve ja rakenteellinen etu. Näyttelyissä sitä voidaan edistää pyrkimällä rotumääritelmän mukaiseen rotuun joka pysyy käyttötarkoitukseensa nähden rakenteellisesti kunnossa. Se on myös niiden tulevien harrastajien ja rotujen kasvattajien etu. Meillä kun ei tänä päivänä ulkomuodolliselle jalostukselle vielä muuta arkistoitavaa vaihtoehtoa kun ulkomuototuomareiden suorittamat arvostelut näyttelykehässä. Minä en ainakaan halua niistä mitään paras esittäjä/ mukavin koiran taluttaja tai paras nuoleskelija kisoja. Enkä usko että kukaan muukaan joka suhtautuu vakavasti rotunsa jalostukseen haluaa sitä.

Ja jos Katriina epäilet :D minun tarkoitusperiä, niin monen monet mummojen syntymäpäivät, lakkiaiset, armeijan valatilaisuudet, häät ym.rippijuhlat on uhrautuneet tämän koiraharrastuksen alle yksinkertaisesti siitä syystä että ovat ollet samana päivänä kuin jokin tärkeä koiratapahtuma tai näyttely eli kun antaa niin voi myös vaatia.

Jyry-Sisu
Viestit: 126
Liittynyt: 10 Syys 2009, 14:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Jyry-Sisu » 20 Heinä 2011, 20:52

Itsellä on kyllä vähän samat fiilikset kuin keskustelun aloittajalla.

Meillä suhtaudutaan näyttelyihin hyvin vakavasti. Vakavasti siksi, että koen karhukoirarodun asian itselleni hyvin tärkeäksi ja yritän pitää siitä huolta omalta pieneltä osaltani. Tämä tarkoittaa sitä, että näyttelyissä käydään, koska haluan saattaa jalostusneuvojien tietoon, että millaisia meidän karhukoirat ovat ja haluan ns. käydä tuon tien loppuun asti.

Vanhempi, Jyry, on saanut näyttelyistään seuraavat tulokset: EH, ERI (ROP, SERT), EH, H, ERI, ERI, ERI ja H. Sertin ja ensimmäisen H:n välissä oli kolme kuukautta ja ERIn ja toisen H:n välissä oli kuukausi. Molemmat H:t tulivat naistuomareilta, jotka eivät mielestäni kyllä ihan hallinneet hommiaan. Toisesta H:sta syytän kyllä itseäni, mitäs menin Jyryä näyttämään ulkomaalaiselle tuomarille. Kesäkarva oli molemmissa pääsyynä H:hon. Eli voisiko siitä ymmärtää, että huonorakenteisella koiralla kun on hyvä turkki niin tulisi Sertti? Vitsi vitsi...

Meillä Jyry kyllä saa rapsutuksia, nakkeja ym. palkkiota vaikka kuinka huonosta tuloksesta ja kehässä meillä ei pingoteta (eikä kyllä muutenkaan), mutta silti, kuten sanottua, otan nämä touhut vakavasti. Meidän Jyrylle on huomautettu liian vaaleista silmistä (ja ovat tuomarien mukaan vieneet mahkuja serttiin), rakenne taas on kuulemma vallan mainio (on matalat kintereet, laukkaan hyvin sopiva rakenne jne.) - MUTTA kun ne silmät ovat vaaleamman ruskeat (eivät siis edes keltaiset). Veikkaisin, että Jyry näkee ihan hyvin vähän vaaleammilla silmilläänkin ja metsällä on enemmän hyötyä matalista kintereistä kuin puuttuvasta tummanruskeasta värisävystä silmissä. Rotumääritelmässäkin sanotaan, että karhukoiran silmien väri saa olla eriasteisen ruskea. En tästä muuten jaksaisi niin välittää kuin, että tätä viestiä tulee kokeneilta karhukoiratuomareilta...

