Matkapahoinvointi.

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
laikja
Viestit: 24
Liittynyt: 30 Tammi 2012, 00:41

Matkapahoinvointi.

Viesti Kirjoittaja laikja » 11 Heinä 2012, 13:45

Aina kun otan koiran autoon (noin 10 kk ikäinen) niin eipä tarvitse isoa lenkkiä heittää kun jo laatta lentää.

Muutama kilometri soratietä niin siivoustalkoot on edessä.
Jani Laikkoja

Samm
Viestit: 85
Liittynyt: 19 Huhti 2011, 13:41

Re: Matkapahoinvointi.

Viesti Kirjoittaja Samm » 11 Heinä 2012, 16:30

Eipä siinä kuin totuttelua vaikka joka päivä ja koiralle hyvä paikka autoon, ja ajotyyli vähän nätimmäksi (elä turhaan tähtäile niihin kuoppiin siis). Pieniä pätkiä soratiellä jos mahdollista maantieajelun välissä, mutta ei koko ajan pelkkää pompputietä. Elä syötä ennen autoilua!, jos on tarvetta energialle päivän mittaan niin sitten vaikka jotain pientä mukaan, vaikka lisäravinne/energiageeliä jos tuntuu että makupaloista ei irtoa tarpeeksi virtaa. Ja siivoustavarat mukaan ja koiralle tietty oma viltti/peti/suojus autoon jotta ei oksennus sotke koko autoa. Helppo kikka on laittaa joku paperinen/vastaava alusta vaikka viltin päälle (mm. lemmikkiliikkeissä myydään pikkupennulle tarkoitettua lakanarullaa/paperialustaa, tarkoitettu mm. pentulaatikon pohjalle ja sisäsiisteysopetukseen) ja kun koira oksentaa, on helppo siivota vaan rullaamalla paperi pois ja uutta sitten alle tilalle. Nopea ja siisti putsata, ei tarvii vilttiä koko ajan olla pesemässä tai laittaa koiraa takasin oksennetulle viltille matkustamaan. :)

Meillä vanhin oksenteli pienenä autoon (muistan isän kerran suorastaan hyppineen "riemusta", kun koira vuosikkaana reissatessa oksenti etupenkiltä suoraan vaihdekepin päälle :D), nykysin lähinnä huutaa kun ei tykkää yhtään. Keskimmäinen ok, viime syksynä pelkäsi autoilua jostain syystä hirveästi, ei ole kyllä juuri oksennellut. Nykyisin on helpompi kun on häkki. Vuosikkainen on ok, on pari kertaa oksentanut (pitkät soratieajelut ja oli saanut syömistä muutama tunti ennen autoilua). Muuten on äärimmäisen hyvä ja tyytyväinen autossa, häkissä kulkee myöskin. :)

Mutta eipä siinä. Totuttelua ja paljon autoilua. Tee autoilusta koiralle mukavaa ja ole autossa muutenkin (esim. ruokinta vain autosta), niin ettei koira ala stressata heti kun auton ovi aukeaa eikä pelkää autoilua - oksentelu voi osittain johtua siitäkin.
Salla Kettunen
"The best kind of friend is the kind you can sit on a porch swing with, never say a word,
then walk away feeling like it was the best conversation that you ever had."

Uimonen
Viestit: 191
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: Matkapahoinvointi.

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 12 Heinä 2012, 23:13

Kyllä se taitaa tässäkin asiassa olla niin, että perimä määrää täysin, tuleeko koiralle paha olo autossa vai ei. Uskon, että jos perimä määrittää yksilölle huonon matkakestävyyden, niin sitä ei pysty suuresti muuttamaan edes totuttamalla. Kuten samm toteaa, niin koirayksilön voi "totuttaa" sietämään pahaa oloa paremmin, mutta se huonovointisuuden perimä ei muutu koskaan. Jos huonovointisuuden taustalla on psyyke eli huonot kokemukset, eikä genetiikka, niin silloin tuo kolleegan mainitsema mukavuuden ylläpito rakentaa parempaa sietokykyä.

Sama genetiikan laki pätee ihmiselläkin: jos linja-auton takapenkillä alkaa oksettamaan, niin se alkaa oksettamaa aina. Kyse on lähinnä välikorvan aistista, joskaan ei kokonaan. Se, miten sen v.....maisen tunteen pystyy sietämään on tottumista ja luonteen lujuutta. Jos mitataan koirilla tai meillä ihmisillä vaikkapa kivun tai -piip- (anteeksi) sietokykyä, niin tulokset ovat samansuuntaiset, joskaan eivät yhtäläiset. Se taas johtuu siitä, että ihmisen ja koiran psyyke on täysin erilainen.

jokaisen meidän koira on ainutlaatuinen yksilö, ja sen matkakestävyys on vain pakko hyväksyä. Koira ei eläimenä ole tahallaan pahoinvoiva. Jos sitä oksettaa, niin sitten sitä oksettaa; ei se ainakaan meidän tavalla krapulaa kärsi, luojan kiitos... Varaudutaan siivoamaan sotkut, jos riski siihen on, ja viedään siitä huolimatta edelleen koirat myös niihin etäällä oleviin parempiin maastoihin. :wink:

Koiraopiskelija,
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Matkapahoinvointi.

Viesti Kirjoittaja teekoo » 13 Heinä 2012, 00:42

Voisko joillakin olla olla vaan pehpiämpi korvien väli ja stressi näkyy pahoinvointina tai haukkumisena autossa.
Tommi Kontunen

virve
Viestit: 310
Liittynyt: 03 Helmi 2008, 16:19

Re: Matkapahoinvointi.

Viesti Kirjoittaja virve » 13 Heinä 2012, 11:11

Koiralla niin kuin ihmiselläkin matkapahoinvointiin vaikuttaa kovasti se missä kohtaa autossa on ja millainen se auto on.
Itsellä yksi koira on voinut huonosti autossa ja siihen auttoi auton vaihto :roll: Samainen koira nukkui mieluiten pelkääjän paikan takana lattialla, koska siinä auto heiluu kaikkein vähiten.

Jos sinne peräkontiin pääsee edes vähän pakokaasuja niin siellä varmasti tulee koiran huono olo.
Merisairaaksi tulee kaikki, mutta kuinka kovaa tuulta kukin kestää on yksilökohtaista. Sama on ne soratiet. Mitä vähemmän se auto heiluu sen vähemmän siellä tulee huono olo.

Sitten koiratkin on yksilöitä. Joillekin syöminen noin tuntia ennen matkaa on oloa parantava, kun toiset taasen eivät voi syödä 7 tuntia ennen matkaa.
Purjehtijat usein syövät ennen kovaan keliin menoa ja väittävät sen auttavan matkapahoinvointiin.

Minä olen kaikki koirani totuttanut kuljetusboksiin ja se on selvästi parempi matkustustapa ollut niillekin jotka eivät autossa viihdy. Se on luolamainen ja siellä koira tuntee olonsa turvalliseksi.

Sitten vielä vastaisuuden varalle! Vaatikaa kasvattajalta, että se on jo kuljettanut pentuja emänsä kanssa autossa. Rauhallisesti autossa makaava emä on se paras opettaja pennuille.

Terveisin Virve
Virve Keravuori

Vastaa Viestiin