Kannukset

SPJ:n yleiseen toimintaan liittyvät keskustelut käydään täällä !

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Pikku.Pyy
Viestit: 344
Liittynyt: 31 Maalis 2005, 07:02

Kannukset

Viesti Kirjoittaja Pikku.Pyy » 10 Maalis 2011, 19:05

Onko muutosta tulossa suomenpystykorvan rotumääritelmään kannukset sallivaksi? Kts. Koiramme 3/2011 sivut 20-23. Jutun mukaan toimenpide on Suomessa kielletty eläinsuojelulailla ja sitä vaan on tehty, kun rotumääritelmä niin sanoo :evil:

Topiosku
Viestit: 49
Liittynyt: 12 Joulu 2008, 15:08
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja Topiosku » 10 Maalis 2011, 21:52

Kiinnostaa myös tämä kannusasia. Esitin hiljattain näyttelykehässä suomenpystykorvan, jolla oli takakannukset, eikä niistä mitään tuomari maininnut.
Terhi Rantanen

Taitar
Viestit: 61
Liittynyt: 23 Huhti 2009, 11:17

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja Taitar » 11 Maalis 2011, 10:52

Ainakin vielä pari vuotta sitten ulkomuototuomari mainitsi näyttelyssä kehässä olleen koiran kannuksista, mainiten niiden häiritsevän koiran muuten hyvää ulkonäköä. :|
Jos rotumääritelmään lisätäänkin että kannukset sallitaan, eivätkä tuomarit niistä sakota, niin toinen juttu onkin sitten se aiheúttavatko kannukset ongelmia metsästyskoira roduille niiden olessa metsällä, tarttuvatko oksiin tai risuihin repeytyen ja aiheuttaen kipua koiralle.
Itselläni ei kannuksista kokemusta metsällä ollessa ole, mutta pieni epäilys on että ongelmia voi ainakin jonkun verran tulla.
Olen kasvattanut kahdeksan pystykorvapentuetta ja niistä nejässä on kannuksia ollut, joten aika yleistä tuo kannuksien esiintyminen näyttäisi olevan.
Heli Rintamäki

tl

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja tl » 11 Maalis 2011, 11:03

Kaverin kk nartulla on kannukset, koira on erittäin hyvä hirvikoira ja myös erittäin sitkeä. Kannukset repeilee mettästyskäytössä, siitä ei pääse mihinkään.

jaxe
Viestit: 50
Liittynyt: 25 Marras 2004, 20:41
Paikkakunta: Taivalkoski

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja jaxe » 11 Maalis 2011, 12:15

niin kannuksia ei sallita leikkattavan eläinsuojelu lain nojalla..ja sekö on sitten sitä eläin suojelua kun ne repeilee metässä ja kasvavat sinne luun sisään.?? Muistaakseni samassa laissa on kohta jossa sanotaan että eläimille ei saa aiheuttaa tarpeeton kipua ja kärsimyksiä..
Onko mahdollisesti pieni risti riitä..??
Jarkko Karjalainen

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 11 Maalis 2011, 12:28

Toivottavasti ei koskaan mennä siihen pisteeseen, että kannuksen poisto kielletään. Talvikeleillä tulee ongelmia. Tälläiset "korppu" kelit kun meillä on tänä talvena täällä Kp:la ollut olis kannukset ollu verillä varmasti.
Petri "Pete" Siironen

tl

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja tl » 11 Maalis 2011, 14:45

Kasvattajan peruskurssilta sain Suomen kennelliiton Kasvattajan Peruskurssi kirjasen... siinä sanotaan sivulla 88 näin.
Jos rodulta on tapana poistaa kannukset, on se tehtävä ennen kuin pennut on 3 vrk ikäisiä.
Omilta kasvateilta tätä ei ole tarvinnut tehdä kun kannuksia ei ole ollut. Kokemusta on yhden pentueen kannuksien poistosta ja se on erittäin helppo ja pennulle huomaamaton toimenpide. Paljon suuremman tuskan ja kivun pentu kokee kun se sirutetaan... muistan vieläkin kun suunilleen puolet pennuista huusi tuskasta kun niitä sirutettiin.