Ja onhan se Jyryn korkeuskin mitattu ihannemittaiseksi tai ihan ylärajalle riippuen siitä millä alustalla ollaan. Ym. Ym. Mutta mitäs näistä. Mennään taas joskus näyttelyyn, kun on kunnon talviturkki päällä. Pikkuinen Nella on meillä myös kasvamassa ja käydään sitäkin sitten joskus tuomarille näyttämässä ja katsotaan sitten siitä eteenpäin, että jatketaanko näyttelyuraa vai ei.

Tsemppiä vain kaikille näihin näyttelyhommiin! Kyllä siellä kannattaa käydä ja ihan hyvällä mielellä. Jos ei tulos miellytä, niin menee sitten toiseen ja kolmanteen näyttelyyn. Rodun puolesta jos ei muuten. :)
Ystävällisin terveisin,
Minna Mäntymäki
Kennel Metsänkäyjän Rohkie

Tuutikki

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 21 Heinä 2011, 20:51

Nykyisin ei tuo kesäkarva kuitenkaan ole sellainen ongelma kuin ennen. Silloin jos koiralta puuttui pohjavilla niin se vaikutti arvosteluun, koska pohjavilla ja turkki ainakin omassa rodussa oli arvosteltava ja kesäkarvassahan pohjavilla puuttuu ja turkki on makaavampi. Sen sijaan kesäkarvassa näkyy se rakenne erinomaisesti eli kulmaukset ym. eli vaikka ei viekään koiraa karvattomana näyttelyyn niin itsellä kannattaa koiraa sillä silmällä katsella silloin, koska virheet näkyy selvemmin. Hyvä rakenteinen koira on hyvärakenteinen vaikka karvoja ei olisikaan, mutta jos puutteita esim. kulmauksissa on niin karvattomassa kunnossa ne kyllä näkyy.

Tuutikki

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 23 Heinä 2011, 21:11

No niin, Katriinallakin Rovaniemen juhannusnäyttelyn tyydyttävästä on kuukaudessa koirasta tullut erinomainen. :wink: Elämä on ihmeellistä ja näyttelyt vielä ihmeellisempiä :roll:

Katriina K.
Viestit: 86
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 21:36
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Katriina K. » 23 Heinä 2011, 22:33

Tuutikki kirjoitti:No niin, Katriinallakin Rovaniemen juhannusnäyttelyn tyydyttävästä on kuukaudessa koirasta tullut erinomainen. :wink: Elämä on ihmeellistä ja näyttelyt vielä ihmeellisempiä :roll:
Kuukauessa koiruus on ehtiny muuttua jo tyydyttävästä erinomaseksi, pari kertaa hyväksi ja nyt ollaan taas erinomasia. :lol: Kaikki arvostelut on olleet tuota (muka) ampiaisvyötäröstä johtuvaa T:tä lukuunottamatta samanlaisia ja mielestäni ihan totuudenmukasia. Erinomanen ko on tullu (kuten tänään) on arvostelussa mainittu koiran keskenkasvuisuus (kapea rinta/ulkonevat etuset, kevyehkö pää mitä turkinlähtö korostaa), kesäturkki ja tuo mielipiteitä jakava valkonen laikku. Toiset tuomarit on nuorten luokan urokselle vielä hyväksyneet tuon keveyden toiset taas eivät. Valkonen tulee varmasti kolmen välihampaan puutoksen ohella jatkossakin toisinaan alentamaan laatupalkintoa. Hyväksyn tämän täysin. Valkonen oli rinnassa jo ko pentu valkattiin mettäkaveriksi.

Nyt taukoillaan tämän poikasen kanssa ensi kevässeen näyttelyiden osalta, josko sitten alkaisi olemaan valmiimpi. Mielessä on jo syksyn mettästysreissut ja mielenkiinnolla odotetaan mitä tilanteita eteen osuu ja kuinka nuorukainen niistä oppii. Mutta mukavia näyttelypäiviä kaikille, jotka vielä tälle vuodelle kehissä kisaavat!
Katriina Koskela

Tuutikki

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 23 Heinä 2011, 23:46

Niinpäsen niin eli kaikki sitä mitä alunperin tarkoitinkin aloituksella :roll:

Kotisivuillasi kirjoitat kahden välihampaan puutoksesta Jussan näyttelyarvostelussa. Eläinlääkärin mukaan hampaisto taas täydellinen. Nyt kirjoitat kuitenkin jo kolmen väilhampaan puutoksesta :?: :?: :?: :?: Näyttää olevan melkoisen vaikeaa laskea koiran hampaat.

Katriina K.
Viestit: 86
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 21:36
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Katriina K. » 24 Heinä 2011, 22:22

Tuutikki kirjoitti:Kun on jotenkin saanut arvosteluoikeudet, niin sen jälkeen saa vapaasti kirjoituttaa lappuun ihan mitä tahansa ja mistäpäin sattuu tuulemaan. Siinähän lystin maksaja seisoo kehässä ilman minkäänlaista vaikutusmahdollisuutta " sääntöjen mukaisesti" annetun arvostelun kanssa, vaikka arvostelu olisi täysin päin prinkkalaa. Tarkoittaako " sääntöjen mukainen arvostelu" sitä että riittää kun tuomari osaa sanella jotain paperille oli sillä sitten tekemistä rotumääritelmän kanssa yhtikäs mitään? Jotakin keltanokka aloittelevaa näyttelyharrastajaahan sellaisella arvostelulla voi hämätä, mutta ei sellaista joka tuntee rodun kuin omat ja vielä naapurinkin taskut :wink:
Tuutikki kirjoitti:Niinpäsen niin eli kaikki sitä mitä alunperin tarkoitinkin aloituksella :roll:

Kotisivuillasi kirjoitat kahden välihampaan puutoksesta Jussan näyttelyarvostelussa. Eläinlääkärin mukaan hampaisto taas täydellinen. Nyt kirjoitat kuitenkin jo kolmen väilhampaan puutoksesta :?: :?: :?: :?: Näyttää olevan melkoisen vaikeaa laskea koiran hampaat.
Ekaa lausettasi tuosta viime viestistäsi en nyt kyllä ymmärrä... tuossa alussa lainaus sinun alotusviestistä, jossa kerrot mielipiteesi siitä miten osaamattomia ja tuulella käyviä tuomarit ovat. Myöhemmin kirjoitit myös tuloksen johtuvan handlerista ja ties mistä muusta. Molemmista olen täysin eri mieltä! Katsojan ja esittäjän roolin ohella olen saanut olla mukana järjestämässä näyttelyitä ja nyt viimisinä kolmena vuotena olen toiminut myös kehätoimitsijana. Ikinä ei ole kehissä tullut vastaan mitään näihin viittaavaa. Ne jotka ovat tuulella käyviä ja möykkäävät välissä tuomareille niin että hävettää, ovat koiran esittäjiä, omistajia tai kasvattajia. Onneksi näitäkään ei ole kovin montaa eteen sattunut.

Mitä tulee noihin Jussan hammaspuutoksiin sitten... kotisivuja en ole ehtinyt päivitellä aikoihin. Pitääkin ne ottaa pois käytöstä, kun jostakin vain tunnukset kaivaa esille. Facebookin kautta kun tulee aina jaettua noita tietoja koiruuksien kuulumisista niin ei noilla kotisivuilla ole oikeastaan mitään tarvetta tällä hetkellä. Näyttelyarvosteluissa on hampaita ilmoitettu puuttuvan kahdesta neljään ja joidenkin tuomareiden mielestä on ollut täysihampainen. Joku tuomari on katsonut pelkän purennan. Tämä koiruus antaa kyllä katsoa hampaat melko hyvin, mutta kun niitä aletaan tarkasti laskea ja tutkia niin tahtoohan se mennä vähän rimpuiluksi ja jostakin kumman syystä tuomarit eivät pystykorvilla niitä ala väkisin laskemaan. Koirasta menisin kyllä takuuseen ettei siinä mitään sen ihmeempää sattuisi, mutta mitä niitä koiriakaan nyt tyhjää kiusataan. Loppujen lopuksi sillä nyt ei ole väliä puuttuuko niitä hampaita 1 vai 3. Jalostusta ajatellen riittää tieto lievästä välihammaspuutoksesta. Parasta mielestäni on, kun tuomarit kirjotuttavat vain että "välihampaita puuttuu" tai "ei täysi purukalusto". Ei se nyt oikeastaan ole tuomarin tehtävä niitä 100% varmuudella laskea.