tara4632
Viestit: 727
Liittynyt: 29 Tammi 2005, 15:13

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja tara4632 » 11 Maalis 2011, 19:33

tl kirjoitti: Kokemusta on yhden pentueen kannuksien poistosta ja se on erittäin helppo ja pennulle huomaamaton toimenpide. Paljon suuremman tuskan ja kivun pentu kokee kun se sirutetaan... muistan vieläkin kun suunilleen puolet pennuista huusi tuskasta kun niitä sirutettiin.
Niimpä :? silloinhan pitäisi eläinsuojelullisin perustein kieltää myös se mirosirutus. Kummassakin kipu on niin hetkellistä ettei minusta kyllä ole aihetta mennä eläinsuojelullisiin kysymyksiin, mutta on vain oma mielipide tuohon asiaan.
Se vielä tästä puuttuu kun el.lääkäritkin kieltäytyvät kannusten poistosta, vaikka heillä on ne puudutusaineet sitä varten ettei kipua tunnu. Minusta on ihan eri asia poistaa kannukset heti synnyttyä(ei siinä kerkeä traumoja tulla). Kuin pistää se mikrosiru 5-7 viikkoiselle pennulle, jolle jää kokemus ''kestomuistiin'' jos tunne on kovin ikävä :?
Kuva

Taitar
Viestit: 61
Liittynyt: 23 Huhti 2009, 11:17

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja Taitar » 12 Maalis 2011, 09:46

Niin ,nimenomaan kannukset on poistettava parin enimmäisen vuorokauden aikana pennun syntymästä.
Silloin toimenpide on nopea ja helppo, entäpä sitten kun repeytynyt ,kipeä kannus joudutaan poistamaan aikuselta koiralta, pahimmassa tapauksessa koira joudutaan nukuttamaan tai ainakin rauhoittamaan, muutaman tikin vuoksi joudutaan pitämään kauluria ja harvat metsästyspäivät tuhrautuvat sitten siihen :x
Heli Rintamäki

villepa
Viestit: 164
Liittynyt: 03 Heinä 2008, 21:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja villepa » 12 Maalis 2011, 10:47

pohjanmaanpoika kirjoitti:Toivottavasti ei koskaan mennä siihen pisteeseen, että kannuksen poisto kielletään. Talvikeleillä tulee ongelmia. Tälläiset "korppu" kelit kun meillä on tänä talvena täällä Kp:la ollut olis kannukset ollu verillä varmasti.

Koiramme-lehden jutun mukaanhan tässä tilanteessa ollaan jo. Eli laki yksiselitteisesti kieltää kannusten poiston koiran ulkoasua muuttavana kosmeettisena toimenpiteenä.
Kuulemma osa eläinlääkäreistäkin kieltäytyy tekemästä poistoa lakiin vedoten.

Eipä oo pykälänikkarit asiaa tainneet oikeen ymmärtää.
V ille P artanen

jaxe
Viestit: 50
Liittynyt: 25 Marras 2004, 20:41
Paikkakunta: Taivalkoski

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja jaxe » 13 Maalis 2011, 14:50

taisipa tässä aikanaan olla Koiramme-lehdessa monen sivun juttu kun eräältä jämptlannipystykorvalta poistettiin kannukset aikuisena.. :D
niinhän se tullee harvase päivä milloin miltäkin suunnalta.. :)
Jarkko Karjalainen

kepu
Viestit: 164
Liittynyt: 16 Elo 2004, 13:19
Viesti:

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja kepu » 15 Maalis 2011, 13:09

Edellisen pentueeni kohdalla kunnallinen eläinlääkäri ei olisi leikannut kannuksia, koska pitää toimenpidettä "kauneusleikkauksena". Yksityinen eläinlääkäri ei ole koskaan kyseenalaistanut toimenpidettä ja on poistanut kannukset.

Kannusten poisto on niin pieni operaatio parin päivän ikäiselle pennulle, ettei sitä voi verrata moneen muuhun yleisesti hyväksyttyyn operaatioon, joita eläimille tehdään. Esimerkiksi vasikan nupoutus on ainakin minun silmissäni jo miltei eläinrääkkäystä. Nupoutusrauta kuumentaa näet elukan päätä (aivoja?) niin paljon, että ainakin minun näkemässäni tapauksessa vasikalta lähti taju.

Näitä esimerkkejä olisi varmasti monia. Ja sekin on varmaa, että repeytynyt kannuskynsi on paljon tuskallisempi kokemus koiralle ja hankalampi hoidettava kuin pienenä tehty poisto.