Yksi eläinlääkäri on tosiaan sanonut rokotusten yhteydessä, että koiralta löytyisi kaikki hampaat. Pitäisiköhän meidän seuraavaksi vaatia rahoja takaisin eläinlääkäreiltäkin... Toinen luottolääkäri ei ohimennen katsoessa antanut tarkkaa määrää, vaan sanoi tutkivansa mieluiten koiran lievästi rauhoitettuna, jos pakko saada tarkka tieto mitkä hampaat suussa on. Totesi kuitenkin myös että p2:sia näyttäisi puuttuvan ja pohti lasketaanko hampaiksi sellaisia joita koira ei voi käyttää, jos sieltä ikenen alta kuvissa löytyisikin nysä.

Mutta koska en usko että kovin montaa jaksaa kiinnostaa nämä minun tarkat sepustukset omista koirista, niin jos Tuutikilla vielä joitakin minulle henkilökohtaisesti esitettyjä kysymyksiä on niin laitahan yv:tä/s-postia tai tule joskus vaikka näyttelyissä jututtamaan!
Katriina Koskela

Katriina K.
Viestit: 86
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 21:36
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Katriina K. » 24 Heinä 2011, 22:39

Tuutikki kirjoitti: Näyttelypuolella jos tuomari on saanut jonkin rodun oikeudet, niin uudet rodut tulee helposti ja muistaakseni jos tuomari on arvostellut jotakin rotua oliko kolmessa näyttelyssä vaikka vain yhden koiran per näyttely, niin on jo oiketettu ottamaan harjoitusarvostelijan kehään, eikä siihen kollegion vastaanottamiseenkaan taideta paljoa enemmän kokemusta vaatia.
Lueskelin vielä tätä ketjua uudestaan läpi ja tuo pisti sen verran silmään, että täytyy puuttua. Olin Rovaniemellä M. Talvitien kehää pyörittämässä ja meillä oli merkitty bretonille myös harjoitusarvostelija. Tuomari ilmoitti heti kehän alussa ettei kyseinen harjottelija ole tulossa, koska hän ei voi ottaa tälle rodulle vielä harjottelijaa, sillä koiria pitäisi olla arvostellut yli 70 ja se määrä ylittyy hänellä vasta nyt.
Katriina Koskela

Katriina K.
Viestit: 86
Liittynyt: 17 Helmi 2007, 21:36
Paikkakunta: Ylitornio

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Katriina K. » 24 Heinä 2011, 22:53

Tuutikki kirjoitti:Ryhmäkehillä on hyvänen aika juuri tuo merkitys,että ellet sitä jää odottamaan ilman perusteltua syytä niin koiran tulokset hylätään. Kun kuitenkin tietää että ryhmäkehässä ei pärjää ja olet aamulla klo.9.00 kehässä ja kuulet illalla klo 17.00 että "kiitos muille" ja ryhmätuomari ei ole vilkaissutkaan koiraa.
Ja tähänkin täytyy vielä kommentoida, kun unohtunut.

Oman koiran eikä tuttavien koirien tuloksia ole koskaan nollattu, vaikka on poistuttu ennen ryhmäkehiä. Ei edes ulkomailla. Syyksi on riittänyt se, ettei voi jäädä ryhmäkehiin. Koskaan ei ole tarkemmin kysytty miksei. Itse olen myös saanut sellaisen opin, että jos on näyttelytoimistossa töissä ja joku ei halua tulla ryhmäkehään niin päästetään lähtemään kotiin ilman sen kummempia sanktioita. Toki kannattaa kannustaa jäämään, mutta ei mielestäni ketään siihen voi pakottaa. Näyttelyt ovat kuitenkin vain harrastustoimintaa.
Katriina Koskela

Tuutikki

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 25 Heinä 2011, 07:15

Katriina K. kirjoitti: Mitä tulee noihin Jussan hammaspuutoksiin sitten.... Näyttelyarvosteluissa on hampaita ilmoitettu puuttuvan kahdesta neljään ja joidenkin tuomareiden mielestä on ollut täysihampainen. Joku tuomari on katsonut pelkän purennan. Tämä koiruus antaa kyllä katsoa hampaat melko hyvin, mutta kun niitä aletaan tarkasti laskea ja tutkia niin tahtoohan se mennä vähän rimpuiluksi ja jostakin kumman syystä tuomarit eivät pystykorvilla niitä ala väkisin laskemaan. Koirasta menisin kyllä takuuseen ettei siinä mitään sen ihmeempää sattuisi, mutta mitä niitä koiriakaan nyt tyhjää kiusataan. Loppujen lopuksi sillä nyt ei ole väliä puuttuuko niitä hampaita 1 vai 3. Jalostusta ajatellen riittää tieto lievästä välihammaspuutoksesta. Parasta mielestäni on, kun tuomarit kirjotuttavat vain että "välihampaita puuttuu" tai "ei täysi purukalusto". Ei se nyt oikeastaan ole tuomarin tehtävä niitä 100% varmuudella laskea.

Yksi eläinlääkäri on tosiaan sanonut rokotusten yhteydessä, että koiralta löytyisi kaikki hampaat. Pitäisiköhän meidän seuraavaksi vaatia rahoja takaisin eläinlääkäreiltäkin... Toinen luottolääkäri ei ohimennen katsoessa antanut tarkkaa määrää, vaan sanoi tutkivansa mieluiten koiran lievästi rauhoitettuna, jos pakko saada tarkka tieto mitkä hampaat suussa on. Totesi kuitenkin myös että p2:sia näyttäisi puuttuvan ja pohti lasketaanko hampaiksi sellaisia joita koira ei voi käyttää, jos sieltä ikenen alta kuvissa löytyisikin nysä.
!
Täytty todeta että voi herran pieksut. Näyttelyidenhän piti palvella jalostusta. Ja tuolla toisessa aiheessa kommentoin sitä pitäisikö pennuilla olla eläinlääkäritodistus luovutus hetkellä. Tässä saataneen todenmukainen vastaus molempiin asioihin.

( Minusta muuten tuolla pystykorvien jalostuksen hammasohjeessa kerrotaan tarkkaan mitä hampaita saa puuttua jokunen ja mitä ei yhtään. )

Tuutikki

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 25 Heinä 2011, 07:30

Katriina K. kirjoitti:
Tuutikki kirjoitti: Näyttelypuolella jos tuomari on saanut jonkin rodun oikeudet, niin uudet rodut tulee helposti ja muistaakseni jos tuomari on arvostellut jotakin rotua oliko kolmessa näyttelyssä vaikka vain yhden koiran per näyttely, niin on jo oiketettu ottamaan harjoitusarvostelijan kehään, eikä siihen kollegion vastaanottamiseenkaan taideta paljoa enemmän kokemusta vaatia.
Lueskelin vielä tätä ketjua uudestaan läpi ja tuo pisti sen verran silmään, että täytyy puuttua. Olin Rovaniemellä M. Talvitien kehää pyörittämässä ja meillä oli merkitty bretonille myös harjoitusarvostelija. Tuomari ilmoitti heti kehän alussa ettei kyseinen harjottelija ole tulossa, koska hän ei voi ottaa tälle rodulle vielä harjottelijaa, sillä koiria pitäisi olla arvostellut yli 70 ja se määrä ylittyy hänellä vasta nyt.
Nämä säännöthän muuttuvat kaiken aikaa. Tuohon toteaisin muutoin että joku tuomari hallitsee uudetkin rodut hyvin nopeasti, mutta osa ei valitettavasti koskaan.