Omilla kasvateillani on ollut aina kannuksia. Luulen, että ominaisuus liittyy vahvaluustoiseen isäurokseen, jolla oli syntyessään takajaloissaan tuplatorrakat :?
ira honkonen
www.leimuviita.fi

Jyry-Sisu
Viestit: 126
Liittynyt: 10 Syys 2009, 14:30
Paikkakunta: Orivesi

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja Jyry-Sisu » 15 Maalis 2011, 23:23

Koiramme lehdessä (3/2011) lukee: "...Eviran tulkinnan mukaan kannusten poisto voisi ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä olla eläinsuojelulain nojalla perusteltavissa esim. silloin, kun koiraa käytetään tilanteissa, joissa kannusten vahingoittumisen vaara on ilmeinen (esim. metsästyskäyttö)".
Ystävällisin terveisin,
Minna Mäntymäki
Kennel Metsänkäyjän Rohkie

jaxe
Viestit: 50
Liittynyt: 25 Marras 2004, 20:41
Paikkakunta: Taivalkoski

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja jaxe » 15 Maalis 2011, 23:45

Jyry-Sisu kirjoitti:Koiramme lehdessä (3/2011) lukee: "...Eviran tulkinnan mukaan kannusten poisto voisi ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä olla eläinsuojelulain nojalla perusteltavissa esim. silloin, kun koiraa käytetään tilanteissa, joissa kannusten vahingoittumisen vaara on ilmeinen (esim. metsästyskäyttö)".
niin jokainenhan voi nuita lakeja tulkita miten haluuaa..sehän niinku nopeusrajoituskin että miten sen kukakin tulkitsee..
eli jos eläinlääkäri leikkaa kannukset pois ja lakikieltää sen ja sitten joku tekee asiasta valituksen että on rikottu eläinsuojelu lakia..sitten sitä tutkitaan että onko eläinlääkäri menetellyt lain vastaisesti ja mahdolliset oikeudet hyllyllä niin siinä se onkin soppa jo valmis..
eli tässäkin tapauksessa tieto lisää tuskaa..kun tuokin juttu olis jätetty kirjoittamatta..
ja taitaa kannukset napsahella kynsisaksilla pois niin ku tähänkin asti ilman mitään suurempia omantunnon tuskia..
Jarkko Karjalainen

Pikku.Pyy
Viestit: 344
Liittynyt: 31 Maalis 2005, 07:02

Re: Kannukset

Viesti Kirjoittaja Pikku.Pyy » 24 Maalis 2011, 09:52

Onhan sitä palautetta tullut, kuten arvasin ja niin tietysti pitääkin eli on kuitenkin semmoinen aihe, jota on syytä edes hieman pohtia. Ei ollut aikomusta kyseenalaistaa sitä, että käyttökoiraroduilla kannuksista voi oikeasti olla haittaa niiden repeillessä risukoissa tai "korppukelillä".
Kysyin eilen erään eläinlääkärin mielipidettä ja hän kertoi, että eläinlääkäreitten piirissä keskustellaan asiasta varsin vilkkaasti. Hämmästeli hänkin sitä, että vaikka nykyinen eläinsuojelulaki on ollut voimassa jo vuosia, niin miksi vasta nyt Koiramme-lehdessä "herättiin" aiheesta kirjoittamaan? Purkautuuko asia sitten eläinlääkärikunnan taholta vaatimuksiin, että lakiin kirjattaisiin kohta, jossa "Eviran tulkinnan mukaan kannustenpoisto voisi ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä olla eläinsuojelulain nojalla perusteltavissa" jne...?? Niinhän on, että osalla pennuista ei ole kannuksia lainkaan, osalla vain pienen nahkakielekkeen varassa, osalla oikein kunnolla luussa kiinni ja vielä osalla tuplakannukset eli toimenpiteellä ja toimenpiteellä ja siitä aiheutuvalla kivulla varmasti eroa on. Kun yhden pentueen leikkuutin taannoin eläinlääkärillä, jäi toimesta kyllä vastenmielinen maku johtuen tietynlaisesta "tunaroimisesta", kun vaikutti, että leikkurit olivat tylsät ja pennut parkuivat, kuin syötävät... oli näes niitä tuplakannuksia joitakin :cry: .

Vastaa Viestiin