Olen ollut ensimmäisen kerran tuomari koulutuksen kollegiossa muistaakseni tuossa 2000 luvun vaihteessa ja sen jälkeenkin eri kouluttajien koulutus arvioinneissa kollegioiden harjoitusarvosteluissa koirien kanssa ja ilman. Mielenkiintoista. :wink:

Sekin on mielenkiintoista että tuomareiden ikärajaa nostettiin aina jopa 80 vuoteen.

Tuutikki

Re: Milloin kuluttajasuojalaki koskemaan näyttelyitä?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 25 Heinä 2011, 08:03

Katriina K. kirjoitti:
Tuutikki kirjoitti:Ryhmäkehillä on hyvänen aika juuri tuo merkitys,että ellet sitä jää odottamaan ilman perusteltua syytä niin koiran tulokset hylätään. Kun kuitenkin tietää että ryhmäkehässä ei pärjää ja olet aamulla klo.9.00 kehässä ja kuulet illalla klo 17.00 että "kiitos muille" ja ryhmätuomari ei ole vilkaissutkaan koiraa.
Ja tähänkin täytyy vielä kommentoida, kun unohtunut.

Oman koiran eikä tuttavien koirien tuloksia ole koskaan nollattu, vaikka on poistuttu ennen ryhmäkehiä. Ei edes ulkomailla. Syyksi on riittänyt se, ettei voi jäädä ryhmäkehiin. Koskaan ei ole tarkemmin kysytty miksei. Itse olen myös saanut sellaisen opin, että jos on näyttelytoimistossa töissä ja joku ei halua tulla ryhmäkehään niin päästetään lähtemään kotiin ilman sen kummempia sanktioita. Toki kannattaa kannustaa jäämään, mutta ei mielestäni ketään siihen voi pakottaa. Näyttelyt ovat kuitenkin vain harrastustoimintaa.
Näyttelysäännöissä sanotaan että koira joka ei osallistu kaikkiin niihin kehiin johon tulokset ja sijoitukset edellyttää voidaan hylätä. Tämä koskee myös ryhmäkehiä ilman pätevää syytä. Kysymys ei siis ole halusta osallistua niihin vaan siinä ohjeistetaan valehteluun " pätevän syyn" keksimisessä.

Harrastustus toiminta taas ei voi olla syy siihen etteikö siltä vaadittaisi ihan samanlaisia laatu vaatimuksia kuin muustakin maksullisesta toiminnasta. Kyllä harrastustoimintaa ja sen järjestämistä koskee ihan samat lainalaisuudet. Kun maksan tuomarin arvostelusta 40 euroa niin minulla on oikeus olettaa, että koira saa myös rotumääritelmän mukaisen arvostelun, eikä vain liirumlaarumia, että " sääntöjen mukainen arvostelu" on suoritettu, josta ei voi valittaa.

Kerroit että sinulla on kaksi suomalaista tuomaria joiden kehään et koira vie. :!: :!: Yllättävän monta noinkin vähällä näyttelykokemuksella on jo tullut. Minulla pikkuisen useampi, mutta sitä " harrastus " pohjaakin sitten hieman enemmän koirarintamalta ja pidemmältä ajalta.

Itse asiassa tuo Oulun lauantainen näyttely mistä tämä aihe kumpusi niin myönnän että virhe tuli kun osallistumista ei tullut peruttua tuomarivaihdoksen takia ja toinen virhe, vielä pahempi oli se kun olisi pitänyt jättää menemättä kehään viimeistään siinä vaiheessa kun selvisi kuka on kirjoittavana kehäsihteerinä tällä rodusta täysin kokemattomalla tuomarilla.

Vastaa Viestiin